Joogaleirillä Hartolassa Itä-Hämeen opistossa

Kävin sisareni kanssa parin päivän joogaleirillä Hartolassa Itä-Hämeen opistossa. Joogaohjaajien Annika Rouvinen ja Jore Marjaranta Valoa ja voimaa -joogaretriitti alkoi tiistaina 11.7. ja päättyi torstaina 13.7.

Olemme siskoni kanssa autottomia, joten menimme Hartolaan Helsingistä Onnibussilla. Menomatkalla kävelimme noin 30 minuutin matkan pysäkiltä opistolle, mutta paluumatkalla saimme onneksi yhdeltä kurssilaiselta kyydin bussipysäkille.

Bussipysäkki valtatiellä 4.
Onnibussilla pääsimme noin 30 minuutin kävelymatkan päähän opistosta.
Hartolan vaakuna.
Hartolan vaakuna toivotti meidät tervetulleiksi.

Sisareni on joogannut jo noin 20 vuoden ajan aktiivisesti, joten häneen verrattuna olen aika noviisi silloin tällöin joogaaja. Joogaretriitti kuitenkin sopi hyvin myös vähemmän jooganneille, ja olipa mukana ihan aloittelijoitakin. Molemmat joogaohjaajat olivat ohjanneet yli 10 vuotta, ja tunneilla pysyi selkeän opetuksen ansiosta hyvin mukana. Molemmilla ohjaajilla oli hieman eri tyylinsä opettaa, mutta ne sopivat hyvin yhteen luoden hyvän kokonaisuuden.

Jore Marjaranta kitaran kanssa esiintymässä.
Monelle Jore Marjaranta on myös muusikkona tuttu, ja hän musisoi niin loppurentoutuksien aikana kuin yhteisessä illanvietossa.

Laskeskelin, että liikuntaa tuli leirillä kaikkine kävelyineen noin 9,5 tuntia, joista noin 7,5 tuntia oli joogaa tai muuta kehollisia harjoitteita.

Retriitissä edustettuina olivat niin pehmeä yinjooga, energisempi hathajooga, puhdistava kundaliinijooga kuin kasvojooga. Tutustuimme myös suomalaiseen terveysliikuntamuotoon asahiin, joka ottaa mallia tai chistä ja qigongista sekä sisareni koomisena pitämään shaktitanssiin.

Joogaa metsässä aukealla.
Teimme meditatiivisen kävelyn läheiseen sekametsään, jossa joogasimme puita ja kiviä apua käyttäen. Kuva Unsplash.

Aamut alkoivat joogalla jo kello 7, johon oli tarkoitus tulla syömättä mitään, koska aamiainen oli vasta puolentoista tunnin joogasession jälkeen. Itse en kuitenkaan näin matalalla verenpaineella pystynyt olemaan syömättä, koska pelkäsin muutoin pyörtyväni aamujoogan aikana. Joten aamulla nakersin joko proteiinipatukkaa tai mussutin banaanin ennen joogatunnin alkua.

pihajoogaa
Joogasimme myös opiston eli entisen Eekuun kartanon pihassa. Kuva Unsplash.
Opiston takapihan nurmialuetta vanhoine puineen.
Opiston takapihalta löytyy niin aavaa nurmikenttää kuin vanhoja puitakin.
Opisto takaa.
Opistolla oli samalla maalausremonttia meneillään, mutta meitä se ei haitannut. Samoihin aikoihin järjestettiin toinenkin kurssi, mutta emme edes törmänneet sen osallistujiin.
Huvimaja.
Huvimajassa teimme kasvojoogaa peilejä apuna käyttäen. Lisäksi leirin päättävä sydänpiiri järjestettiin siellä.

Meillä oli täysihoito ja syömässä kävimme läheisellä Hartolan golfklubilla. Ruuan piti olla kasvispainotteista, mutta kyllä lihaakin oli tarjolla. Ruoka oli tyypillistä laitosruokaa ja ruoka olikin epäonnistunein osa leiriä. Voin vain kuvitella, miten pöyristynyt herkkusuu puolisoni olisi ollut ruokatarjonnasta. (Sacré bleu, mitä tämä on(!) [hah, miksiköhän puolisoni puhuu kuin Hercule Poirot konsanaan tässä kuvitelmassani 🤪])

Itä-Hämeen Opisto eli entinen Eekuun kartano edestä.
Itä-Hämeen opisto eli entinen Eekuun kartano edestä.

Opisto sijaitsee luonnonkauniissa maisemassa Hartolan Kaikulanmäellä, ja siihen johtaa puitteisiin sopiva pitkä koivukuja. Opiston päärakennus on 1700-luvulta, ja entinen Eekuun kartano, joten tilukset ovat sen mukaiset. Upeita viheralueita ja ihania vanhoja puita. Koivukuja ei kuitenkaan enää näytä niin kauniilta, kun oppii kartanon historiasta, että useat mäkitupalaiset ajettiin tien rakentamisen alta pois. Opisto perustettiin tilalle vuonna 1908.

Koivukuja.
Koivukuja johtaa kartanolle.

Olimme yötä asuntolamajoituksessa, koska halusimme yöpyä opiston vanhoissa 1700-luvulla rakennetuissa tiloissa. Huoneemme (numero 24) oli tukalan kuuma koko ajan, kun ulkona lämpötilat pysyivät päivisin hellelukemissa. Lisäksi pettymykseksi asuntolan ihanat hirsiseinät oli kuitenkin pinkopahvitettu. Asuntolassa oli käytössä yhteinen WC ja suihku, mistä löytyi myös pesukone, sekä erillinen keittiö kokkausmahdollisuuksineen.

Kangasmetsä.

Opistolta lähtee monta vaellusreittiä ja läheltä löytyy kaksi uimapaikkaa, joihin molempiin on noin 10 minuutin matka. Paremmasta uintipaikasta Jääsjärvellä löytyy niin auringonottoon sopivaa nurmialuetta, pieni hiekkaranta kuin miellyttävää hiekkapohjaakin. Jääsjärven rannalla on myös iso pukukoppi miehille ja naisille, josta löytyy myös vessa. Hotelli sijaitsee opiston vieressä ja siellä olisi ollut joka ilta mahdollisuus saunoa, mutta sähkösauna ei innostanut, joten jätimme tämän aktiviteetin väliin.

Jääsjärvi.
Jääsjärven uimapaikka oli hieno, ja sitä ympäröivällä nurmikolla on hyvä ottaa aurinkoa lämmitellen treenattuja lihaksia.

Valoa ja voimaa -joogaretriittiä on järjestetty jo pitemmän aikaa, ja moni osallistuja olikin käynyt järjestäjien useammalla retriitillä, joten kurssille oli muodostunut vuosien saatossa oma sisäpiirinsä, johon sisään pääsy oli vähän hankalaa. Kaiken kaikkiaan suosittelen kuitenkin sekä kurssia että opistoa!

Kivitorni.
Kuten joogaretriitin päättävässä sydänpiirissä kerroin, leiri auttoi minua löytämään takaisin keskukseeni ja olemaan itselleni läsnä kiireisen kevään jälkeen, jonka olin vain suorittanut läpi. Kuva Unsplash.

Aino Elina

Kuvat Unsplash ja oma arkisto.

hyvinvointi hyva-olo suosittelen liikunta
Kommentit (1)
  1. Kirjailijat, jotka vihaavat naisia – Halipula | Lily
    10.9.2023, 08:30

    […] tietävät, että joogaretriitissä meno on juuri näin villiä – not. Itsehän osallistuin joogaretriittiin viime kesänä, ja täytyy todeta, että puolisoni on yhä […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *