Uusia matkaunelmia – Eurooppa maanteitse

Pari postausta taaksepäin mainitsin uudesta ideasta ja unelmasta koskien matkustamista. Kuten otsikkokin jo kertoo, unelmahan on Euroopan reissun tekeminen 98% maanteitse. Miksi 98% mutta ei 100%, osa varmasti nyt ihmettelee? Koska reissulle todennäköisesti tulisi pari laivamatkaa ja näitä en vesistöjen vuoksi maaperäksi laske.

Nyt jaan hieman reittihahmotelmaa tämän uuden unelman osalta sekä muutaman vinkin, joista toivottavasti on apua vastaavasta reissusta haaveilevalle! Itselleni reissu ei ole ainakaan vuoteen ajankohtainen, elokuussa kun odottaa jo talvella hetken kaipuussa Kanadaan buukattu reissu, mutta ensi vuotta ajatellen tilanne voi olla jo täysin eri 😊 Muutoinkin vaihtoehtoiset matkustamismuodot lentämisen tilalle kiinnostavat kovasti.

Reissun (karkea ja todellas alustava) reittihahmotelma

Vaihtoehtoja reittien osalta tällaiselle matkalle on yhtä paljon kuin matkaajia, mutta itse olen hahmotellut karkeasti seuraava rakennetta;

1. Turku – Tukholma
Aloituksen kannalta helpoin vaihtoehto näin Varsinais-Suomessa asustelevalle olisi hypätä Turusta laivaan ja poistua kyydistä Tukholmassa. Tukholmassa voisi viettää parikin päivää, tai sitten jatkaa suoraan kohti seuraavaa etappia – Tanskaa.

2. Tukholma – (Malmö) – Kööpenhamina

Tukholman ja Kööpenhaminan välillä kulkee junayhteys, joka kestää noin 5,5-7 tuntia yhteydestä riippuen. Välissä voisi yöpyä Malmössa jos pelkkä junanvaihto kaupungissa ei houkuta.

3. Kööpenhamina – Hampuri (tai muu Saksan kohde)

Kööpenhaminasta matka jatkuisi junalla (kesto noin 5 tuntia) kohti ah-niin-ihanaa Saksan Hampuria. Ja äskeinen ei ollut sarkastinen toteamus, vaan kaupunki on todella kaunis ja suosittelen sitä koko sydämestäni. Jotkut saattavatkin muistaa huhtikuiset hehkutukseni Hampurista ja kertomukseni siitä, miten odotukseni Saksasta ylittyivät 100-0.

4. Hampurista kohti tuntematonta

Saksasta Eurooppa olisikin sitten avoin junayhteyksien ja bussien aikataulujen puitteissa. Todennäköisesti kiertelisin Saksassa jonkin aikaa ja matkaisin Bremenin kautta Alankomaihin, mistä jatkaisin Belgian kautta Ranskaan ja sieltä Sveitsiin ja Itävaltaan, mahdollisesti myös Italiaan. Junayhteys Pariisin ja Lontoon välillä on myös kutkutteleva, mutta se on täysin oma reissunsa sitten…

5. Kohti kotia – Tallinna – Helsinki

Oli reitti mikä tahansa, tulisi sen päättyä esimerkiksi Viroon, josta voisi palata laivalla Helsinkiin. Mikäli Venäjä houkuttaa, myös Pietarin junamatka Helsinkiin olisi potentiaalinen vaihtoehto.


Reissu 100% maanteitse tai autolla?

Matkan pystyy toteuttamaan myös 100% maanteitse jos suuntaa esim. junalla Pohjois-Ruotsiin ja palaa junalla Venäjän puolelta. Mikäli juna- ja bussimatkustus ei ole se oma juttu, kannattaa harkita road tripiä. Kuitenkin rajanylitysten kanssa täytyy olla tarkkana ja esimerkiksi vuokra-autojen osalta täytyy kysyä vuokraamolta saako autolla ajaa rajan yli. Yhdensuunnankulut ovat joskus myös korkeita ja nämä kannattaa selvittää tarkasti ennen vuokrauksen tekemistä.


Muutama vinkki oman unelmien reissun rakentamiseen

Kuten alussa mainitsin, reittejä on yhtä paljon kuin matkustajiakin. Kuitenkin laajemmissa kokonaisuuksissa suosittelisin huomioimaan seuraavat kohdat mitä reitin suunnitteluun tulee:

x Kirjaa ylös kohteet, jotka haluat ehdottomasti nähdä reissusi aikana. Nämä ovat matkasi raamit.

x Liikaa kohteita? Rajaa TOP 3-5 kohteet ajasta riippuen. Jos tuntuu, että kohteita on liikaa tai aivan sikin sokin eri puolilla epäloogisissa paikoissa aikaa ajatellen, rajaa kohteet TOP 3-5-listaksi ja lähde näiden ympärille suunnittelemaan. Pidä kartta lähellä tässä vaiheessa, jotta pysyt itsekin kartalla *katsiing*.

x Suunnittele TOP-kohteisiin tarkat toteutuspäivät ja varaa majoitukset vähintään näihin ennakkoon  – tällöin ne myös tulee toteutettua eikä harmita jälkikäteen. Samoin pääsylippujen kanssa, jos tiedät niistä olevan suuri kysyntä, osta ennakkoon.

x Huomioi matkustusajat. Ettet vahingossa buukkaa itsellesi 1.-3. päivä majoitusta Hampurista ja 3.-5 päivä Barcelonasta. Kaikki ei ole aina mahdollista aikataulujen puitteissa.

x Reitin suunnittelussa muista millainen matkustaja olet ja mitä matkaltasi nyt kaipaat elämäntilanteesi kannalta – nautitko jatkuvasta liikkeestä vai kaipaatko tilaa myös niin kutsutusti hengittämiselle. Jos esimerkiksi nautit yhdessä paikassa olemisesta, en itse suunnittelisi liikaa kohteita matkan varrelle ennakkoon vaan jättäisin enemmän aikaa vapaalle oleskelulle ja päiväretkien ex tempore-toteuttamiselle. Jos taas olet vauhtisammakko, niin todennäköisesti useampi stoppi matkalla on sinulle vain rentouttavaa, eikä ahdistavaa.

Ekstra vinkki: Oman stressin lievittämiseksi kannattaa kääntyä tarvittaessa matkatoimiston puoleen. Etenkin jos suunnittelu junnaa paikallaan ja tekisi mieli nakata unelmat roskakoriin monimutkaisuuden vuoksi. Älä pelkää pyytää apua!

Muista myös, että jokaisen reissu on yksilöllinen ja inspiraatiota löytyy netin syövereistä valtavasti. Euroopassa järjestettävät kansainväliset kiertomatkat ovat hyvä vaihtoehto jos reitin suunnittelu tuntuu liian raskaalta / matkaseura uupuu eikä yksin halua lähteä. Tärkeintä on kaiken inspiraation keskellä muistaa itsesi ja omat toiveesi. Äläkä elä (ainakaan aina) kameran ehdoilla vaan omien unelmiesi puitteissa.

Onko jollain vastaavanlainen Euroopan reissu edessä, haaveissa tai jo taputeltuna? Mitkä olisivat omat vinkkisi vastaavanlaisesta matkasta haaveilevalle? 😊 Kaikki vinkit jakoon, jaettu tieto paras tieto!

kulttuuri matkat oma-elama
Kommentit (3)
 1. Vilhelmiina H.
  3.7.2019, 13:22

  Tämä mullakin unelmissa, seikkailla ympäri Eurooppaa <3

  1. Huippua että samat unelmat sielläkin! <3 Joku päivä vielä toteutukseen!

   1. Vilhelmiina H.
    3.7.2019, 17:34

    Kyllä, ehdottomasti :)<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *