Minun kehoni ei ole olemassa kommentointiasi varten

Luulin jättäneeni epämääräiset huutelut jo taakse, mutta sitten sain taas kuulla niitä.

Kävelen Tampereen keskustassa kohti myöhäistä illallista, kun terassilla oleva kolmekymppinen äijäporukka päättää kommentoida: ”Hyvät sääret. Näyttää paremmalta takaapäin kuin edestä”, sillä paljastavathan kasvoni, että kyse on keski-ikäisestä naisesta. Nainen kun saa olla kaikkea muuta, kuin luoja paratkoon, vanha!

Kuva minusta nostamassa viinilasia ravintolan pöydässä.
Tältä näytin kyseisenä iltana.

Kenenkään kehon ja ulkomuodon kommentoiminen ei ole koskaan ok, tuli se sitten keneltä tahansa. Minun kehoni ei ole olemassa sinun kommentointiasi varten. Minun kehoni, jonka kuntoa ylläpidän, että tulen sitten vanhana mahdollisimman pitkään toimeen omassa kodissa ilman apua – en sen vuoksi, että sääreni näyttäisivät mielestäsi kivalta. Minun kehoni on minun yksityisomaisuuttani, ja sen kommentointi häiritsee minua.

Naispatsaita 1800-luvulta.
Ulkonäön kommentointi ei ole koskaan ok. Kuva Glyptoteketistä Kööpenhaminasta.

Luulin, että tällaiset epämääräiset huutelut ja kommentoinnit olivat jääneet jo kauas taakse, mutta niin vain olin väärässä. Nähtävästi nainen on aina lainsuojaton – oli minkä ikäinen tahansa. (Minä täytän loppusyksystä 48). Ja iässä, jossa minua vaivaavat kuumat aallot, en voisi vähemmän välittää, pitääkö joku minua kuumana vai ei. Ikääntyminen on etuoikeus ja kannan ryppyni ja silmäpussini kunnialla.

Kuva minusta röyhelöisessä pastellimekossa.
Tämä oli lookkini kun menin katsomaan Barbie-elokuvaa (joka oli raikas tuulahdus feminismiä!) En omista mitään vaaleanpunaista, mutta päälleni päätyi tämä kermakakku, jonka ostin kierrätettynä tänä keväänä.

Elämme todella ikäsyrjivässä yhteiskunnassa, jossa työelämässäkin kelpaa vain kun on 30–40-vuotias – ja mies. Naiset älkööt vaivautuko! Tutkimusten mukaan uusien asioiden oppimiskyky kuitenkin säilyy pitkälle vanhuuteen.

Newsflash: Elämä ei lopu 40 täytettyään: itse asiassa se muuttuu vain paremmaksi. Olet vihdoin sinut itsesi kanssa – hyväksyi ympäröivä yhteiskunta sinut tai ei.

Tiedättekö mitä huutelijat, tekin vanhenette. Eikä se välttämättä ole yhtään sen kauniimpaa.

Kuva kirjoittajasta Haagan alppiruusupuistossa kukinnan aikaan.
Loppuun vielä tämä power pose Haagan alppiruusupuistosta.

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan tasa-arvo oma-elama
Kommentit (6)
 1. Aivan samanlaista törkykäytöstä saa sietää miehenä. Sitä ei nämä femakot vaan tajua kun vain heillä tuntuu olevan tarve valittaa joka asiasta aivan kun ne olisivat vain naisten kokemaa kaltoinkohtelua ja miehet eivät voisi kokea arvostelua ja ahdistelua saati syrjintää. Miten joku vielä vuonna 2023 kehtaa sukupuolitella tämänkin aiheen jättäen puolet väestöstä kokonaan ongelman ulkopuolelle.

  1. Femakko tässä hei! Kehorauha kuuluu myös miehille.

 2. Nuuska Muikkunen
  6.8.2023, 20:59

  Erittäin hyviä huomioita. Ja olen kanssasi samaa mieltä.
  Saamme olla sen näköisiä ja kokoisia kuin olemme, se on vain ja ainoastaan oma asiamme. Ei kuulu kellekään muulle, ei ole heidän paikkansa kommentoida.
  Toki saa ajatella toisesta mitä haluaa.

  Sitten on se ihmisryhmä, joka elää ja saa toimentulonsa juurikin toisten kommentoinnista. Julkaistaan mitä täydellisempiä insta- tai tiktok- kuvia ja videoita. Suosio ja tulot ovat suoraan verrannollisia tykkäyksistä, tilaajista ja kommenteista. Tämä on miljoonabisnes maailmalla. Kardashianit etunenässä ja tuhannet muut perässä.
  Täällä maassammekin on tämä ammattikunta, ehkei miljoonia kuitenkaan ansaita. Teslalla silti ajellaan.

  Ulkonäkö on heille vahvuus ja työkalu, ja sitä halutaan kommentoitavan. Mutta vain positiivisesti. Yksikin negatiivinen kommentti syöksee henkilön puolustautumaan ”minua maalitetaan”, ”törkeät trollit…”, ”haters hate” ja sitä rataa.

  Ehkä tässä on eri pelisäännöt eri tyypeille. Kuvankaunis haluaa niitä ylistäviä kommentteja, hänen mielestään ne sallitaan. Ja onhan se usein myös elantonsa.

  Kinkkinen aihe. Ei lainkaan musta-valkoinen.

  Hyvä kun tuot tätä esiin.

  1. Kiitos pohdinnastasi, nostat monia mielenkiintoisia ajatuksia esiin tästä nykyajastamme. Moni ammatikseen somea tekevä valitettavasti muokkaa kuviaan kohti ihanneminäänsä. Itse en filtteröi kuviani mitenkään (vaikken mikään somevaikuttaja tietysti olekaan, enkä sellaisena itseäni pidä), koska mielestäni on hyvä tuoda esille, miltä 50 vuotta lähestyvä nainen näyttää oikeasti, ilman mitään kuvanmuokkauksia. Kunpa yhä useampi uskaltaisi julkaista muokkaamattomia kuvia!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *