Naisen osa

Naisena sinun täytyy olla samassa työssä ratkaisevasti parempi kuin mies, jotta olisit samalla lähtöviivalla. Muu ei riitä.

Ole nainen johtavassa asemassa, ja tee tiukkoja päätöksiä globaalissa pandemiassa.

Väärin tehty.

Ole samaan aikaan myös kolmikymppinen äiti, joka rentoutuu siivoamalla ja lenkkeilemällä.

Väärin tehty.

Olet vielä nuori, joten pidät myös ystäviesi näkemisestä ravintoloissa ja saatat pitää jopa bileet tai kutsua tuttaviasi jatkoille.

Väärin tehty.

Paras ystäväsi on mies.

NIIN väärin tehty.

Kaksoisstandardi much?

Pääministeri Sanna Marin.
Pääministeri Sanna Marin 28.10. saamelaisten totuus- ja sovintokomission työn aloittamisesta kertoneessa tiedotustilaisuudessa. © Laura Kotila | valtioneuvoston kanslia.

 

Pääministeri Sanna Marinia (SDP) ei käy kateeksi viimeaikaista kotimaan uutisointia seuratessa. 21.10. keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaassa julkaistiin psykiatrian erikoislääkärin ja psykoterapeutin mielipidekirjoitus, jossa Marinin harkintakykyä arvioitiin muun muassa edellä mainitsemieni asioiden perusteella. Kohun myötä Suomenmaa poisti kirjoituksesta Marinin ruumiinrakenteeseen ja terveydentilaan liittyviä arvioita, ja kiisti ettei kirjoitus edustanut lehden linjaa. Lääkäriliitto tuomitsi kirjoituksen epäeettiseksi ja liiton ohjeiden vastaiseksi.

Otsikoita revittiin myös pääministerin juhlimisesta. Koska eiväthän miehet johtavassa asemassa juo viinaa. Kekkonenkin oli kuivin suin 25 vuotta.

 

Marin vastasi Instastoryssaan jakamalla kuvan poseeraamassa bestiksensä kanssa Benjamin Peltosen Boomer-biisin soidessa taustalla: ”Hei, boom-boom-boomeri, jäitä hattuun, ota coolimmin”. Tuloksena lähes joka lehti teki päiväkaupalla artikkeleita siitä, mikä on boomeri ja testejä, millä pystyi testaamaan omaa sisäistä boomeriuuttaan. (Boomer on siis uusin känes tai kalkkis, eikä välttämättä katso ikää). Huvittavaksi tämän tekee, ettei lehdistö löytänyt etsimisestään huolimatta SDP:stä Marinin Instastorystä loukkaantunutta boomeria. Tämä siis siitä huolimatta, että puolueen keski-ikä huitelee jossain seitsemässäkympissä.

Vierestä seuranneena ei voi kuin enää ihmetellä, onko kyse naisvihasta, sisäistetystä naisvihasta vai mistä.

Naton tutkimuskeskuksen alkuvuonna julkaiseman raportin mukaan Suomen naisvoittoinen hallitus on joutunut misogynisen nettivihan kohteeksi. Tämä saattaa johtaa demokratian murenemiseen, kun naispoliitikot eivät esimerkiksi kuntapolitiikassa enää uskalla antaa lausuntoja ja ilmaista mielipiteitään aiheissa, joista käytävä keskustelu on jo valmiiksi tulehtunutta. Nettihäirintä hyökkäsi raportin mukaan Suomen naisministerien arvoja vastaan ja kyseenalaisti heidän päätöksentekokykynsä ja ominaisuutensa johtajana.

Kuulostaako tutulta?

Olen huolestunut, että tämä misogyninen nettihäirinnän diskurssi on nähtävästi levittäytynyt sosiaalisesta mediasta perinteiseen mediaan. En halua enää yhtään otsikkoa revittävän naispoliitikkojen yksityiselämästä, jos se ei liity oleellisesti heidän tehtävänsä suorittamiseen. Enemmän otsikoita hallituksen toimista ilmastonmuutoksen torjuntaan, vähemmän pääministerin biletyksestä.

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (4)
 1. Suomessako ei muka naisvihaa? – Halipula | Lily
  9.4.2023, 18:35

  […] Marinin luopumisesta heräsi keskustelu häneen kohdistuneesta naisvihasta, joka on varmasti tehnyt vaativan hallitustaipaleen vielä raskaammaksi. Olen kirjoittanut Mariniin kohdistuvasta naisvihasta jo aiemmin. […]

 2. Peili on kiva kaveri
  30.10.2021, 20:45

  Varmaan osa perinteisen median kommenteista onkin vihamielisiä, mutta vaikuttaa siltä, että kaikki vähänkin kriittinen puhe Marinista tulkitaan naisvihaksi. Se on helppo keino sivuuttaa faktat ja ohjata keskustelu muualle kuin itse ongelmaan.

  Marinin tapausta verraattiin blogitekstissä Kataisen kukkuruukku-caseen. Muistaakseni Kataiselle kuittailtiin kyllä monta viikkoa tapahtuneen jälkeen, ja Kataisen kukkaruukku oli pitkään yleinen naurunaihe. Kataisen ja Marini ero ei ole se, että toinen on mies ja toinen nainen. Ero on siinä, että Katainen sentään tajusi niellä ylpeytensä ja antoi kohun mennä omalla painollaan ohi. Marin puolestaan heitti lisää vettä myllyyn käyttäen ”Trumppilaisia” taktiikoita.

  Ongelma on myös siinä, että sisäpiirijuhlien järjestäminen ei kuuluu meidän poliittiseen kulttuuriin. Eikä varsinkaan joidenkin tusina-artistien kutsuminen pääministerin virka-asunnolle. Omalle kämpälleen voi minun puolesta pääministeri kutsua kenet haluaa, mutta virka-asunto on rahoitettu veronmaksajien rahoilla.

  Ja veronmaksajien omaisuutta kohtaan täytyy osoittaa kunnioitusta, sitä en ole nähnyt Marinin tekevän.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *