Osakesäästötili on aivan loistava uudistus!

Kaupallinen yhteistyö: DanskeBank

Lupasin edellisessä blogipostauksessani kertoa enemmän avaamastani osakesäästötilistä. Kyseessä on sijoitustili, joka on ollut mahdollista avata Suomessa vasta tämän vuoden alusta alkaen. Osakesäästötille voi tallettaa rahaa 50 000 euroon saakka, ja tallettamillaan rahoilla voi ostaa osakkeita. Tilin idea on se, että tilin sisällä saaduista osingoista tai myyntivoitoista ei makseta veroa. Kun voittoja ei nosta pois tililtä, vaan sijoittaa ne uudestaan, pääsee korkoa korolle -ilmiö toteutumaan nopeammin. Ihan verovapaata touhu ei tietenkään osakesäästötililläkään ole – kun tililtä nostetaan rahaa pois, maksetaan tuotoista pääomaveroa. Systeemi on siis sama kuin kasvuosuudellisisa rahastoissa.

Vaikka osakesäästötili on ollut käytössä Suomessa vasta kuukauden päivät, jakaa se jo nyt jyrkästi mielipiteitä.

Joidenkin mielestä on sopimatonta, että hyväosaiset saavat tällaisen verotuksellisen kannustimen ja rikastuvat entisestään. Näissä keskusteluissa on viljelty slogania: kenellä tavallisella suomalaisella muka on laittaa 50 000 euroa osakkeisiin. Kyseinen retoriikka on ärsyttävää, sillä tilin hyödyn saa jo ensimmäisestä eurosta alkaen. Me palkkatuloistamme säästävät ”tuulipukusijoittajat” jos ketkä tiedämme, että korkoa korolle -ilmiön syntymiseen menee tovi. Ensimmäiset sijoitusvuodet eivät ole kovin palkitsevia, ja tyytyy säätämään tilille, ”kun eihän pieneillä summilla sijoittamisesta ole hyötyä.” Juuri siksi tarvitaan osakesäästötilin kaltaista kannustusta  suomalaisten vaurastumisen tueksi.

Sijoittamiseen liittyvissä Facebook-ryhmissä taas osakesäästötilin morkkaamisesta on tullut omanlaistansa muotia. Kovin usein tillin avaamiselle naureskellaan ”sillä raja on jo 50 000 eurossa.” Tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa että vuonna 2016 suomalaisen osakesijoittajan kesimääräinen salkku on kooltaan noin 19 000 euroa ja mediaani 5800 €. Ja vaikka oma sijoitusvarallisuus olisi satojatuhansia, saa osalle sijoituksistaan osakesäästötilin hyödyn joka tapauksessa.

Jonkin verran kritisoidaan myös hankintameno-olettaan puuttumista. Hankintameno-olettama tarkoittaa sitä, että mikäli osakkeet omistaa yli kymmenenvuoden ajan ja myy voitolla, voidaan myyntihetken arvoksi katsoa todellisen hankintahinnan sijaan 40% osakkeen senhetkisestä arvosta. Ja näin maksettava pääomaverokin on pienempi.

Tämä on huomattava hyöty, mikäli osakkeen arvo on kasvanut roimasti. Esimerkiksi omassa salkussani Netse (+700%) ja Revenio (+300%) ovat osakkeita, joiden kurssi on noussut paljon, ja joiden myynnissä hankintameno-olettamasta saattaisi olla hyötyä.

Hankintameno-olettaman puuttumista kritisoidessa on kuitenkin hyvä muistaa, että osakesäästötilin sisällä tehdystä kaupasta ei makaseta veroja. Mikäli salkun sisällä myy voitollisia osakkeita, ja sijoittaa rahat uudelleen, ei pääomaveroja makseta tässä vaiheessa lainkaan. Vero maksetaan vasta, kun varat nostetaan osakesäästötililtä pois. Itse en sijoita, jotta voisin käyttää sijoitusteni tuotot kuluttamiseen, vaan sijoitan, jotta voin ostaa sijoitustuotoillani osakkeita ja hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä maksimaalisesti. Näin ollen hankintameno-olettaman puuttuminen ei ole minulle ongelma.

Ulkomaisten osakkeiden osalta verotus on usein kaksinkertainen, muitta kohdemaan lähdeveron voi usein vähentää verotuksessa Näin ei kuitenkaan ole osakesäästötilillä olevien osakkeiden suhteen, joten ehkäpä ulkomaiset osakkeet kannattaa jatkossakin säilyttää ihan tavallisella arvo-osuustilillä.

Lopputulema

Osakesäästötilin kaltaiset verotukselliset edut tai veron lykkäykset ovat aina poliittisia päätöksiä. Ne ovat usein kompromisseja eivätkä suinkaan siksi täydellisiä. Siitä huolimatta osakesäästötili on mielestäni aivan loistava uudistus! Varsinkin uudelle sijoittajalle se tarjoaa mahdollisuuden nopeampaan korkoa korolle -ilmiöön ja vauhdikkaampaan varallisuuden kasvuun. Mitä nopeammin huomaa omin silmin vuosittaisten tuottojen uudelleensijoittamisen merkityksen, sitä nopeammin jää koukkuun sijoittamiseen. Uskon, että osakesäästötili innostaa taas uusia suomalaisia sijoitusharrastuksen pariin.

Varsinkin pitkäaikaiseen sijoittamiseen osakesäästötili on aivan huippu! Niinpä olen avannut sellaiset niin itselleni kuin pojallenikin. Itselleni ehdin jo ostaa ensimmäiset osakkeetkin tilille (Neste). Pojan osalta pähkäilen vielä hetken ensimmäisiä osakkeita ja kerron myöhemmin kuinka päädyin hänelle sijoittamaan.
_ _ _ _ _ _ _

Kirjoitus on osa lapselle säästämisen ja perheen raha-asioiden kokonaisuutta. 
Muut blogitekstit aiheesta: 
– Miten puhua lapselle rahasta
– Kuinka varauduin äitiyslomaan taloudellisesti
Lapselle säästäminen – osa 1
– Lapselle säästäminen – osa 2
– Arjen säätövinkit x 8
Raha ja rakkaus – omat vai yhteiset rahat

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *