SMAKU Porvoo 2017

P1130079.JPG

Smaku on tänä vuonna toista kertaa Porvoossa järjestettävä ruokajuhla/tapahtuma. Ideana on, että ihmiset pääsevät helposti ja suhteellisen edullisesti tutustumaan Porvoolaisiin ravintoloihin (/kahviloihin). Tänä vuonna ravintoloita on mukana 16 (jäätelötehdas mukaan luettuna) ja jokainen mukana oleva ravintola on valmistanut yhden, kaksi tai kolme annosta Smakua varten. Yhden annoksen hinta on viisi euroa.

Annokset ovat maisteltavissa ravintoloissa 14-26.8 välisenä aikana ja tapahtuma huipentuu lauantaina 26.8 järjestettävään päätapahtumaan Kulttuuritalo Grandissa.

Tämän vuoden Smakussa mukana olevat ravintolat ovat; SicaPelle, Meat District, Bistro Sinne, Zum Beispiel, Café Postres, Haikon kartano, Fryysarinranta, Vanha Laamanni, El Patio, Rafael´s Steakhouse, La fiesta, Brasserie L’amour, Bistro Gustaf, Vanhan Porvoon jäätelötehdas, Bondai bar sekä Kannonnokka &Vanha Navetta.

Tänä vuonna suuntasin muutaman päivän aikana syömään Meat Districtiin, Brasserie L’amouriin, Vanhaan Laamanniin, SicaPelleen ja Vanhan Porvoon jäätelötehtaalle.

P1130083.JPG

Tiistaina poikkesin syömään Meat Districtiin, joka löytyy vanhasta kaupungista Gabriel Hagertin kujalta. Heidän Smaku annoksensa on nimeltään Maminha. Annoksessa oli kuveen päästä leikattavaa maminhaa ohueksi leikattuna, sydänsalaattia, piimää, karhunlaukkaa ja retiisiä.

P1130085.JPG

Kun annos tuli pöytään, ensin huomio kiinnittyi tuoksuihin. Jo ihanan voimakkaat tuoksut kertoivat, että annoksessa on makua ja sitä siinä myös oli. Liha oli mureaa ja juuri sopivan suolaista. Rapea salaatti tarjoiltiin eri lautaselta ja salaatti oli laitettu todella kauniisti esille. Kastikkeen maut olivat erittäin hyvät ja kokonaisuus toimi loistavasti.

P1130081.JPG

Ilahduttavasti oli mietitty myös Smaku annoksen kanssa yhteen sopivaa juomaa. Tarjolla oli viiden euron ”maisteluannos” punaviiniä tai olutta. Päätin ottaa oluen. Lager sopi annoksen kanssa hyvin yhteen. Syötyäni jatkoin iloisin mielin matkaa.

Ensimmäisestä käynnistäni Meat Districissä voit muuten lukea; täältä.

P1130097.JPG

Meat Districtin jälkeen talutin pyöräni osoitteseen Rihkamatori 2, eli myöskin vanhassa kaupungissa sijaitsevaan Brasserie L’amouriin. Täällä halusin ehdottomasti syödä vähintään yhden annoksen, koska jostain syystä ei Brasserie L’amourissa ole tullut ennen käytyä.

Kävelin sisään ja minut otettiin heti vastaan tiskillä. Tein tilauksen tiskillä ja tarjoilija ehdotti, että maksan heti, jolloin pääsen syötyäni jatkamaan kierrostani. Oikeastaan hyvä systeemi, jos kierrettäviä paikkoja on listannut monta. Jos taas on ajatellut kiertää vain muutaman ravintolan, jää tiskillä tilaamisesta ja heti maksamisesta hieman tunne, että Smaku kierroksen asiakkaat halutaan hoitaa nopeasti.

P1130094.JPG

Brasserie L’amour oli lähtenyt mukaan Smakuun kolmella annoksella. Taululla luki kuitenkin vain kaksi annosta; Rantakala ”escabeche” ja omenaa, kanttarellia ja viljaa. Päätin ottaa rantakalan, koska Smakun instagramissa olevan kuvan teksti annoksesta lupaili paikallisten kalastajien verkoista pyydystettyä rantakalaa, jota kypsennetään itse tehdyssä männynkerkkä-viinietikassa. Annos nostetaan uusiin korkeuksiin villi mustikoiden, kuusenkerkkien, haudutetun juurisellerin, puffattujen tattarin jyvien ja itujen kera. Kuulosti todella herkulliselta ja kuva näytti myös todella hyvältä.

Pöytään tuotu annos ei näyttänyt lainkaan samalta kuin Smakun instagramissa tai facebookissa oleva kuva, joten kesti jopa hetken aikaa huomata, että edessäni oleva annos oli oikeastaan todella kaunis. Maut olivat hyvät ja kuusenkerkkä erottui selvästi. Enpä olisi uskonut, että mustikat toimivat niin hyvin annoksessa, mutta ne toivat annokseen juuri sopivaa raikkautta. Annoksen tattarin jyvät oli korvattu seesaminsiemenillä.

Kyselin tarjoilijalta, miksi annoksessa ei ollut luvattuja puffattuja tattarin jyviä kuin ei myöskään ituja. Ystävällinen tarjoilija sanoi, että tattarit löytyivät kyllä annoksesta vielä viikonloppuna, mutta olivat valitettavasti loppuneet, nyt kun lauantaikin jo lähestyy. Ajattelin ensin, että niin no nythän on jo tiistai, joten se on ihan ymmärrettävää. Mutta kun tarkemmin ajattelee, vaikuttaa hieman huonolta, jos alle kaksi viikkoa kestävässä tapahtumassa raaka-aineet loppuvat kesken.

P1130090.JPG

Poistuin kuitenkin Brasserie L’amourista hyvillä mielin. Kiitokset varsinkin tarjoilijalle hyvästä palvelusta ja pahoittelusta, kun annos ei aivan vastannut odotuksia.

P1130041.JPG

Vanha Laamanni on myös ravintola, jossa ei ole Porvoossa asutun vuoden aikana tullut kertaakaan käytyä. Nyt siihen tarjoutuikin sitten hyvä tilaisuus. Vanha Laamanni löytyy osoitteesta Vuorikatu 17.

Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä. Istuin muiden asiakkaiden tavoin ulkona ja annos tuotiin minulle todella nopeasti.

P1130018.JPG

Vanha Laamanni tarjoili Smaku annoksena Mesiangervolla maustettua kotijuustoa, pekaanipähkinää ja balsamicoa.

Maut olivat melko neutraaleja, mutta kokonaisuus oli hyvä.

P1130032.JPG

Tapani mukaan kävin myös, luvan saatuani, sisällä katselemassa ja yläkerta näytti erityisen viihtyisältä ja tunnelmalliselta.

Vanhan Laamannin viime vuotinen annos Savukurpitsa ja sienet valittiin muuten parhaaksi Smaku annokseksi eli Porvoon Makuaarteeksi 2016.

P1130078.JPG

Oman suosikkini tarjoili tänä vuonna SicaPelle. SicaPellen osoite on Kirkkotori 3.

P1130065.JPG

Valitettavasti ravintolan tunnelma ja kauneus ei välity kuvista niin hyvin. Paikan päälle kannattaakin ehdottomasti mennä, jos siihen vaan tulee mahdollisuus.

Myöskin SicaPelle oli miettinyt annokseen sopivan viinin, jota sai hieman pienemmän annoksen viidellä eurolla. Luomu punaviini oli niin hyvää, että ruoan saatuani huomasinkin lasini olevan jo melkein tyhjä.

P1130074.JPG

SicaPellen Smaku annos oli nimeltään Baby Gem. Eli sydänsalaattia hiililtä, Västerbottenia Ruotsista, tattaria ja yrttiöljyä.

Jos ehdit syödä vain muutaman annoksen niin suosittelen, että yksi niistä on tämä. Suoraan hiililtä tullut haalean lämmin sydänsalaatti, ihana Västerbotten juusto ja rouskuvat tattarin jyvät. Todella hyvä kokonaisuus.

P1130067.JPG

Jos SicaPelle olisi osallistunut kahdella annoksella Smakuun, olisin syönyt erittäin todennäköisesti toisenkin annoksen.

P1130047.JPG

Vanhan Porvoon jäätelötehdas tarjoilee Smaku annoksena ruskistettu voi-paahdettu manteli jäätelöä, jota söin jo maanantaina ja josta voit lukea jutun; täältä. Lyhyesti sanottuna Todella hyvää jäätelöä.

Tosiaan omaksi harmikseni monta herkullista annosta jäi vielä syömättä, koska loppuviikko ollaan pois Porvoosta. Mutta jos sinä ehdit vielä Porvooseen ennen sunnuntaita, niin käy ihmeessä Smaku kierroksella.

Oma suosikkini syödyistä annoksista oli tosiaan SicaPellen Baby Gem ja heti toisena Vanhan Porvoon jäätelötehtaan jäätelö, mutta luulen että Bistro Sinnen annokset olisivat olleet korkealla listallani, jos olisin päässyt nauttimaan heidän annoksistaan. Toivottavasti sinä pääset.

 

SMAKU Porvoo 14-26.8.2017, päätapahtuma 26.8 Kulttuuritalo Grandissa.

Smaku facebook sivut; täällä. Sieltä löytyy myös tietoa, kuinka äänestää omaa suosikki annosta. Äänestäneiden kesken arvotaan illallislahjakortteja.

 

 

 

FACEBOOK / INSTAGRAM

 

 

 

 

 

Kommentit (4)
 1. Täytyy yhtyä osin tunnelmiin, mitä tulee kokemukseen Brasserie l’Amourista. Kävin nauttimassa kaksi Smaku-annosta, peruna-kermaviili- sekä omena-kanttarelli-annokset. Ensinnäkään esillepano ei muistuttanut hiukkaakaan upeita annoskuvia. Vaikutti, että ”pakolliset” nimiainekset oli vain nostettu lautaselle. Peruna-annos tarjoiltiinkin kulhosta, johon aterimet olivat liian suuret ja kömpelöt. Ei yhtään ajatusta tässä esillepanossa. Toiseksi: annoskoko oli kyllä viety niiiiiiin minimiin, että oli varmasti pienin mahdollinen, mitä ikinä kehtasivat tarjota maksua vastaan. Itse en olisi kehdannut.

  Sen sijaan täytyy ihastella Bistro Sinnessä nauttimaani jälkiruoka-annosta, joka oli taivaallinen lämpimän ja pilvenkuohkean omenavispipuuron ja jäätelön ymmä karamellisten popcornien yhdistelmä. Tämä annos oli pöytään tullessaan vielä kauniimpi, kuin esitteen kuvassa, ja kooltaan olisi ihan mennyt jälkiruoasta, eikä maisteluannoksesta!
  Ehkä tällaisissa tapahtumissa erottuukin jyvät akanoista: toisaalla mennään sieltä, missä aita on matalin, kiinnostus lakkaa jo ennen tapahtumaa, ja mennään rahastus edellä. Toisaalla ajaa intohimo tekemiseen, ja annoksetkin hioutuvat kohti täydellisyyttä, ja viimeisen päivän annos on yhtä hyvä, ellei parempi, kuin ensimmäisenä päivänä. Asiakasta palvellaan tinkimättömästi, vaikka hän toisikin kassaan ”vain femman”.
  Itse tiedän, mihin jatkossa suuntaan sen täyden ”illalliskassan” kanssa!

  1. Ihan ensimmäisenä täytyy kiittää ajatuksella kirjoitetusta kommentistasi. Mukava lukea muidenkin kokemuksia tapahtumasta. 

   Jos olisin ennakkoon saanut valita vain yhden annoksen jonka syön, olisin valinnut juurikin Bistro Sinnen jälkiruoan. Harmikseni Sinne on suljettuna juuri maanantaisin ja tiistaisin, eli päivinä jolloin itse pääsin syömään. Onneksi kuitenkin pääsin Meat Distictiin ja SicaPelleen.

   Suurin osa ravintoloista oli varmasti tänä vuonna viisaampia, viime vuoden Smakun jälkeen ja aika monella ravintolalla oli listallaan vain yksi Smaku annos. Brasserie L’amour avattiin vasta viime (olikohan) lokakuussa, joten he ehkä ahnehtivat liikaa ja lähtivät siksi liikkeelle kolmella annoksella. En tiedä onko asia näin, kunhan arvailen. Mutta toivon, jo pelkän tapahtuman maineen vuoksi, että ravintolat tarjoavat mielummin vaikka vain yhden tai kaksi annosta, joihin on oikeasti panostettu ja jotka tosiaan näyttävät edes hieman siltä kuin on ennakkoon ilmoitettu kuin, että lähtevät mukaan kolmella annoksella (harvempi varmaan syö kolme Smaku annosta samassa ravintolassa). Bistro Sinnellä kolme annosta luultavasti toimiikin hieman paremmin, kun ravintola on auki vähän harvemmin ja kokemustakin jo löytyy.

   Toivottavasti Smaku järjestetään taas ensi vuonna ja pääsen nauttimaan useammasta annoksesta kuin tänä vuonna.

   1. Hei,
    täytyy vielä palata aiheen pariin,-sen verran tässä tapahtumassa on ”pureskeltavaa”, ja hyvässä mielessä! (Toivoisin pääkaupunkiseudulle vastaavia tapahtumia, vaikka pieniä kaupunginosa-smakuja!)
    Palatakseni Brasserie l’Amouriin; ”Luomu perunaa, purjoa ja kermaviiliä”-annos oli makunsa puolesta todella hyvä. En ollut aiemmin maistanut sinistä Nicolettaa, joten tämä perunaa kolmella tavalla-annos vastasi uteliaisuuteeni, ja savustettu luomukermaviili höysti annoksen todella herkullisesti! Annoksen olisi kuitenkin voinut syödä n. kahdella haarukallisella, joka on mielestäni maisteluannokseksikin jo vähän vitsi. Käypä hinta nyt saamalleni annokselle olisi max. 3 euroa. Lisäksi esillepanon ongelmista kertoo sekin, että naapuripöydässä sitä ruodittiin kovin äänenpainoin, ja myöskin tarjoilijalle huomautettiin painokkaasti, kuinka ikävää on, etteivät annokset vastaa ennakkokuvaa ollenkaan.
    Ruoan ollessa näin hyvää, on harmillista, että mielikuva ravintolasta jää tämän annoskoko/esillepanoasian takia enemmän sille kannalle, että ulkopaikkakuntalaisena vieraillessa ehkä kuitenkin suuntaisi lyhyen vierailunsa aikana johonkin toiseen ravintolaan. Toiseksi, naistarjoilija oli todella ammattitaitoinen ja hyvä työssään! Siksi en viitsinyt kaataa hänen niskaansa samoja valituksen aiheita, jotka tiesin hänen juuri kuulleen naapuripöydästä. Harmillista, että yleensä keittiön ongelmat kaatuvat (tässä tapauksessa erittäin ystävällisen, ja hyvällä palveluasenteella varustetun)
    tarjoiluhenkilökunnan kannettavaksi, kun he saavat nuhteet toisten työstä.
    Saattaa kuitenkin olla, että tämä nauttimani annos oli makujensa puolesta niin hyvä, että uteliaisuuteni Brasserie l’Amouria kohtaan on herätetty.

    Toisin kävi Bistro Gustavin kohdalla.
    Suuntasin sinne l’Amourista ilmeisen nälkäisenä, mutta tuossa vaiheessa kierrosta ruokahaluni oli jo sen verran herätetty, että kun paikka päällisin puolin näytti lupaavalta, suunnittelin jo jääväni syömään ihan ”oikean” illallisen. Jälkiruoaksi olisin ottanut Smaku-annoksen Dubonnet-päärynät. Minulle kuitenkin ilmoitettiin heti kättelyssä, että tämä annos on loppu! Rouvashenkilö ei myöskään osannut ehdottaa, olisinko ollut kiinnostunut syömään jotain muuta, joten siirryin rahoineni toisaalle. En ole asiakaspalvelija, mutta pitäisin kyllä jokaista ovestatulijaa potentiaalisena asiakkaana. Olisi helppo sanoa:”Mutta hei, meillähän on listalla hyviä jälkkäreitä, haluatko vilkaista menua?”, jolloin olisinkin varmaan jäänyt illalliselle, ja syönyt ”täyteen hintaan”.
    On hieman noloa, jos ei ravintolassa osata käyttää näitä Smaku- annoksia hyväksi ns. ”sisäänheitto”-ominaisuudessa.
    Se, että tällaisessa tapahtumassa myydään ”ei oo”:ta keskiviikon iltapäivällä, on vielä nolompaa.
    Smaku-ensikertalaisena minusta tuli kuitenkin kertaheitolla fani, ja aion ehdottomasti osallistua tuleviin tapahtumiin! Maisteluannokset viineineen. Onko mitään ihanampaa syytä lähteä pienelle hotellilomalle Porvooseen?

    1. Mahtavaa kun tulit vielä kommentoimaan.

     Olen kanssasi täysin samaa mieltä, Brasserie L’amourin annos oli todella pieni. Tosin tattarin jyvien puuttuessa syömästäni annoksesta, oli se lähinnä kalaa, joten en olisi välttämättä halunnut sen olevan edes isompi. Viisi euroa tuntui kyllä maksimilta annoksesta, vaikka tiedänkin raaka-aineen olevan hintava ja työtuntien maksavan. Maut olivat kuitenkin hyvät, joten oli kyllä sääli, että annos ei vastannut odotuksia.

     Meillä oli luultavasti sama naistarjoilija, koska kuten postauksessakin kirjoitin poistuin hyvillä mielin juuri hyvän palvelun ansiosta. Naistarjoilija kuunteli, pahoitteli ja oli ystävällinen, vaikka palaute ei ollutkaan pelkkästään positiivista. 

     En ole käynyt Bistro Gustafissa, mutta harmi tosiaan sekä ravintolalle, että tapahtumalle kun Smaku annoksia ei ole saanut jokainen niitä haluava. Ja sääli, ettei tilannetta osattu/haluttu hoitaa niin hyvin kuin olisi ollut mahdollista.

     Tällainen tapahtuma olisi kyllä tervetullut juurikin Helsinkiin tai vaikka pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, esimerkiksi Turkuun, jossa on paljon hyviä ”vanhoja” ravintoloita, sekä suuri määrä aivan uusia ravintoloita.

     Herkullista ja mukavaa syksyä sinulle ja kiitos mielenkiintoisista kommenteistasi.

Kommentointi suljettu.