Ladataan...
Gardener

Kävin tiistaina kaupungilla pienen kierroksen ja kun huomasin vanhan työharjoittelupaikan ikkunassa näitä proteoita, kipaisin sisään.

 

Tykkään erityisen paljon tästä tummasta lajikkeesta ja sen sametinpehmeistä terälehtien kärjistä. Mikä lienee syy tällaisiin hapsuihin - todennäköisesti liittyy kukkiin ja mehiläisiin.

Erilaisia proteoita saa lähestulkoon ympäri vuoden, sillä lajikkeita on paljon, mutta erityisesti syksyllä näitä tuntuu olevan reilummin tarjolla. Protea nimi viittaa Proteus-jumalaan, joka osaa muutaa muotoaan. Erilaisia protelajikkieta onkin kymmeniä. Variaatioita löytyy punaisesta valkoiseen ja niiden erilaisia komboja, sekä neulaproteoissa myös kelta-oransseja lajikkeita. 

Protean varsi on usein puumainen ja koska kukinto ja varsi ovat jykeviä, vaatii kukka myös painavan vaasin, jos haluaa pitää varren pituuden. Tämä kuparinen maljakko ajaa asian tällä kertaa. Yhdistin hätäpäissäni tähän pari kuivunutta eucalyptuksen oksaa ja sinipiikkiputkea mutta taidan ottaa tänään töistä jotain freshiä vihreää tilalle.

 

Mukavaa perjantaita kaikille ja käykääpä  paikallisessa kukkakaupassa katsomassa, mitä kivaa sun floristi on tälle viikonlopulle tilannut!

 

 

Ladataan...
Gardener

Kävin eilen puutarhalla hieman kaivelemassa ja vaikka päivä oli todella harmaa, sai pienestä ulkoilusta ja puuhastelusta kivan fiiliksen. 

Viime hetken löytöinä, ostin tummia pikarililjoja Fritillaria persica. `Twin tower tribute´-lajike kalskahti hieman oudolta mun korvaan, mutta epäilen lopputuloksen olevan näyttävä - oudosta mielleyhtymästä huolimatta. Näistä pitäisi tulla kaksi kukkaa yhdestä sipulista, joten ensi keväänä olisi odotettavissa taas jotain uutta ja mielenkiintoista. 

Jos sain jotain kaivettua maahan, niin sain nostaa myös hieman satoa.

 

Maa-artisokat olivat kasvaneet pulskiksi ja niiden kuori oli todella ohut ja hentoinen. Todennäköisesti näille riittää hyvä pesu ja paahtaminen uunissa öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Nostin vain pari varrellista ja sain niistä noin kilon mukuloita. Jäljelle jäi siemenmukuloiden lisäksi satoa vielä moneksi kerraksi.

 

 

 

Ladataan...
Gardener

Istutin alkukesästä muutamia erilaisia kesäkukkaistutuksia ja yhdeksi kasviksi valikoitui tänäkin vuonna eucalyptus. Mä vaan tykkään tosi paljon sen harmaanvihreistä lehdistä ja tuoksusta. Vielä eilen ihastelin sen hyvää vointia mökillä ja jätin sen edelleen ulos ruukkuunsa. Ehkäpä siitä olisi kannattanut napsaista pari oksaa kotiin tuoksumaan. 

Eucalyptuksen habitus on aika kevyt ja sen käyttö ruukkukasvina menee hieman hukkaan, jos ympäristö on liian vihreä. Siirsin ruukkua pariinkin otteeseen kesällä ja paras paikka istutukselle oli seinän vierustalla, jolloin euvalyptus pääsi parhaiten esiin.

Tiedän, että jotkut haaveilevat eucalyptuksesta myös huonekasvina, mutta se on sisätiloissa kyllä todella haastava. Se rakastaa vahvaa ilmankosteutta ja harvan kodin ilmankosteus on sille riittävä. Olkoon se siis edelleen pihalla ja ensi kesänä on taas varmasti ostettava uusi ihana yksilö.

 

 

 

 

Ladataan...
Gardener

Kauden ekat leinikit! Ranunculus eli jaloleinikki on monen leikkokukkia rakastavan lemppari. Leinikkien paras sesonki on talvella, mutta niiden saatavuus on alkusyksystä alkukesään. Kukkia tuodaan eri maista, eri viljelijöiltä ja erilaisia lajikkeita, joten saatavuus vaihtelee suurestikkin. Luonnossa tapahtuvat muutokset vaikuttavat myös viljelyyn, joten siksi jokainen kasvukausi on erilainen ja kukkien saatavuuden voi varmistaa vain kysymällä paikallisesta kukkakaupasta.

Poikkeuksia kuitenkin näihin sesonkeihin on olemassa. Esimerkiksi tämän vuoden elokuussa, eräs kollega teki ihanan morsiuskimpun leinikeistä, mutta en uskalla arvata hintaa, sillä ajankohta ei ole silloin kovinkaan optimaalinen. "Varakukkia" joutuu ostamaan varmasti reilusti, koska kukkien käyttöprosentti ei ole hyvä, jolloin tämä nostaa tilauksen hintaa. Myöskin kukkien koko voi olla pienempi tai ne eivät avaudu kunnolla, kun sesonki ei ole parhaimmillaan. Näistä syistä kaikki liikkeet eivät tee kimppuja sesongin ulkopuolella olevista kukista.

Olen vaihtanut kukille nyt joka päivä puhtaan veden ja leikannut pienen siivun kukkien varresta, jotta kukat saavat uudet imupinnat. Lisäsin leinikkien seuraksi muutaman oksan eucalyptusta ja kyllähän tuo harmaan ja vaaleanpunaisen kombo on aina vaan erittäin toimiva. Tällaista settiä mä olen nyt ihastellut jo reilun viikon.

 

Ihania marraskuisia hygge iltoja kaikille kynttilöiden ja kukkien parissa!

 

 

Ladataan...
Gardener

A niinkuin Anemone coronaria eli kruunuvuokko avaa mun  "#Kausikukka"-sarjan. Iidis Varpain jaloin-blogista keksi idean kausikukka bloggauksesta ja otin haasteen vastaan. Kiitos tästä mahtavasta ideasta Iidis! Juttu on siis siinä, että postailen aina silloin tällöin kuluvan kauden leikkokukista postauksia. Useimmilla kasveilla on kausi, jolloin niiden laatu ja hinta on parhaimmillaan. 

Ostin siis töistä eilen kauden ensimmäiset anemonet kotiin. Suurempaa visiota mulla ei näistä ollut, joten nappasin ne vain maljakkoon sellaisenaan. Ne sopivat jotenkin todella hyvin tähän kevyeen vaasiin, jonka ostin kesällä Lapinlahden lähteen kirppikseltä yhdellä eurolla!!!

Anemonen varsi on pehmeä ja ontto joten maljakkoon ei kannata laittaa paljoa vettä kerrallaan, sillä varsi pehmenee nopeasti.

Anemonet ovat leikkoina talvisia ja näin kauden alussa ensimmäiset yksilöt ovat tosi pieniä ja heiveröisiä. Nämä yksilöt kuitenkin avautuivat ihan kauniisti, vaikka välillä niiden kanssa on hieman haasteita. 

Tähän kimppuun laitoin nuppuisten kruunuvuokkojen lisäksi neilikkaa, isotähtiputkea ja jaloleinikin, josta lisää ensi postauksessa!

 

Pages