Tällä viikolla meidän keittiössä (osa 2)

P1240096.JPG

Munakoiso”pizzoja”

Tai siis oikeastaankin viime viikolla meidän keittiössä, kun tänään alkoikin jo uusi viikko. No joka tapauksessa taas nopeat arkiruokavinkit. Viime viikon aikana meillä syötiin (instagramista taas vakoiltuani) ainakin; munakoiso”pizzoja”, kaalilaatikkoa, lohta ja kukkakaalia, vispipuuroa sekä tomaatti-papupataa riisillä. Viikonloppu vierähti vanhempieni mökillä ja siellä lähinnä hirvimetsällä, joten viikonloppuna jätin kamerani suosiolla kotiin.

Yllä olevassa kuvassa näkyvät munakoisopizzat ovat nopea ja helppo ruoka tehdä, vaikka iltapalaksi. Munakoiso noin 1-2 sentin viipaleiksi (joko pitkittäin tai poikittain). Päälle oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Viipaleet uuniin 200 asteeseen 15 minuutiksi. Viipaleet pois uunista ja päälle tomaattikastiketta ja täytteet. Meidän pizzoissamme täytteinä oli paistettuja suppilovahveroita ja luomu maasdam juustoa. Täytteiden latomisen jälkeen pizzat takaisin uuniin 220 asteeseen noin 10 minuutiksi, jotta juusto sulaa ja saa hieman väriä.

IMG_5480.JPG

Kaalilaatikkoa

Yhtenä aamuna tein kaalilaatikon peuran jauhelihalla. Se hautui uunissa melkein kolme tuntia, ollen siis lounasaikaan sopivasti valmis. Itse pidän kaalilaatikosta sekä kaalin tuntuessa pureskeltaessa vielä hieman hampaissa, että oikein kauan haudutettuna, eli jo sellaisena ”mössönä”. Mutta jos pitäisi noista kahdesta valita, valitsisin tuon jälkimmäisen eli kauan hautuneen, joten sellaista teen kotona. Kuvassa näkyvän kaalilaatikon ohje löytyy linkin takaa; täältä.

P1240152.JPG

Paistettua lohta, höyrytetty kukkakaali, lohkoperunoita ja itse tehtyä sitruuna-fenkolimajoneesia

Torstaina meillä syötiin kokonaisena höyrytettyä/keitettyä kukkakaalia, eli kukkakaalin kokoisen kattilan pohjalle nokareina 50g voita ja 1 dl vettä (tai kasvislientä) ja suolaa. Kukkakaali kattilaan ja kansi kunnolla päälle. Levy täysille, kiehautus ja sen jälkeen lämpöä voi laskea hieman. Kukkakaali on noin 10 minuutissa valmis, kannattaa veitsellä kokeilla jo hieman ennen. Älä heitä keitinlientä pois, siinä on paljon makua.

Perunat laitoin lohkoiksi, kaadoin päälle öljyä ja maustoin. Laitoin lohkot uuniin 230 asteeseen, kunnes olivat kauniin ruskeita. Paistoin lohen pannulla, maustoin ja laitoin vielä uunin jälkilämmölle hetkeksi, otettuani perunat pois uunista. Majoneesin tein itse tällä ohjeella ja maustoin sen sitruunan kuorella ja mehulla sekä fenkolinsiemenillä. Lautaselle päätyi vielä nopeasti tehtyjä etikkakurkkuja, eli kurkkuviipaleiden joukkoon hieman etikkaa, suolaa ja sokeria.

P1240061.JPG

Kuohkeaa vispipuuroa

Kahtena päivänä herkuteltiin oikein kuohkealla vispipuurolla. Vispipuuron ohjeen löydät linkin takaa; täältä.

P1240167.JPG

Perjantaina ennen mökille lähtöä tein vielä nopeasti kotona lounasta. Keitin riisiä ja tein sen seuraksi tomaatti-papupataa.

Pilkoin kaksi isoa porkkanaa, palan paprikaa ja kesäkurpitsaa, sipulin ja muutaman valkosipulinkynnen. Freesasin kasvikset kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Maustoin suolalla, pippurilla, jeeralla, kurkumalla ja timjamilla. Kaadoin päälle tölkin tomaattimurskaa, 1/3 tölkillisen vettä ja laitoin ripauksen suolaa ja sokeria. Haudutin kannen alla puoli tuntia, jonka jälkeen sekoitin joukkoon tölkillisen valutettuja mustasilmäpapuja. Aikuiset laittoivat joukkoon vielä chiliä.

P1240173.JPG

Tomaatti-papupataa ja riisiä.

Tämä pata/kastike toimii riisin kanssa tai vaikka tortillojen tai tacojen täytteenä.

 

Hauskaa ja herkullista viikkoa kaikille!

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

koti ruoka-ja-juoma

Tällä viikolla meidän keittiössä

IMG_9851.JPG

Kookoksinen bataattisosekeitto

Olen tällä viikolla innostunut ottamaan kuvia meidän arkiruoista instagramiin (@hyvaaruokaa). Päätin sitten koota noita kuvia yhteen postaukseen. Tässä siis osa meidän arkiruoista tällä viikolla. Varoitus; kuvat on stailattu, mutta ruoat syöty lämpiminä 😉

Ostin sosekeittoa varten kaupasta bataattia ja porkkanaa. Muistin sitten kotona, että täältä blogistakin löytyy joku sosekeittoresepti ja sehän olikin juuri bataattisosekeitto. Käytinpä siis omaa reseptiäni ja keitin keiton tällä ohjeella; Kookoksinen bataattisosekeitto. Innostuin tällä viikolla myös (jo ennestään töiden kautta tutuista) kaupasta löytämistäni Mimisin versoista ja syötävistä kukista. Joten keiton päältä löytyi tällä viikolla Mimisin rucolan versoja sekä hienonnettuja manteleita.

P1230043.JPG

Punajuuripasta

Yksi meidän keittiössämme tasaisin väliajoin esiintyvä arkiruoka on helppo ja suht nopea punajuuripasta. Tämänkin ohjeen olen kirjannut blogiin ja se löytyy täältä; Punajuuripasta.

IMG_9872.JPG

Hampurilainen peuran jauhelihapihvillä

Kävin kaksi viikkoa sitten auttamassa lihan (riistan) paloittelussa ja sain palkkioksi peuranlihaa. Suurin osa lihoista meni suoraan pakastimeen, mutta niskan keitin viime viikolla lihakeittoa varten ja tällä viikolla otin pakkasesta jauhelihaa näitä hampurilaisia varten. Pihveihin laitoin vain kananmunan, sipulia, valkosipulia sekä suolaa, pippuria ja timjamia.

Hampurilaissämpylöiden sisään pihvi, majoneesia, Mutti ketsuppia, sipulia, rucolan versoja sekä etikkakesäkurpitsaa, eli ohuita kesäkurpitsaviipaleita marinoituna etikalla, sokerilla ja suolalla.

P1230031.JPG

Myskikurpitsaa uuniin

Nyt kun kurpitsa-aika on parhaimmillaan paahdoin uunissa yhden myskikurpitsan. Myskikurpitsa paloiksi, ilman siemeniä (itse myös kuorin kurpitsan), pyörittelin palat oliiviöljyssä ja maustoin suolalla, pippurilla, timjamilla ja hunajalla. Paistoin/paahdoin 220 asteessa noin 25 minuuttia (palojen koosta riippuen aikaa menee n. 20-35 minuuttia). Paahdettujen kurpitsapalojen päälle raastoin vielä vuohenjuustoa, parmesan sopii varmasti myös. Ps. Pestyt ja kuivatut kurpitsansiemenet paistoin oliiviöljyssä pannulla ja maustoin suolalla.

P1240009.JPG

Sienipasta

Jääkaapissa oli taas muutama litra suppilovahveroita, joista osasta tein yhtenä päivänä sienikastiketta kaurakermalla ja kastike syötiin keitettyjen perunoiden kanssa. Ja eilen syötiin sitten vielä sieniä pois eli tein sienipastaa. Pilkoin kesäkurpitsaa ja hienonsin sipulin sekä muutaman valkosipulinkynnen. Laitoin pastan kiehumaan. Paistoin puhdistetut ja revityt sienet pannulla ilman rasvaa, kunnes suurinosa nesteestä oli haihtunut. Sienet sivuun ja kuumalle pannulle oliiviöljyä ja kesäkurpitsaviipaleet. Kun kesäkurpitsat olivat saaneet väriä, lämpöä pienemmälle ja pannulle myös sipulit. Hetken freesaus ja sienet sekaan. Maustoin suolalla, pippurilla ja timjamilla ja heitin keitetyn pastan joukkoon. Päälle oliiviöljyä ja reilusti raastettua vuohenjuustoa.

P1210383.JPG

Munakoisopata ja riisiä

Lainasin jokin aika sitten kirjastosta Tommy Myllymäen Kasvikset kirjan. Hyvä kirja, suosittelen! Tuosta kirjasta olen jo tehnyt muutamaa juttua ja tämä munakoisopata oli yksi niistä. Laitan alle reseptin, jotta voin sitten ensi kerralla tätä tehdessä käydä kurkkimassa sen täältä.

Munakoisopata (4:lle)

  • 300g munakoisoa
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä viipaloituna
  • 1 punainen chili viipaloituna
  • 2 tl currya
  • 2 dl oliiviöljyä
  • 2 dl keitettyjä kikherneitä
  • 1 dl rusinoita
  • 1 1/2 dl kasvislientä
  • 2 dl kermaa (2 1/2 dl kaurakermaa)
  • 2 tl hunajaa
  • suolaa
  • tuoretta korianteria

 

  1. Leikkaa munakoiso 1,5 senttimetrin kuutioiksi. Paista niitä keltasipulisilpun, valkosipuli- ja chiliviipaleiden sekä curryn kanssa oliiviöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä 3 minuuttia.
  2. Lisää joukkoon kikherneet, rusinat, kasvisliemi ja kerma, ja hauduta 10 minuuttia keskilämmöllä.
  3. Mausta hunajalla ja suolalla. Viimeistele korianterilla ja tarjoa vaikka riisin kera (tai lihan kanssa).

 

 

Hyvää ruokaa

INSTAGRAM

koti ruoka-ja-juoma