Oikeus päättää omasta kehostaan on ihmisoikeus

Kenelläkään muulla ei pitäisi olla oikeutta määrätä minun kehostani.

Aamukahvit menivät perjantaina väärään kurkkuun, kun luin Yleltä Jari Ehrnroothin kolumnin. Ihan kiva, että Jarilla on ollut mukava isyysloma, mutta sen perusteella hänellä ei kyllä ole oikeutta vaatia aborttioikeuden kaventamista. Ehrnrooth rinnastaa abortin siihen, että koomapotilaisilta vedettäisiin töpselit seinästä. (Tämä saattaa tulla Ehrnroothille yllätyksenä, mutta jos henkilö on aivokuollut, juuri näin tehdään, kun hänen mahdollisesti luovuttamansa elimet on otettu).

Perttu Jussilan päivitys: Jos se, ettei ole käynyt inttiä vie oikeuden kommentoida puolustuspolitiikkaa niin mitä saatanaa on, että jatkuvasti joku ukko on kertomassa näkemyksiään abortista? Ei muuta kuin turpaa rullalle sitten.
Vihreiden Perttu Jussila kommentoi kolumnia näin.

 

Ehrnrooth on tällaisilla mietteillä kovaa vauhtia matkalla Suomen Jordan Petersoniksi. Valkoisena, keski-ikäisenä ja keskiluokkaisena miehenä hänellä ei ole edustuksesta pulaa yhteiskunnassa. Tarpeeksi nuori puolisokin hänellä on, kun pystyy tuossa iässä vielä lisääntymään. (En ole koskaan ymmärtänyt nuorempien naisten viehtymystä vanhempiin miehiin – käytännössä käytät ne vuodet, kun vielä pystyisit terveydentilasi ja ikäsi puolesta nauttimaan elämästä, puolisosi omaishoitajana hoitaen hänet hautaan. Trust me – läheltä seuranneena se on vanhuksen omille lapsillekin ihan tarpeeksi rankkaa, puhumattakaan puolisosta.)

Näen tämän Ehrnroothin kolumnin selvänä jatkeena sille, miten setämies on aina omasta mielestään kykenevä tekemään päätökset kaikkien puolesta tässä yhteiskunnassa. Hänhän on vain se järjen ääni, joka valvoo vain yhteistä etua. Yeah right! Suomen aborttilain uudistusta vastaan äänesti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vain miehiä (perussuomalaisia ja lestadiolaispäädyn maalaisliittolaisia). Vastustajista huolimatta uudistus on kuitenkin toteutumassa! Tällä hetkellä Suomessa on voimassa Pohjoismaiden tiukin laki raskaudenkeskeyttämisistä. Aborttilain muutoksen jälkeen aborttiin riittäisi yhden lääkärin lausunto kahden eri lääkärin sijaan ja raskaana olevan ei tarvitsisi myöskään esittää enää erityisiä sosiaalisia tai muita perusteita saadakseen abortin. Nykyinen lainsäädäntö on 70-luvulta.

Me naiset olemme loputtoman kyllästyneitä tähän vanhoilliseen diskurssiin, jossa vastustaja heikoille jouduttuaan vetoaa joko maailman järjestykseen (näin on aina oleva) tai jos on oikein cringe raamattuun tai muihin satukirjoihin.

Naisen oikeus päättää omasta kehostaan on jatkuvaa taistelua eri yhteiskunnissa. Tämä on nähtävissä Yhdysvalloissa, missä korkein oikeus kumosi aborttioikeutta suojaavat ennakkopäätökset. Tämä on nähtävissä Puolassa, missä Venäjän sotilaiden raiskaamat ukrainalaisnaiset eivät saa abortteja. Tämä on nähtävissä myös Iranissa, missä naiset ajavat vallankumousta siveyspoliisin mukiloitua pidättämänsä nuoren naisen, Mahsa Aminin kuoliaaksi – syynä oli, ettei tämä kuulemma peittänyt päätään kunnolla huivillaan. Iranissa nuori väestö kärvistelee vanhojen ukkojen uskonnolla perustellun vainon alla. Mikä on oikeasti moraalitonta on naisten pukeutumisen ja käyttäytymisen kontrolloiminen. Iranissa syntyneissä mielenosoitusaallossa on kuollut jo satoja ihmisiä. Tarkkoja lukuja ei tiedetä, koska Iran on estänyt pääsyn sosiaaliseen mediaan. Huivinsa päästään ottavat ja hiuksensa leikkaavat naiset huutavat Nainen! Elämä! Vapaus! He ovat valmiita uhraamaan elämänsä, että hirmuhallinto saataisiin kumottua. Emme ole vastaavassa tilanteessa tässä vapaassa yhteiskunnassamme, mutta silti naisen oikeutta päättää omasta kehostaan tulisi kunnioittaa halki kansallisuuksien ja maiden rajojen.

Aino Elina

puheenaiheet ajattelin-tanaan tasa-arvo uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (1)
  1. Pärjäämisen eetos – Halipula | Lily
    30.10.2022, 09:30

    […] itsekin kirjoittanut muutamaan otteeseen naisen oikeudesta omaan kehoonsa, jutut löytyvät täältä, täältä ja […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *