Parsaa ja sitruunavoikastike

Miten teidän viikko on mennyt? Pääsiäisen miniloma teki hyvää – metsätöitä mökillä, makkaroita nuotiolla, haravointia ja taimien istutusta. Neljä päivää ulkotöitä ja nyt vaihteeksi neljä päivää toimistotöitä ennen vappua. Ei huono yhdistelmä.

fk-parsa.jpg

Parsaa alkaa pikku hiljaa löytyä mukavasti kauppojen vihannestiskeistä. Olen etsiskellyt uusia ideoita parsan käyttöön ja löysin samalla myös tämän vanhan suosikkini. Mikään ei voita parsaa ja sitruunavoikastikketta yhdessä – se on oikea klassikko!

Parsan lisäksi mukaan sopii erityisen kivasti myös broccolini. Se on tutun parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin sekoitus, jossa on pitkä ohut varsi ja sen maku on parsakaalin ja vihreän parsan kaltainen. Lisää lautaselle vihannesten ja kastikkeen kaveriksi muutama siivu parmankinkkua ja keväinen ateria on valmis.

fk-parsa-parma.jpg

Sitruunavoikastike
– 4 kananmunan keltuaista
– 4 rkl sitruunan mehua
– 200 g sulatettua voita
– ripaus sokeria, suolaa ja mustapippuria

– nippu vihreää parsaa
(- nippu broccolinia)
– ohuesti siivutettua ilmakuivattua kinkkua

Napsaise pois parsan puumaiset tyvet, ja keitä parsat kevyesti suolatussa vedessä varsien paksuudesta riippuen noin 3-5 minuuttia. Parsat ovat parhaita kun ne ovat vielä aavistuksen rapeita, sillä liian pitkä keittoaika tekee niistä vetisiä. Jos käytät broccolineja, keitä ne eri kattilassa pari minuuttia kunnes ne ovat kypsiä, mutta myös vielä hieman rapeita.

Valmista kastike vesihauteessa. Laita pieneen kattilaan muutama sentti vettä, ja kuumenna se keskilämmöllä. Erottele keltuaiset metallikulhoon, ja nosta se höyryävän vesikattilan päälle. Purista joukkoon sitruunan mehu, ja kuumenna seosta koko ajan reilusti vispaten pari minuuttia kunnes seos kuohkeutuu ja muuttuu kauniin vaalean keltaiseksi. Älä päästä vettä kiehumaan liian voimakkaasti, sillä kananmuna kypsyy kokkareiseksi helposti. Nosta kulho pois lämmöltä.

Kaada voisula joukkoon hitaasti ohuena nauhana seosta ripeästi vatkaten. Vatkaa kunnes kastike paksuuntuu ja emulsoituu samalla tavalla kuin majoneesia tehdessä. Mausta ripauksella sokeria, suolaa ja pippuria. Nosta vihanneksia ja ilmakuivattua kinkkua lautaselle, ja kaada päälle sitruunavoikastikeraidat.

Kommentit (4)
  1. Tiina Rinkinen
    28.4.2011, 06:43

    Liisa / Sama täällä. Olen ostanut jo filotaikinaa parsapiirakkaa varten vapuksi. Tykkään tehdä piirakan täytteen perunasoseesta – ja miksei päälle vaikka pari kastikeraitaakin 🙂

  2. LiisaMaalla
    27.4.2011, 18:13

    Parsapiirakka on pyörinyt mielessäni jo pidemmän tovin, mutta sitten tämä sitruunavoikastike. Voi taivas, voiskohan ne yhdistää? On ehkä pakko kokeilla viikonloppuna!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *