Joulumenu 2024: Perinteitä ja uusia makuja yhdistäen

Ohessa linkkilista meidän joulupöytämme antimiin.

Tänä vuonna vietämme aattoa valmiissa pöydässä, mutta kyllähän jouluruokaa tulee syötyä monta päivää, joten ruokaa tulee laitettua myös kotitarpeisiin.

Joulupöytä ruokineen.

Kalat ja laatikot ovat meidän joulupöytämme se juttu, mutta monta vuotta olen nyt ostanut Hakaniemen hallista valmiit laatikot Kalaliike Marja Nätiltä, ja hyviä ovat olleet! (Tilaus kannattaa tehdä etukäteen 18.12.2024 mennessä.)

Muutoin joulupöydästämme löytyy tätä perunasalaattia, jota maistoin ensi kerran rakkaan ystävän siskon illanistujaisissa. (Ja uusi satsi valmistuu sitten uudeksi vuodeksi!)

Lisäksi teen aura-punajuustogratiinia. Koska pöydässä on hyvä olla myös jotain vihreää, teen lehtikaalisalaatin Pupun tyyliin (Sweet Roast -salaatin hengessä lehtikaalilla, babypinaatilla, vuohenjuustolla, paahdetuilla punajuurilla, saksanpähkinöillä ja päärynöillä.) Lehtikaalista on parasta leikata isoimmat ruodit pois, ja pehmentää sen lehdet pirskottamalla niihin sitruunamehua. Kastikkeena on vinaigrette tällä ohjeella. Koska vedän herneen nenään herneistä joulupöydässä, kuuluu kattaukseen myös keitetty ruusukaali.

Kuva salaattikulhosta jossa Sweet Roastin tyylinen salaatti ja ottimet.

Monena vuotena olen myös tehnyt etikkaiset kalat itse silakasta: suutarinlohi eli perinteiset silakkarullat, sinappisilakat ja mustaherukkasilakat. Silakat ehtii vielä hyvin tehdä ennen h-hetkeä: maustumiseen menee noin pari päivää.

Lasipurkissa lasimestarin silli.
Kerään vuoden mittaan tyhjiä purkkeja joulukaloja varten.

Lisäksi joulupöytäämme kuuluu mätihässäkkä, jossa sekoitamme mädin smetanan ja punasipulin kanssa – näin se riittää pitempään. Syödään saaristolaisleivän kera.

Mätihässäkkä.
Aika krouvin näköistä, mutta niin hyvää!

Lisäksi uutena tulokkaana ajattelin kokeilla myös tätä savulahnamoussea hapankorppujen tai saaristolaisleivän kanssa.

Ruuan kyytipoikana on minulla matala-alkoholinen IPA olut ja puolisolla valko- ja punaviini.

Jälkiruokana on luumujäädykkeen notkeampi versio (eli ei kivikova lusikanmurtaja, kun otetaan pakastimesta) luumusemifreddon, mikä nautitaan jälkiruokaviinin kanssa.

Luumusemifreddo.

Ennen joulua vien apelle vielä taatelikakkua ja porkkanamuffineja.

Taatelikakku.
Tällä ohjeella ei voi muuta kuin saada onnistuneen taatelikakun!

joulukuusi.

Kiitos, että olet ollut mukana seuraamassa blogiani tänä vuonna! Toivotan sinulle rauhallista ja makujen täyttämää joulunaikaa. Blogi hiljenee nyt joululomalle, mutta palaa jälleen aaton jälkeen uusin ajatuksin. Levätään, nautitaan ja kerätään voimia tulevaan vuoteen: Hyvää joulua! 🎄

Aino Elina

Koti Ruoka ja juoma Tapahtumat ja juhlat