kakkua napaan naiset!

image.jpg

Ihanaa naistenpäivää kaikille meille upeille naisille, tytöille, kisuille ja neideille! Itse vietän sitä mitä sopivammassa seurassa, nimittäin oman äitini kanssa. Otettiin varaslähtöä juhlapäivään jo eilen illalla – kokkailtiin moules&frites sekä jälkiruoaksi olin tehnyt meille mustikkaraakakakkua. Ei ollut ehkä kaunein tekemäni raakakakku, mutta ohjeen ja paremmat kuvat löydätte täältä. Tämänkertainen kakku oli mustikalla ja ”valkosuklaalla”, ja pohjaa muuntelin lisäämällä raakakaakaota ja kookoshiutaleita.

Tämä raakaruoka villitys lähtee leviämään hurjaa vauhtia. Onhan se ollutkin jo olemassa jonkin aikaa, mutta Suomessa tuntuu nyt vasta löytyvän raakakakkuja kahviloista ja bongasinpas uusimmasta Pirkka-lehdestäkin raakakakkuohjeen. Hyvä Suomi! Raakaruokaa täyspuolisena ravintona en kyllä alkaisi itse toteuttaa, mutta virkistää se aika lailla leipomista kun saa leikkiä jollain uudella. Maria Lönnqvistin Raakaleipurin parhaat kakut– kirja makoilee mulla keittiön seinää vasten, ja sieltä löytyykin melkoista inspistä ja ideaa… Puhumattakaan australialaisesta Pana Chocolate chocolatier’sta, jonka raakasuklaat ja -kakut komeilevat parhaiten instagrammissa.

image.jpg

Ja hei jos näitä kakkusia ei jaksa alkaa kotona vääntää, niin suosittelen lämpimästi Helsingissä Johan&Nyströmiä ja Hymy Raw Food Caféa. Hirveästi himottaa vasta aukaistu Ruplakin, joka tarjoilee Green Streetin raakakakkuja. Myös Turun ensimmäinen raakakakkula Pure tuli testattua viime reissulla ja voin sanoa että oli kyllä mukava paikka. Laittakaa ihmeessä vinkkejä tulemaan jos mielessä muhii hyviä kahviloita 🙂

Ei tässä muuta tältä päivältä, kun että kakkua napaan naiset, olette sen ansainneet! bisous xxx

image.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli

kookosjogurttia.

image.jpg

Rauhassa nautittu aamiainen on päivän paras hetki. Moni on varmasti samaa mieltä, mutta harvemmin keskittyy sen toteuttamiseen. Itse olin ennen aamiaisen hotkivaa- tyyppiä, kunnes tajusin miten ihanaa on istua rauhassa, lukea lehteä ja nauttia jotain hyvää brekua. Aikaisina työaamuina teen tämän kaiken bussissa. Kyllä. Hesari kainalossa ja aamiainen pakattuna tupperwareen suuntaan aina bussin peräpenkeille. Toivon mukaan kukaan ei huomaa minua sieltä takaa, sillä onnistun 20 minuutin aikana rakentamaan itselleni kodin ja kaaoksen keskelle viimeistä penkkirivistöä.

Sitten on niitä aamuja jolloin ei tarvitse herätä 4.30 ja voi istua oman pöydän ääressä, mielellään maitokahvi kädessä. Ne ovat niitä parhaita. Niihin sekä kiireellisempiin aamuihin sopii tämä uusi aamiaisresepti, joka päätyi aivan liian myöhään kokeiltavaksi. Kookosjogurtti mieleisillä päällisillään menee nykyään monena aamuna aamupalaksi. Sen tekeminen osoittautui paljon helpommaksi mitä luulin, ja parasta siinä on sen säilyvyys; 5 päivää jääkaapissa, ehkä jopa enemmänkin. Ilman lisäaineita. Home made. Puhtaat ravintoaineet ja sitä rataa.

Ohjeita löytyy jo keittokirjoista blogeihin, mutta kokosin kaikista löytämistäni yhdistelmän, joka toimi aika hyvin. Tarkin ohje löytyy täältäjonka tekniikkaa noudatinkin melko orjallisesti. Jogurtin teossa kuumennukset ja jäähdytykset ovat tärkeitä, jotta ensin tapetaan kaikki mahdolliset bakteerit ja sen jälkeen lasketaan lämpö tarpeeksi alhaiseksi maitohappobakteereita varten – nämä bakteerit halutaan siis säilyttää. Itsellä meinasi hermo (taas) kiristyä kun heiluttelin kerrostalon ikkunasta kuumaa kattilaa ja odotin kärsivällisesti sen jäähtymistä alle 37 asteeseen. Mutta lopulta kaikki palkittiin ja nyt olenkin syönyt jo monta päivää jääkaapista valmiiksi purkitettua, itsetehtyä herkkua. 

image.jpg

KOOKOSJOGURTTI

1 prk kookosmaitoa
2,5 dl mantelimaitoa
1 tl aitovaniljaa
1 tl agar agaria (kasvipohjainen korvike liivatejauholle, löytyy isoista ruokakaupoista tai luontaistuotekaupoista)
2 maitohappobakteerikapselia

>> Valitse lasipurkit/purkki johon haluat jogurttisi säilöä. Huuhdo kupit ja kannet kiehuvalla vedellä – tällä varmistat ettei niihin jää bakteereita.

>> Kaada kookos- ja mantelimaito kattilaan ja ripottele päälle agar agar. Anna seistä hetki, älä sekoita vielä. Kun agar agar näyttää vähän liuenneelta, sekoita maitoseosta ja kuumenna melkein kiehuvaksi. Lisää myös vanilja. Jäähdytä maitoseos alle 37c – helpoiten saat lämpötilan mitattua lihamittarilla. Myös näppituntumalla sormenlämpö riittää.

>> Lisää jäähtyneeseen maitoseokseen maitohappobakteerit. Kaada seos purkkiin/purkkeihin ja anna seistä lämpimässä paikassa kansilla suljettuina 12-24h. Säilö tämän jälkeen jogurttia jääkaapissa, max. 5 päivää. 

Mantelimaidon voi jättää halutessaan pois tai käyttää kokonaan eri maitoja. Uskoisin että rasvattomasta maidosta tämä ei kuitenkaan onnistu, joten kannattaa valita sen tekoon joko kookosmaitoa/kermaa, paksua mantelimaitoa tai täysmaitoa. Itse tein mantelimaidosta tällä kertaa vähän paksumpaa lisäämällä enemmän manteleita ja vähemmän vettä. Ohje siihen täältä. Jos ostat valmista mantelimaitoa, Provamelin luomumantelimaito on tähän sopivan paksua ja kermaista. Makeutusta en kookoskermaan kaivannut, ja muistutan vielä että jos kookos ei ole se lempparimaku niin kannattaa suosiolla kokeilla jotain muuta maitoa. Mutta tällaiselle fanille vahva kookoksen maku kyllä kelpasi!

image.jpg

Toppingseina omaa granolaa, banaania ja taatelia 🙂 hyvää loppuviikkoa kaikille xxx bises

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys