Minun kehoni, minun päätökseni

Pahoittelut ensin, viime viikolla blogia ei ilmestynyt, koska olin kiireinen opinnäytetyöni kanssa. Olen tänään (kirjoitan tätä lauantaina) muokannut opinnäytettä lisää toisen tarkastajan ohjeiden mukaan. Toivottavasti lähtee nyt viimeiselle tarkastuskierrokselleen. Toivon valmistuvani kesäkuussa. Tässä kirjoituksessa en kuitenkaan kerro median parhaista maksumuurikäytännöistä, vaan keskityn naisen oikeuteen päättää omasta kehostaan.

Choice is a human right - mielenosoittajan plakaatti sanoo.
Onko omasta kehosta päättäminen liikaa pyydetty? Kuva Unsplash.

Viime viikolla kiinnitin huomiota siihen, miten Yhdysvaltain media keskittyi nähtävästi mieluummin Met-gaalaan kuin Yhdysvalloissa käynnissä olevaan taisteluun naisen oikeudesta päättää omasta kehostaan. En tarvitse oikeasti enää yhtään kuvaa tai videota Ryan Reynoldsista ihastelemassa vaimoaan tämän asun muuntuessa punaisella matolla (vaikka olihan se liikkistä) tai Kim Kardashianista Marilynin koltussa (pari minuuttia päällä ollut puku ei kuulemma mahtunut Kimin takapuolen kohdalta kunnolla kiinni). Lopun iltaa Kim juhli itselleen tehdyssä puvussa, joka on myös allaolevan twiitin kuvissa.

Melkoinen tanssi yli hautojen, jos Yhdysvalloissa käy niin kuin näyttää käyvän – että osassa osavaltioita abortti kielletään – silloinkin kun raskaus uhkaa äidin henkeä.

Tämä johtuu siitä, että Yhdysvaltain korkein oikeus suunnittelee aborttioikeutta suojaavien ennakkopäätösten – joista kuuluisin liene Roe vs Wade – kumoamista. Samaan aikaan 13 osavaltiossa on jo hyväksytty lait, jotka estäisivät abortit lähes kokonaan, jos korkein oikeus kumoaa päätökset. Pelkona, on että abortti tulee lopulta laittomaksi jopa yli puolessa Yhdysvaltain 50 osavaltiosta.

Näyttää siltä, että Yhdysvalloissa käydään uudestaan ne kamppailut, jotka nykyisten kansalaistaistelijoiden isoäidit ja äidit jo kävivät. Tämä tekee minut valtavan surulliseksi. Tuntuu kuin koko yhteiskunta taantuisi. Yhdysvallat kun ei ole kovine asenteineen yksin. Ukrainan sodassa julmasti raiskatut eivät esimerkiksi Puolassa saa raskauden keskeytystä niin halutessaan.

Pitäisi olla sanomattakin selvää, että jokaisella naisella on oikeus päättää omasta kehostaan, ei jollain raamattunatseilla. Vaikka ateisti/agnostikko olenkin, minun uskontooni ei kuuluisi se, että oikeudellisia päätöksiä oikeutetaan väärin tulkitulla kokoelmalla kansantaruja.

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan uutiset-ja-yhteiskunta raskaus-ja-synnytys
Kommentit (1)
  1. Aborttioikeus on ihmisoikeus – Halipula | Lily
    26.6.2022, 15:01

    […] uudestaan ne taistelut, joita meidän isämme, äitimme ja isovanhempamme kävivät. Kirjoitin Roe vs Wadesta viimeksi noin kuukausi sitten ja Pride-kuukauden aikana ilmenneistä ongelmista viime […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *