Maltillinen alkoholinkulutus brändättiin uudelleen

Ehkä otin, ehkä en. Tervetuloa sober curious, koska tietysti olimme vailla englanninkielistä nimeä ilmiölle.

Kaljapullojen kippistelyä.
Ei pitäisi olla kenenkään toisen päänvaiva, juoko joku tai ei, jos kyse ei ole ongelmasta. Kuva Unsplash.

On aina hyvä, kun maltillisesta alkoholinkulutuksesta puhutaan. Tai siitä, että on täysin ok olla juomatta sosiaalisissa tilanteissa. On kuitenkin hassua, että ilmiölle on englanninkielinen nimi, joka kertoo ilmiön olevan uteliaisuutta tilaa kohtaan, jossa normaali ihminen viettää suurimman osan elämäänsä. Selväpäisyyden luulisi siis olevan kaikille tuttua, eikä mikään myyttinen tila, mitä uteliaana kokeillaan. Työskentelen kielen ja ilmaisun kanssa töissäni päivittäin, ja minua risoo, ettei kukaan ole edes yrittänyt kääntää ilmiön nimeä. Eikö ilmaisu raitis enää käy? #selväpäisyys:kin olisi parempi termi kuin sober curious.

Juhlivia nuoria.
Raittiusseura on toiminut pitkälle yli 100 vuotta. Se ei vain ole tarpeeksi mediaseksikäs. Kuva Unsplash.

Toinen asia mikä minua pännii terminologian lisäksi on se, että tätä ilmiötä on käsitelty valtamediassa jälleen kerran vain hyvin elämässään pärjäävien näkökulmasta. Niiden voittajatyyppien, joiden työ ja ihmissuhteet kestävät jatkuvan dokauksen, ja joille AA näyttäytyy epäkutsuvana, koska hyi, siellähän on vain jotain vanhoja alkkiksia. Eikä niiden jotka eivät voi enää olla ”uteliaita”, vaan joiden on elämästä selviämisen vuoksi pakko kieltäytyä alkoholista.

Sober curious onkin pahimmillaan hypetetty elämäntapavalinta ihmisille, joilla on varaa elämäntapavalintoihin. Juuri sinulle, sinä omia arvojasi muita parempana pitävä oman elämäsi sankari. (Tosin tämä on ansa, johon me kaikki lankeamme.)

Appelsiinijmehua hiekkarannalla.
Kuinka hyvältä tämä alkoholiton juoma näyttää mielestäsi asteikolla 1-10? Kuva taannoiselta rantalomalta.

Toisaalta on hyvä, että ilmiöstä puhutaan. Ehkä se vähitellen normalisoi juomattomuuden kulttuuria. Sitä, ettei sosiaalisissa tilanteissa kyseenalaistettaisi jos joku on raitis ja leimattaisi tiukkapipoksi. Alkoholistin stigma on aikaisemmin ollut niin kova, että harva tavallinen tallaaja on kylillä huudellut raivoraittiudestaan eli absolutismistä. Mutta ehkä tämäkin nyt muuttuu.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, ystävä hyvä.

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan hyva-olo tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (2)
 1. Ei, me ei olla vailla englanninkielistä termiä raittiudelle, mutta koska yhä useampi tekee tietoisia valintoja alkoholin juomisen suhteen tai lopettaa alkoholin käytön kokonaan, on helppo käyttää maailmanlaajuisen ilmiön kuvaamiseen termiä sober curious. Joka on tavallaan hyvä jatkumo samannimisestä kirjasta, jossa käsitellään alkoholikulttuuria ja sitä miksi yhä useampi jättää juomatta – oli syyt mitä tahansa.

  Selväpäisyys ei ole mikään myyttinen tila vaan ihmisen normaalitila, mutta on monia tilanteita, joissa juominen ja vähintäänkin pieni humaltuminen ovat oletusarvoja ja selväpäisyys ei. Siksi näissä tilanteissa voi tarkastella tietoisesti, tarvitseeko alkoholia juoda nyt. Tai tarvitseeko alkoholia juoda vaikka ollenkaan. Se on joskus niin perusolettamus, että pulloon tulee tartuttua helpommin kuin miettineeksi miksi edes juo. Kieltäytyminen ei ole aina helppoa sosiaalisen paineen vuoksi.

  Sanot ”Ei pitäisi olla kenenkään päänvaiva juoko vai eikö, jos kyse ei ole ongelmasta.” Ja niin ei pitäisikin, mutta kun juomattomuus tuntuu rassaavaan monesti muita, etenkin nuorilla ja nuorilla aikuisilla juomattomuutta ihmetellään, jos syyt eivät löydy perheenlisäyksestä tai antibioottikuurista. Mitä tulee ongelmiin, niin alkoholiongelmat on hyvin laaja käsite ja käsittää muutakin kuin alkoholismin ja riippuvuuden. Mielenterveysongelmat, ehdollistuminen juomiseen, humalahakuinen juominen, kontrollin menetys jne. Milloin jonkun ongelman voi sitten ottaa päänvaivaksi, varsinkin kun ongelmat on helppo myös peittää?

  Raittiusseura ei ikävä kyllä resonoi kaikille, ihmiset tarvitsevat erilaista samaistumispintaa ja sober curious voi olla yksi niistä. Tein vuosia tietoisempia valintoja alkoholin suhteen ja kyseenalaistin tottumuksiani, mutta sober curious -aiheisen somesisällön ja kirjallisuuden myötä alkoholi jäi kokonaan pois, koska tulin siihen tulokseen, että haluan alkoholivapaan elämän.

  Utelias raitistelu ei ole hypetetty elämäntapavalinta niille, joilla on siihen varaa. Alkoholin jättäminen oli minulle ainoa vaihtoehto esimerkiksi mielenterveyteni kannalta, mutta kyllä olen siitä onnekas, että minulle riitti tehdä yksi päätös alkoholin käytön lopettamisesta eikä sitä tarvitse tehdä joka päivä uudestaan. Alkoholin aiheuttamien ongelmien skaala on hyvin laaja, harmaan sävyjä on yllättävän paljon. Ei ole myöksään vain kohtuukäyttäjiä ja alkoholisteja.

  Sanot, että on hyvä kun maltillisesta alkoholin käytöstä puhutaan, mutta silti sen sijaan kiinnität huomiota siihen, miten sana sober curious risoo ja viet huomion pois tärkeästä aiheesta. Jos joku toinen kokee oman suhteensa alkoholiin terveeksi, ei pitäisi olla ainakaan hänen päänvaiva millä tavalla joku muu raitistelee tai mistä saa siihen apua, on se sitten AA tai vertaistuki somessa. Suhde alkoholiin voi olla epäterve monella tavalla. Yksi uusi näkökulma ei poista toisen näkökulman tärkeyttä, vaan tuo laajemmin esiin asiaa.

  Sober curious ei myöskään ole sama asia kuin kohtuukäyttö tai maltillinen juominen. Se on suhtautumista alkoholin käyttöön tiedostavammin ja vähentämistä omista lähtökohdista, esim. kohtuukäyttäjäkin voi päättää raitistua hiljalleen. Ei vain alkoholistit. Mikäli sober curious sana risoo näin paljon, niin en tiedä mitä edes ajatella siitä. Varmasti asiat ovat aika hyvin.

  Mutta tämäkin blogikirjoitus osoitti sen, miksi tästä aiheesta pitää puhua enemmän ja antaa tilaa erilaisille harmaan alueen alkoholiongelmille ja tavoille raitistella itselle parhaimmalla tavalla. Haluan myös suositella tutustumaan sobermimmi.com -sivuihin ja Ruby Warringtonin Sober curious -kirjaan, jotta käsite avautuu täysin. Minä olen iloinen siitä, että olen löytänyt itse samastumispintaa muista raitistelijoista, vaikka meillä on erilaisia lähtökohtia ja syitä vähentämiseen, kohtuullistamisen tai lopettamiseen. Jos mediaseksikkäällä sanalla ihmiset innostuvat terveydestään, se on vain hyvä asia. Kuten sanottu, ei pitäisi olla muiden päänvaiva miten ihmiset raitistelevat. On toki hyvä, että aihe herättää keskustelua, mutta tällainen ilmaisu tuntuu viestivän siitä, ettei yllä katsomaan asiaa niiden näkökulmasta, joille tämä sober curious antaa mahdollisuuden tehdä parempia valintoja.

  1. Hienoa, että olet löytänyt itsellesi sopivan elämäntyylin! Teksti oli kirjoitettu kärkevään pakinatyyliin, ja olen aidosti pahoillani, että se meni sinulle niin ihon alle. Erilaisten tekstityylien luenta kasvattaa omaa lukijuutta. 😉 Mukavaa syksyä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *