Naistenpäivä nostaa joka vuosi tasa-arvokysymykset tapetille

Viime keskiviikkona vietettiin naisten päivää, jota leimasi muun muassa Hesarin paria päivää ennen esiin nostama keskustelu perhevapaista, ja miksi miehet eivät pidä niitä.

Viime elokuussa perhevapaat uudistuivat Suomessa. Tavoitteena on se, että hoitovastuu ja perhevapaat jakautuisivat perheissä tasaisesti.

Jostain syystä Hesarin artikkeliin oli löydetty hyvin tunkkaisia mielipiteitä edustavia miehiä.

Pakko ihan lainata artikkelista muutama valittu mielipide näiltä patriarkaatin™ edustajista.

Tissit mainittu, pelko sukupuolen aseman menettämisestä:

”Naisilla on rinnat ja niihin tulee maitoa lapsia varten. [–] Miksi miehistä yritetään tehdä naisia?” pohti 48-vuotias mies lehden tekemässä kyselyssä.

Ura on miehen elämän pääasia, naiselle ei:

”Työnteon vähentäminen riistäisi minulta pääasiallisen tarkoitukseni, kun taas vaimoni tarkoitusta ei VOIDA ottaa häneltä pois sen ollessa sisäänrakennettu hänen naiseuteensa. Työskentely on minulle PAKKO, mutta vaimolleni vain bonus, koska minä en rankaise vaimoani hänen pienistä tuloista, kun taas pienituloisia miehiä ei kelpuuteta kumppaneiksi”, vastasi puolestaan 33-vuotias mies. Eli kyllä sitä nuoremmissakin osataan olla mahdollisimman vanhoillisia!

Sormiväreillä itsensä sotkenut leikki-ikäinen lapsi.
Miehet tuntuvat suhtautuvan lapsiin ”naisten harrastuksena”. Kuva Unsplash.

Jälkikasvu ei ole miestä tarpeeksi viihdyttävää, koska koko elämän pitäisi tietty pyöriä miehen ympärillä:

”Lapset on tylsiä. Töissä on mukavampaa”, 45-vuotias kahden lapsen isä toteaa.

Lasten hoito ei vaan ole mukavaa:

”Vaikea kuvitella mitään järjestelmään liittyvää muutosta, joka olisi motivoinut minua [pitämään perhevapaita], koska perimmäinen syy on kuitenkin, etten erityisesti pidä pienten lasten hoitamisesta.” 43-vuotias mies vastasi.

Jos lapset ovat mielestänne niin perseestä, niin kannattaako niitä hankkia, kun sysäätte täysin vastuun niiden hoidosta puolisollenne? Tuskin se lapsia hoivaava osapuolikaan on asiasta kauhean innostunut, vaan suorittaa sen mitä tehtävä on, kun toinen kieltäytyy toimimasta muuta kuin elättäjänä.

Punainen ruusu feminiinisessä kädessä.
Yksi kansanedustajaehdokas vitsaili jakelevansa ruusuja naistenpäivänä naisia ahdistellen. Käsi ylös, kenen mielestä tämä oli edes vähääkään hauskaa? Kuva Unsplash.

Juttuun haastatellun Jyväskylän yliopiston yliopistonlehtori ja sosiaalipolitiikan ja perhetutkimuksen dosentti Petteri Eerolan mukaan juttuun saatujen vastausten perusteella äitiyttä glorifioiva ja naisen osaa hoivaajana korostava äitimyytti voi ja elää hyvin. Olisiko tätä käsitystä jo hyvä aika vähän ravistella?

Valitettavasti epätasaisesti jakaantuvat perhevapaat näkyvät lopulta niin naisten urakehityksessä, palkkapussissa kuin eläkekertymässäkin.

Naisten päivänä UN Women Suomi julkaisi vielä Instagramissa postauksen, jonka mukaan täydelliseen tasa-arvoon kuluu nykyisellä kehityksellä heidän laskelmillaan vielä 300 vuotta. Meillä on siis paljon tekemistä, siskot!

Aino Elina

Kuvat Unsplash.

puheenaiheet ajattelin-tanaan vanhemmuus tasa-arvo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *