Ajatuksia vanhenemisesta

Olen 47-vuotias nainen ja minun on todella hankala hyväksyä ikääntymiseni. Henkinen ikä on jäänyt jonnekin kolmeenkymppiin, kaksvitoseen. En tunne itseäni niin vanhaksi kuin mitä olen. Jos elää saa, kulku on kuitenkin kohti vanhuutta. Ja oma kuolevaisuus läsähtää  keski-iässä päin naamaa kuin märkä rätti.

Selfie sivuvalossa.
Mitä naisen tulee olla?

Mutta saako nainen edes vanhentua, ellei tee siitä itselleen jälleen kerran yhtä ulkonäköprojektia muiden seassa? Median käsitys kukoistavasta 50-vuotiaasta on Jennifer Lopez, eikä minulla ole samoja resursseja ja aikaa sijoittaa omaan ulkonäkööni. Tietysti tilanne on parempi kuin aiemmin, jolloin yli 35-vuotiaat tähdet vain hävisivät mediasta ja elokuvista. Ainut vanhempi naismuusikko esillä oli Tina Turner (joka olikin kyllä upea!) Keski-ikäiset naiset vaiettiin kuoliaaksi. Elämää ei ollut enää kolmenkympin jälkeen.

Nainen ja paholainen: Merja Aletta Ranttilan linotyö.
Merja Aletta Ranttilan Herra Armahda meitä! Viettelys II vuodelta 1992 nyt Kiasmassa.

Parempien elintapojen vuoksi nelikymppiset eivät enää näytä samalta kuin 80-luvun suosikkisarja Tyttökullissa 😉 (Golden Girls). Tähän nykyiseen kauneusihanteeseen, jossa viisikymppiset näyttävät kolmikymppisiltä tarvitaan muutakin kuin vihersmoothieita ja chiansiemeniä – tarkoitan siis leikkausveistä ja täyteaineita. Jos tämä on sinun ratkaisusi, ymmärrän täysin. Valehtelisin, jos väittäisin, etten olisi itsekin harkinnut niitä.

Japanilainen puupiirros Geishasta.
Naisen ulkonäkötyö on kestänyt jo vuosisatoja. Utagawa Kunisadan Geisha ja kampaaja vielä tänään Sinebrychoffin taidemuseossa.

Tuntuu siltä, että vaikka yrittäisi kuinka olla tiedostava, vanhat opitut uskomukset kuitenkin kolkuttavat takaraivossa. Äidiltäni ja 90-luvun ajan hengestä opin naisen jatkuvan ulkonäkötyön. Niinpä olen elinaikanani laihduttanut yhä uudestaan lihomani muutamat kilot pois, kipittänyt cardiojäniksenä hikijumpissa, istunut spinningpyörän päällä kunnes takapuoli puutuu ja tehnyt järjettömän määrän toistoja pumpissa. Karvojani on poistettu sokerilla, vahalla, pinseteillä, epilaattoreilla ja höylillä. Käytän ihonhoitoon suuria summia kuukausittain, koska yritän ainakin säilyttää nykyisen, enkä halua – kauhistus – rupsahtaa tästä enää lisää. Yritän kuitenkin oppia tästä ulkonäkötyöstä pois – hoitaa ihoani sen vuoksi, että se tarvitsee kosteutusta, jättää karvat ajamatta, lopettaa turhan itsekriittisyyden/inhon, jota tunnen vanhenevaa ihoani kohtaan. Sisäistää sen, että vanheneminen on etuoikeus, eikä siinä ole mitään hävettävää.

Selfie toimistolla.
Yritän hyväksyä itseni sellaisena kuin olen, vaikka yhteiskunta pyrkiikin tuputtamaan, että joutuisin jatkuvasti työskentelemään hyväksynnän eteen.

Silti osa muutoksista ei oikeastaan ole mitenkään pahoja. Hyvin kivuliaiden kuukautisteni loppuminen ei ollut tragedia vaan helpotus. Olen jo neljän vuoden aikana käyttänyt hormonikorvaushoitona puolikasta estrogeeni/keltarauhashormonilaastaria, joka vaihdetaan kahdesti viikossa. Vaihdevuosioireeni ovat pysyneet todella vähäisinä, satunnainen kuuma aalto ja vähän unettomuutta. Lisäksi koska alkoholi pahentaa vaihdevuosioireita ja etenkin unettomuutta, pyrin käyttämään sitä vain vähän. Luin aiheesta sen verran, että päätin alkaa käymään kuntokeskuksessa kuntosalin puolella ihan nostamassa puntteja ja näin käydä taisteluun lihasmassan vähenemistä vastaan aerobisen treenin sijaan. Yllätyksekseni pidän kuntosalitreenistä enemmän kuin hikijumpista. Enää en myöskään rajoita syömisiäni, koska treeni ei oikeasti kulje miinuskaloreilla.

Aino Elina

hyvinvointi ajattelin-tanaan oma-elama syvallista
Kommentit (11)
 1. Minä täytän tänä vuonna 60 vee, mutta en osaa murehtia rupsahtamista yhtään.
  Tuo pisti korvaani, kun kirjoitit (ja Minnis myös ;)), että henkisesti tai mieleltäsi olet nuorempi kuin ikävuotesi.
  Mitä se tarkoittaa? Millainen on pari-kolmekymppisen mieli? Tuskin ihmisen mieli on ikävuosista kiinni.
  Tunnen 20-40 vuotiata, jotka ovat konservatiivisempia, enemmän uutta arastelevia, turvallista elämää kaipaavia ja mielikuvituksettomampia kuin itse olen ja tunnen myös kasikymppisiä, joille tie on taivasta myöten auki yhäkin.
  Kaikki me kuollaan, joten miksi miettiä elämän päättymistä kun vielä elossa on.

  Onko se vähän sama ”ongelma”, kuin ettei koskaan halua kasvaa aikuiseksi, koska jostain on napannut mielikuvan siitä että kivoja, hassuja ja rohkeita asioita voi tehdä vain nuorena?
  Hihiih, näistä kahdesta asiasta voisin avautua piiiiiitkään, mutta ehkä naputtelen asiasta ihan oman postauksen. Suap nähdä.

  Peilistäsi ei suinkaan kurkista vanha nainen vaan varsin kaunis yksilö, kysypä vaikka joltain toiselta kuin itseltäsi?
  Sanoisitko ikätoverillesi, että näytätpä vanhalle/rupsahtaneelle? Tuskin. Miksi siis sanot niin itsellesi?

  1. Kiitos! 😘 Ihminen on yleensä itselleen kaikkein julmin. Ehkä tänä vuonna pitäisi opetella armollisuutta itseään kohtaan? Ja tuosta ikäkokemuksesta: Ehkä en ole vain onnistunut kasvamaan tämän enempää ”aikuiseksi”. Vaikka tietysti henkistä kasvua on parikymppisestä lähtien tapahtunut. Tottahan se on, että yleinen käsitys on se, että nuorena pitää hauskaa ja vanhana pitää ikävää, mikä saa useamman karsastamaan vanhenemista. Ja eihän asia ole niin: kyllä sitä pystyy mokailemaan tässä iässä ihan samaan tahtiin kuin nuorempanakin, jos sitä haluaa 😉

 2. PIRKKO BECHINIE
  17.1.2023, 09:11

  JOKAINEN ON ITSENSÄ PAHIN VIHOLLINEN .ITSEKURI .
  HORMOONIHOITO
  LIHASMASSAST A HUOLEHTIMINENN( MYÖS KASVOJEN)
  HYVÄ RUOKA JA LISÄRAVINTEET
  EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA KASVO TÄYTTEITÄ ( TULOS KAUHEA VANHENTUESSA)
  TYÖN TEKO
  OLEN YLI 80 VUOTIAS
  PIRKKO instgram pirkkobechinie

  1. Tämä on niin totta! Kiitos vinkeistä! Ja näytät kerrassaan upealta! Moni ei puhu esimerkiksi siitä seikasta vaihdevuosien aikaan, että oireet pysyvät parhaiten kurissa paitsi lääkityksellä, myös säännöllisellä hikiliikunnalla ja sillä, että rajoittaa alkoholinkäytön minimiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *