Laiskuuden ylistys

Joskus on hyvä olla tekemättä mitään. Nykyajan tehokkuusajatteluun se ei vain sovi.

Suomen suurin päivälehti julkaisi maanantaina haastattelun vihreästä vaikuttajasta ja ekoelämän puolestapuhujasta Leo Straniuksesta. Tällä kertaa Stranius kuitenkin puffasi uutta kirjaansa, joka käsittelee yksilön tehokkuutta.

Tyhjiä post it -lappuja seinällä.
Suunnittelija on suunnitelmansa vanki. Entä jos joku muuttuu – onko elämä pilalla? Kuva Unsplash.

Älkää käsittäkö väärin: kaikkien lehden kirjoittamien artikkeleiden mukaan Stranius on erityisen aikaansaava poikkeusyksilö ja juttu sopii lehden itsensäkehittämisartikkeleiden linjaan (vaikka monella onkin jälkimmäisiin viha-rakkaussuhde). Silti lehden esittelemä Straniuksen tehokkuuden eetos vaikutti melko ilottomalta.

Kirjapino.
Stranius lukee tai kuuntelee yli 300 kirjaa vuodessa. Itse olisin tyytyväinen, jos pystyisin edes kolmasosaan tuosta. Kuva Unsplash.

Artikkelin mukaan Stranius herää ennen kukonlaulua, pikakuuntelee äänikirjat ja suunnittelee jokaisen päivän tarkasti puolen tunnin tarkkuudella. Hän ei lue lehtiä tai katso televisiota. Musiikin sijaan Stranius lukee tai kuuntelee yli 300 kirjaa vuodessa. Etäkokousten aikana Stranius polkee monesti pyörää, vessassa käydessään tekee 20 kyykkyä ja hampaita harjatessaan kuuntelee äänikirjaa ja tekee jumppaliikkeitä.

Torsti-kissa halaa tietokoneen kuulokkeita.
Äänikirjojen kuuntelu vapauttaa käteni kissojen rapsutukseen. Kuvassa hyvä poika Torsti.

En tiedä teistä, mutta itseäni tämä Straniuksen arkipäivän urotöiden luettelointi suorastaan hengästyttää. Tällä hetkellä opinnäytetyötä tehdessä tunnen itseni aikaansaavaksi, kun nousen herätyskellon ensimmäiseen hälytykseen. Lisättynä vielä aamujoogaan ja 30–40 minuutin urheilusuoritukseen päivässä ja minulla on jo voittajafiilis. Kuuntelen keskittymään auttavaa musiikkia töitä tehdessäni. Äänikirjan kuuntelun ajan keskityn kuulemani lisäksi päälläni makaavan kissan rapsutukseen. Joka tuutista nykyään tuputettu tehokkuusajattelu on minulle vieras. Tarvitsen joutilaita tuokioita, jolloin pohdin ihan mitä tahansa ihmissuhteista opinnäytetyöni seuraaviin askeliin. Eräs rakas vanha ystävä kirjoitti aikanaan ystäväkirjaani harrastuksekseen haaveilun. Olemme ystäviä syystä: haaveilen itsekin yhä päivittäin.

Dottie-kissa venyttelee.
Lepääminen auttaa näkökulman vaihdoksessa, tyylinäytteen tästä antaa Dottie-kissa.

Tarvitsen laiskuuden, joutilaisuuden ja tylsyyden hetkiä luodakseni uutta, saadakseni uusia ajatuksia kaiken lukemani, kuuntelemani, näkemäni ja kokemani pohjalta sekä ladatakseni akkujani. Tämä ei mielestäni ole hukkaan heitettyä aikaa, vaan minulle ensiarvoisen tärkeää pystyäkseni toimimaan kuten yhteiskunta vaatii: mahdollisimman tehokkaasti.

Internet innostui Straniuksen haastattelusta:

mutta puolustajiakin löytyi:

Niin tai näin: kukin taplaa tyylillään ja itselleen sopivan tahdin mukaan.

Aino Elina

hyvinvointi ajattelin-tanaan uutiset-ja-yhteiskunta mieli
Kommentit (1)
  1. Voittajan tunti? – Halipula | Lily
    12.2.2022, 09:30

    […] elämäntapaoppaat kiinnostavat. Kirjoitin aiemmin Leo Straniuksen haastattelusta lehdessä, joka puffasi Straniuksen uutta teosta yksilön tehokkuudesta ja sen aiheuttamasta […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *