Minimalismi on vain materialismin yksi muoto

Osta vähemmän ja parempaa on yksi minimalistien motto. Mitä muuta tämä on kuin materialismin järkeistämistä?

Minimalismi keskittyy olennaiseen ja pyrkii karsimaan pois kaiken turhan. Moni -ismiin hurahtanut alkaa lopulta noudattamaan sitä kaikilla elämänaloilla, kuten ihmissuhteissa.

Viherkasvi juurtumassa lasimaljakossa.
Minimalismissa on paljon hyvääkin, mutta liian puristiseksi puristettuna se ei sovi minulle. Kuva Unsplash.

 

Moni viittaa kuvaan kapselipuvuston isästä 😜 Steve Jobsista nuorena istumassa tiffanylampun valossa lattialla  minimalistisen elämän inspiraation lähteenään (kuva löytyy esim täältä). Siis kuvassahan ei ole kuin matto, lamppu, stereot ja muutama levy. Moni kuitenkin unohtaa, että Jobs oli juuri muuttanut uuteen asuntoon, eikä ollut vielä ehtinyt hankkia monia ihmiseloa helpottavia huonekaluja kuten pöytää ja tuolia. Kuten aito minimalisti, Jobs on valinnut vain parasta ja sekä stereosysteemi että lamppu ovat hävyttömän kalliita.

Kaktus.
Minimalismissa kuten monissa muissakin -ismeissä on monta asiaa, jotka pitäisi vain ottaa annettuna ilman omaa pohdintaa. Ja silloin annat muiden määrätä, miltä elämäsi pitäisi näyttää. Kuva Unsplash.

 

Minua myös etoo ajatus siitä, että minimalisti on jotenkin parempi ihminen kuin tavaramääränsä kanssa kamppaileva tavis. Ei, tavara ei vieläkään ole uusi läski. Lopulta minimalismi on vain hyvin toimeentulevan keskiluokan uusin villitys. Vain varakkailla on varaa valita minimalismi, köyhille tämä valinta tehdään heidän puolestaan.

Abtsrakti arkkitehtooninen yksityiskohta.
Mielummin siisti meininki kuin kliinisen siistiä. Kuva Pexels.

 

Minimalismilla on etunsa, kuten siivouksen helpottaminen kun pölyjä kerääviä tavaroita ei enää ole. Karsiminen pelkästään karsimisen vuoksi ei kuitenkaan ole aina järkevää. Muistoesineemme kertovat tarinaamme muille ja jälkipolville. Jos näitä ei ole, persoonallisuudestasi jää aika ohut kuva. Ja kuka haluaa tulla muistetuksi vain siitä, että hänen kotonaan oli aina todella siistiä?

Aino Elina

koti ajattelin-tanaan sisustus trendit
Kommentit (5)
 1. Vaikken ole minimalisti, on se vaikuttanut kulutuskäyttäytymiseeni – Halipula | Lily
  13.11.2021, 09:20

  […] ajatuksena kiehtoo (vaikka olenkin sitä aikaisemmin kritisoinut). Huomaan kuormittuvani, jos tilassa on paljon sekasotkua – ja meillähän on, koska […]

 2. Tanja / Minimaattori
  23.3.2021, 00:52

  Eihän materiaan keskittyminen mitään minimalismia olekaan, tyylisuunnista ja määristä riippumatta.
  Minimalismi elämäntapana on olennaiseen keskittymistä, oman näköisen elämän elämistä.

  Itse kuulun materian suhteen extreme-laitaan minimalistienkin joukossa, muttei se tavaran vähyys ole itseisarvo, vaan se mitä se mahdollistaa.

  Rikas voi valita kaiken, itse valitsin pienituloisena mieluummin matkustamisen kuin roinan keräämisen. – Sen lisäksi, että tavarakaaos ympärillä on hermostuttanut jo lapsesta lähtien. Jotkut me vain olemme tällaisia luonnostaan. Ei se ole paremmuutta tai paremmaksi muiden silmissä pyrkimistä.
  Hämmästyttävän usein minimalisteja kohtaan ”hyökätään” tuolla toteamuksella, kuin myös kerrotaan kuinka ankeaa ”tyhjässä kodissa elämisen” täytyy olla.
  Kukin tyylillään.
  Ei minimalistikaan käy laskemassa himoshoppailijan tavaroita, vaikka omansa laskisikin. Armollisuus, omia ja toisten valintoja kohtaan. Se on yksi osa minimalistista elämäntapaa.

  Mitä minimalismi ja vähällä tavaralla eläminen sitten mahdollistaa?
  Itselleni se on mahdollistanut juuri sen, mistä teininä haaveilin: Halusin omistaa niin vähän tavaraa, että voisin muuttaa vaikka toiselle puolelle maailmaa heti huomenna.
  Sen siis olen toteuttanut.

  En osaa sanoa, olisinko keskituloisen tai rikkaana valinnut toisin, ostanut kenties materiaa matkustamisen lisäksi, ehkäpä jopa kodin useasta maasta.
  En voi sanoa millaiseksi ihmiseksi olisin kasvanut ja kehittynyt erilaisilla lähtökohdilla, mutta sen tiedän, että kokonaisvaltainen minimalistinen elämäntapa on mahdollistanut minulle omien unelmien toteuttamisen erittäin pienillä tuloillakin ja sittemmin myös mahdollisuuden tehdä vain hyvin vähän töitä ja keskittyä omiin projekteihin, kuten kirjan kirjoittamiseen – Yksi haave lapsuudesta asti sekin.

  1. Minimalismi selvästi avaa lukijoiden sanaisen arkun. Juuri sinun esimerkkisi mukaista minimalismin tulisikin olla, eikä mikään uusin trendivillitys!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *