Muutoksia sijoitussalkussani

Olen aiemmassa blogipostauksessani kertonut, että alkaessani odottaa lasta, laitoin sijoitukseni jäihin, ja aloin säästää tillle vanhempainvapaata varten. En siis myynyt sijoituksiani pois, mutten myökään tehnyt uusia osakeostoja. Halusin säästää käteistä tilille tulevia tulonmenetyksiä varten. Lapsen synnyttyä vauvakupla oli niin intensiivinen, ettei aikaa tai kiinnostusta jäänyt sijoituspäätösten pohtimiseen. Noin puoleentoista vuoteen sijoitussalkussani ei siis tapahtunut yhtään mitään.

Mutta toista se on nyt! Viime aikoina ovat taas osakemarkkinat alkaneet kiinnostaa ja kauppaakin on tullut tehtyä. On aivan ihanaa, miten aivohin pikkuhiljaa mahtuu muutakin kuin optimaalisen päiväunirytmin miettimistä.

Yhdessä suosituimmista blogipostauksistani avaan mitä osakkeita salkustani löytyy. Kirjoituksessa on kerrottu myös milloin mitäkin oskaetta hankin ja mikä sai minut valitsemaan juuri tuon osakkeen. Joskus syynä oli tarkka harkinta, joskus ihan vaan päähänpisto. Samassa hengessä listailen tähän kirjoitukseen vuodenvaihteen myynnit ja shoppailut.

Olen maininnut useissa lehtihaastattelussa, että ensimmäinen osakehankintani oli suomalaisten suursuosikki Nokia. Ilmeisesti olen jauhanut tätä samaa matraa sen verran innokkasti, että olen brändäytynyt suorastaan nokiafaniksi. Kun yhtiön kurssi lokakuussa syöksyi, nostettiin minut muiden ”tunnettujen omistajien” rinnalle pohtimaan, kannattaako yhtiön osakkeet pitää vai myydä. Mikäs siinä patsastellesssa yhdessä Nokian toimarin, entisen toimarin, hallituksen puheenjohtajan ja muiden suuromistajien kanssa. 😀 Ei liene yllätys, että omalla osallani päivän tappiot eivät olleet miljoonaluokkaa.

Iltasanomat 25.10.2019

Pohdittuani asiaa loputtomasti niin blogissa, kuin lehtien sivuilla sivuilla, päätin vihdoin uuden vuoden aattona myydä roimasti tappiolla olleet Nokiani pois.

Laillista verosuunnittelua

Miksi myin ja juuri silloin? Painavin syy oli tietenkin vuoden loppu. Sijoitustoiminnan tappiot voi vähentää pääomatuloista tappiovuotena ja viitenä seuraavana vuotena. Minulla on sijoitusasunto, josta saan vuokratuloja vuosittain. Kun joka tapauksessa harkitsin Nokioiden myymistä ennemmin tai myöhemmin, ajattelin että myydään nyt vielä vuoden 2019 puolella, niin saan vähennettyä tappiot vielä kyseisen vuoden vuokratuloista. Ja näin verotettavaa pääomatuloa on vähemmän. Ja maksettavia veroja on vähemmän.

Kyseessä on siis laillinen verosuunnittelu. Jotta kyseessä ei olisi verojenvälttely, täytyy mahdollisen saman osakkeen myynnin ja uudelleenoston välissä olla yksi vuorokausi. Itse en ole vielä ostanut Nokiaa takaisin salkkuuni. Seuraan, miten yhtiön tilanne kehittyy ja mietin rauhassa mitä teen.

Uusi vuokralainen

Vuokratuloista pääsemmekin köpöttelemään aasinsiltaa sijoitusasuntoon. Edellinen vuoralaiseni irtisanoi vuokrasopimuksensa päättymään joulukuun loppuun. Minulla on ollut Kallion yksiöni vuodesta 2013 ja nyt tuli ajankohtaiseksi etsiä asuntoon neljäs asukas. Sijoitusasunnon omistaminen on omalla kohdallani ollut erittäin ongelmatonta; asukkaat ovat maksaneet vuokransa, pitäneet asunnon hyvässä kunnossa ja vuokralainen on ollut aina helppo löytää. Nyt oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun näytti hetken siltä, että asunto jäisi hetkeksi tyhjilleen.

Joulukuu on usein vuoden kiireisintä aikaa. Erilaiset työjutut pitää saada valmiiksi, jouluvalmistelut ja lahjahankinnat tehtyä ja itsenäisyyspäivä ja joulunpyhät sotkevat viikkojen rakennetta.Nyt sain laitettua asuntoilmoituksen Oikotielle vasta kuun puolenvälin tienoilla, jolloin on tietenkin vain rajallinen määrä ihmisiä jotka tarvitsevat asunnon muutaman viikon päästä. Onneksi tällä kertaa uusi vuokralainen löytyi tuttavapiiristä, joten asunnonnäyttö ja vuokralaisen vaihtuminen saatiin tehtyä joustavasti, ja vuokrasopimus allekirjoitettiin vasta muuton jälkeen.

Itsekin pääsin käymään asunnossa ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Joka kerta kun vuokralainen vaihtuu, ihmettelen asunnolla  miten olenkaan aikanaan saanut sen hankittua. Olen valtavan ylepä itsestäni, että olen pätkätöissä ollessani saanut säästettyä 30 000 euroa käsirahaan ja varainsiirtoveroon.

Ja kun raha-asiat kuitenkin kiinnostavat; asunnon koko on 26 neliötä ja vuokraa pyydän 780€/kk. Se on Helsingin Kalliossa varsin hyvä diili.


Nestettä salkkuun

Nokiat myytyäni halusin heti ostaa jotain osaketta, jotta rahat eivät jäisi vaan lillumaan tilille ja päätyisi huomaamatta pikkuhiljaa kulutukseen. Avasin uuden osakesäästötilin, joka on aivan huippujuttu, ja josta tulen kirjoittamaan ihan oman postauksensa. Ensimmäiset osakesäästötilille hankkimani osakkeet olivat Helsingin pörssin kruunujalokiveä Nestettä. Minulla on osaketta jo entuudestaan, ja nuo osakkeet ovat tuottaneet hurjat 600%. Siitä huolimatta uskon yhtiöön ja sen valoisaan tulevaisuuteen. Erityisesti uusiutuvien polttoaineiden markkinassa Neste on osaamisessaan maailman kärkeä. ja tämä on juuri se toimiala, jossa uskon olevan jatkossa entistä enemmän kysyntää.

Blogissani en anna sijoitussuosituksia, eikä kijoitustani tule sellaiseksi tulkita. Lähinnä kerron mitä olen puuhaillut ja ajattelen ääneen.

tyo-ja-raha puhutaan-rahasta raha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *