Haluaisin tumman ja tunnelmallisen kodin

Syksyllä sitä käpertyy kotiin. Tätä kirjoittaessani iltahämärässä sade ropisee ikkunaan ja ulkona on pimeää kuin porvarin omatunto. Haluaisin niin sisustaa tunnelmallisesti. Vähän miksata dark academia, japandi ja mid century modern -tyylejä.

Sininen sohva ja galleriaseinä.
Kuva tehty Canvan AI:llä.

Olin todella tyytyväinen siihen, kun pari vuotta sitten maalasimme eteisestä vähän seinää tummansiniseksi ja maalautimme säläkaapin, johon laittaa sisään tullessa tavarat, vihertävänsiniseksi (sävy on Uulan Versailles). (Muuten olisimme maalanneet varmaan itse, mutta kaappi vaati muutakin fiksausta). Eteisestä puuttuu vielä joku viimeinen silaus. Kaappi on aika pieni (niin pieni etteivät kissatkaan hypi sen päälle) ja mielestäni siihen kuuluisi joku pronssinen / kuparinen koriste. Plussaa jos esine olisi jo valmiiksi elaksoitunut (vai olisiko patina parempi suomenkielinen termi).

Kuvassa minä ja tummansininen seinä.
Eteisessä poseeraamassa jonkin aikaa maalauksen jälkeen. 

 

Ryijy ja sängynpääty.
En nyt saanut edustavaa kuvaa eteisen kaapista otettua, mutta sängynpäätymme on maalattu samalla Uulan Versailles -sävyllä. Tarkoituksena on kiinnittää sen ylle vielä viime vuoden Habitaresta ostamani ryijy. (Tämä proggis on jostain syystä venynyt hieman 😉) Ryijy on Terttu Tomeron Katiska.

Siis en ole paljoa pystynyt itse valitsemaan huonekalujani, vaan minulla on aikuistuessani lapsuudenkodistani pois muuttaessa saadut perintöhuonekalut (noin 1700-luvulta oleva kirjoituslipasto, ja 1800-luvulta olevat buffetti ja peilikaappi). Lisäksi nappasin roskalavatuomion isältäni vanhempieni erossa saaneet tanskalaista 60-luvun designiä olevat tuolit. Puuseppämme Pyry huomasi niiden olevan Johannes Andersenin suunnittelemat. Ostimme niihin sopivan pöydän, joka paljastui sekin Andersenin suunnittelemaksi. Muuttaessani puolisoni kanssa yhteen vain lätkäisimme omistamamme huonekalut yhteen, ja sillä ollaan menty. (Vaikka vihaankin puolisoni perua olevaa tv-tasoa ja sen sivuhyllyjä (Ahti Taskisen Vitriini) – tällaisilla pikku hamstereilla ei pitäisi olla avohyllyjä ollenkaan, vaan ovelliset kaapit.)

Kuvassa ruokaryhmä ja tuolit sekä kissani Dottie ja Torsti.
Kuvassa Andersenin ruokaryhmä. Suojaan pöydän pintaa usein pöytäliinalla. Huomaa puolisoni kierrätyspussi, jonka virkaa tällä kertaa toimittaa hampurilaispaikan paperikassi. Tällainen kaaos meillä aina on.

 

50 tai 60-luvun designiä oleva senkki, jonka päällä on viherkasveja.
Ostimme tämän 50 tai 60-luvun senkin Torista. Alla oleviin Ikean koreihin mahtuvat kierrätykseen menevät, ja valkoinen laatikko on kissojen ruuille.

Miksi en sitten ole heittänyt kaikkia huonekaluja mäkeen ja aloittanut tyhjältä pohjalta? Koska en halua hävittää sukuni historiaa, toisaalta planeettamme on kantokyvyn äärirajoilla, ja esimerkiksi suomalaiset tarvitsisivat kuluttamiseensa noin neljä maapalloa. Lisäksi mielestäni huonekalujen pitäisi kestää sukupolvelta toiselle, huonekalu ei ole trendiesine eikä sisustusta pitäisi muuttaa aina uusiksi muodin perässä. Sisustusesineet sitten erikseen.

Antiikkinen kirjoituslipasto.
Äitini löysi tämän kirjoituslipaston hylättynä ja entisöitti sen minulle 16-vuotissyntymäpäiväkseni. Lukko pitäisi kiinnittää uudestaan, mutta se keikuttaisi luultavasti läppäriä, joten olen antanut sen olla.

Olemme asuneet jo 10 vuotta rouheassa loftissa itäisessä kantakaupungissa Helsingissä. Tänne muuttamisen jälkeen olemme ostaneet 3 kaappia ja yhden senkin, koska niin ihanan avara kuin loft onkin, säilytystilaa ei juuri ollut. Nyt haluaisin maalata asuntomme pitkän seinän joko tummanvihreäksi (ehkä jo liian suosittua) tai jollain sinisen sävyllä ja järjestää taulut uudelleen. Nyt ne vain roikkuvat miten sattuu koko seinän levyisessä taulukiskossa. Haaveena on sellainen gallery wall (galleriaseinä?), jossa taulut olisivat tarpeeksi ilmavasti, mutta kuitenkin mielenkiintoisesti teemoittain ripustetut.

Tekoälyllä luotu kuva galleriaseinästä ja mid century modern huonekaluista.
Kuva on luotu Canvan AI:llä.

Tätä varten tarvitsisin kuitenkin lisää tauluja, joten pitänee suunnata osto ja myyntiliikkeeseen. Tällä hetkellä massia ei ole tarpeeksi ostaa nykytaidetta. Suomen taiteilijaseuran Kaapelitehtaalla järjestettävissä näyttelyissä aina jotain jää kaihertamaan mieleen, että tuo, tuo on täydellinen teos minun kotiini. Mutta valitettavasti budjetti ei anna periksi. Ehkä pitäisi käydä ahkerammin taideopiskelijoiden myyntinäyttelyissä, sieltä ostin joitakin vuosia sitten yhden tussityön harjoitelman sopuhintaan. Lisäksi pitänee tsekata taidelainaamo.

Aino Elina

Kuvat oma arkisto ja Canvan AI.

koti sisustus
Kommentit (1)
  1. Pahimmat sisustusmokat (ja miten välttää ne) – Halipula | Lily
    23.10.2023, 17:38

    […] Haluaisin tumman ja tunnelmallisen kodin […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *