Joulun odotusta: parhaat vaatteet kotoiluun ja juhlaan omasta kaapista

Jouluna emme ole matkustamassa mihinkään, joten luvassa on kotona rentoutumista hyvän kirjan parissa suklaata nauttien.

Rentoihin hetkiin kotona tykkään pukeutua lämpimästi. Asuntomme ikkunat kun päästävät aika paljon pakkasella kylmää ilmaa sisään.

Kotoiluun:

  1. Neuletakki ja villasukat: Yhdistän mukavan, venyvän topin saman setin leggingseihin ja lisään lämpöä neuletakilla ja pitkillä villasukilla. Pitkä neuletakki on niin vanha, etten enää muista hankintavuotta, oloasun ostin tänä vuonna kierrätettynä, ja pitkät villasukat ostin vuosia sitten Torista.

Minä kermanvaaleassa legginssetissä, pitkässä villatakissa ja villasukissa.

  1. Joustavat alhaalta levenevät mustat housut ja musta college: Valitsen mukavat joustavat housut ja yhdistän niihin löysän puseron. Asu on rento ja sopii hyvin kotona oleskeluun. Aluspaidaksi käy t-paita. Mustan collegen olen ostanut 2019 ja se on Mainion ja housut ennen vaatelakkovuotta.

Minä mustassa hupparissa, taustalla pieni tekojoulukuusi.

Päätön kuva mustasta asukokonaisuudesta.

  1. Samettinen oloasu: Tämä oloasun alaosa on jo hieman kärsinyt useista vesipesuista – samettia kun ei oikein saisi pestä. Setti on Nanson, ja ostin sen vuonna 2020.

Minä sammaleenvärisessä samettiverkkarissa seisomassa joulukuusen vierellä.

Joulun juhlintaan:

  1. Luottomekkoni joulujuhliin: Tämä kaunis viininpunainen samettinen kietaisumekko on oikeastikin parempaa Seppälää. Se on Seppälän ja Paola Suhosen yhteismallistosta, jonka Googlehaku ajoitti vuoteen 2011. Kietaisumallinen mekko menee minulle, vaikka olisin minkä kokoinen: olen käyttänyt tätä niin 36 kuin 42 kokoisenakin.
Samettimekko päällä viime jouluna.
Kuva viime joululta.
Sama samettimekko, mutta painonni on 10 kg enemmän.
Kuva joululta 2019, päällä sama samettimekko ja villatakki.

Tai sitten laitan jouluaattona päälleni

  1. Marimekon vintageneuleen 80-luvulta ja kynähameen. Yhdistän tyylikkään lepakkohihaisen puseron ja kynähameen juhlavaa tunnelmaa varten. Neule on äitini jäämistöstä, ja hän käytti sitä aina jouluisin. Kynähameen ostin vuonna 2021.

Kuvassa minä punaisessa neuleessa, jossa on lepakkohihat.

Uutta vuotta voin juhlistaa:

  1. Klassisessa pikkumustassa. Armanin mekon clou on rypytysyksityiskohta toisella olkapäällä. Mekko on noin kymmenen vuotta vanha.

Minä mustassa kotelomekossa.

  1. Violetissa jerseymekossa. Tämä Lauren Ralph Laurenin vesiputouskauluksinen mekko on yksi suosikkini. Mekolla on ikää ainakin 8 vuotta.

Minä violetissa jerseymekossa.

Vierailuun sukulaisissa:

  1. Neulepaidan ja farkut. Siisti neulepaita toimii yhdessä Leviksen ribcage-farkkujen kanssa. Asu sopii hyvin vierailulle sukulaisissa. Acnen neuleen ostin vuonna 2017 Tukholmasta, ja farkut kierrätettynä tänä vuonna.

Minä harmaassa villapuserossa ja farkuissa.

  1. Siisti pusero, pitkä neuletakki ja pillifarkut. Tämä asu on huoliteltu, mutta samalla rento ja mukava. Vedenvihreän puseron ostin muistaakseni 2015. Sen pesulappu on niin kulunut, ettei siitä saa enää mitään tietoa materiaalista, neuletakki on Stokkan Noomin mallistoa, ja en enää edes muista, milloin sen ostin. Pillifarkkujen pitäisi olla jo pois muodista, mutta mielestäni on aivan hölmöä jättää käyttämättä täysin hyviä ja ehjiä vaatteita vain sen vuoksi, että joku ulkopuolinen taho sanoo, ettei niin voi tehdä.

Minä vedenvihreässä puserossa ja pitkässä neuletakissa.

  1. Neulemekko ja legginsit. Jos sää antaa myöten, eikä paukkupakkasia ole, voin valita lämpimän neulemekon. Asu on sekä siisti että naisellinen. Mekolla on todella jo ikää, veikkaisin hankintavuodeksi 2015.

Minä harmaassa neulemekossa, kahvilan vessassa otettu selfie.

Tämän blogin teossa olin vahvasti epämukavuusalueellani – en tykkää poseerata asukuvissa. Tein sen kuitenkin, koska haluan kannustaa lukijoitani shoppailemaan omalla vaatekaapillaan, ja tekemään tarvittavat hankinnat second handina.

Minä pelleilemässä kameralle legginsasu päällä.
Näiden kuvien ottaminen oli ainakin näin hankalaa!

Tämä siksi, koska tekstiiliteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista. Eurooppalainen kuluttaja hankkii vuosittain keskimäärin 26 kilogrammaa tekstiilejä. Samalla vaatteiden käyttökerrat ovat vähentyneet noin kolmanneksella ja kuluttajat heittävät menemään käyttökelpoisia vaatteita vuosittain jopa 460 miljardin dollarin arvosta. Vastuullinen fashionista shoppailee omasta kaapistaan – todellinen tyylitaituri käyttää samaa asua lukuisia kertoja. Minkälaisia yhdistelmiä sinä löytäisit shoppailemalla omalla vaatekaapillasi?

Huollan vaatteitani säännöllisesti, ja käytän ompelijan ja pesulan palveluita. Lisäksi suojaan vaatteitani käyttämällä aluspaitoina sopivia, tarpeeksi isolla kaula-aukolla varustettuja t-paitoja. Aluspaita mahdollistaa sen, ettei sen päällä käytettävää vaatetta tarvitse pestä niin usein, vaan tuuletus riittää. Ja luonto kiittää!

Aino Elina

Muoti Tapahtumat ja juhlat

Piparinen luumusemifreddo kruunaa joulupöydän aterian

Pakastettava herkku kuuluu mielestäni jouluun kuin porkkana lumiukon päähän. Onko se jäädyke vai jäätelö? Ei, vaan jotain siltä väliltä. Tämän ei niin jäätyneen piparisen luumujäädykkeen eli semifreddon voi tehdä joulupöytään jo hyvissä ajoin, koska se säilyy pakkasessa juhlahetkeen.

Ihastuin aikoinaan luumujäädykkeeseen viettäessäni jouluja ex-poikaystäväni suvun kanssa, joiden joulupöytään luumujälkiruoka ehdottomasti kuului. (Terveisiä Ouluun!)

Joten vuosien aikana olen koittanut löytää yhtä toimivaa ja herkullista ohjetta. Viime vuonna tein helpon luumujäädykkeen tällä ohjeella, mutta tein sen niin hyvissä ajoin, että se oli kivikovaa, eikä myöskään mielestäni tarpeeksi luumuista. Minulla ei oikein ollut mitään järkeviä astioita, joten pakastin jäädykkeen pieninä kerta-annoksina pakasterasioissa.

Tänä vuonna olen kuitenkin varautunut, ja ostanut sopivat astiat jo hyvissä ajoin: metallisen muffinivuoan ja paperisia vuokia.

Rakenteeseen pitäisi siis saada viimevuotista enemmän kuohkeutta ja luumun makua, joten kokeillaan tehdä se tällä kertaa jäädykkeen sijaan semifreddona😉

Kuva jouluisesta jälkiruuasta vihreällä lautasella, ruuan päällä ja ympärillä on piparimurua ja mustaherukoita.

Jos et halua tehdä piparipohjaa, voit skipata paperiset vuoat. Muista tuolloin kastella vuoka ennen kuin laitat siihen luumumassan. Sen jälkeen jäätyneet annokset irtoavat vuoasta, kun lämmität sen ulkopuolta vedellä. Mutta helpointa on käyttää paperisia vuokia, koska silloin annoksia ei tarvitse kumota. Voit toki tehdä jäädykkeen myös yhteen isoon astiaan ilman piparipohjaa: astian vetoisuuden pitää sitten olla 1,2 litraa. Jos teet yhteen isoon astiaan piparimurupohjan kanssa, tuplaa pohjan ohje (eli 200 gr pipareita ja 1 dl voita). Tällöin astian vetoisuuden pitää olla hiukan isompi. Itse käyttäisin yhteen isoon, murupohjalliseen semifreddoon ehkä mieluiten irtopohjakakkuvuokaa leivinpaperilla vuorattuna.

Jos aikaa on rajallisesti, voit tehdä luumusoseen (eli kuivatut luumut, vesi, sokeri ja mausteet) jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan muita työvaiheita.

Semifreddolle riittää pakastimen pikajäädytyslokerossa noin 3,5 tuntia ja tavallisessa lokerossa noin 5 tuntia.

Tunnelmat jälkiruuan nauttimisen jälkeen (koemaistoimme itsenäisyyspäivänä): onnistuin yli odotusten, tästä tuli todella hyvää!

Itse aiomme jouluna nauttia jälkiruuan luumusnapsien parina, mutta joku jälkiruokaviini käy myös hyvin kyytipojaksi. Resepti on lakto-ovovegetaarinen. Laita ihmeessä viestiä, jos pystyt toteuttamaan reseptin täysin vegaanisena!

Aino Elina

Piparinen luumusemifreddo

Ainekset (12 annosta)

Pohja
100 gr
pipareita
0,5 dl
sulaa voita tai margariinia
Täyte
2 ps (500) (gr)
kuivattuja, kivettömiä luumuja
2 dl
vettä
1 dl
sokeria
2 tl
kanelia
2 tl
kardemummaa
1 kpl
sitruunan mehu
200 gr
vaniljan makuista tuorejuustoa
2 kpl
keltuaista
½ dl
sokeria
1,5 dl
kuohukermaa
2 kpl
valkuaista
Koristeluun
piparimurua (pohjan ohje ilman paistamista)
mustaherukoita
7 h 30 min
{
AKTIIVINEN 2 h 30 min
PASSIIVINEN 5 h

Tee näin:

Pohja:

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Hienonna keksit (itse laitoin tyhjään muoviseen leipäpussiin ja pamauttelin lihanuijalla) ja sekoita joukkoon voisula. Laita metalliseen muffinivuokaan paperiset muffinivuoat (käytin Pirkan Amerikan muffinivuokia) ja painele seos muffinivuokien pohjille (jokaiseen vuokaan menee noin ruokalusikallinen). Paista uunin keskiosassa noin 8 min ja anna jäähtyä. Nosta kylmään (ulos / jääkaappiin) jäähdyttyään odottamaan täytettä.

Täyte:

Pilko luumut (itsehän käytin keittiösaksia), poista mahdolliset kivet ja kivenpalat ja keitä hiljalleen veden (2 dl) ja sokerin (1 dl) kanssa sekoittaen. Kun seos on tasaista, lisää mausteet (kaneli, kardemumma ja sitruunamehu). Jäähdytä ja soseuta. Sekoita monitoimikoneessa luumusose ja tuorejuusto tasaiseksi seokseksi (RIP oma monitoimikone, käytin sauvasekoitinta, mutta se oli sotkuista hommaa. Muista suojautua essulla!)

Tarvitset kolme sekoituskulhoa seuraavaksi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri (½ dl). Vaahdota kerma erikseen. Samoin valkuaiset erikseen, ja koita saada sekä valkuaisista että kermasta kovaa vaahtoa. Jos käytät yhtä ja samaa kulhoa, pese ja kuivaa se huolellisesti ennen seuraavaa vaahdotusta. Sama vatkaimen ja vispilän kanssa. Sekoita kaikki kolme valmista vaahtoa kevyesti nostellen luumuseokseen. (Itsellä meni aikavaan nosteluun hermot, ja lopulta vain sekoitin nätisti 😉)

Lusikoi seos vuokiin piparipohjan päälle ja halutessasi tasoita pinta. Pane vuoat pakastimeen ja anna jäätyä pakastimen pikajäädytyslokerossa noin 3,5 tuntia ja tavallisessa lokerossa noin 5 tuntia. Nosta jääkaappiin noin 30 min ennen tarjoamista.

Koristele piparimurulla ja mustaherukoilla.

Koti Ruoka ja juoma Suosittelen Tapahtumat ja juhlat