Potkua pinaatista

pinaattirisotto.jpg

Havahtuminen oivallukseen, että vihreiden lehtien sisältämä lehtivihreä on energiaa suoraan auringosta on saanut minut entistä aktiivisemmaksi vihervyöhykkeellä. Kaupasta löytyikin purppurainen uutuus, perilla, jonka rosoiset lehdet ovat koristaneet viimepäivien salaattikulhoa. Vanha aasialainen rohdos antaa salaatille voimaa, japanilaisen keittiön raikkautta sekä ennen kaikkea rutkasti lisäväriä. Myöskin oman yrttimaan vanhat tutut basilika, rosmariini sekä timjami ovat viimepäivinä löytäneet tiensä entistä vilkkaammin kesäisiin salaatteihin sekä grilliruokiin. Yrttivimmaani lisää takaraivon tietoisuus loman päättymisestä ja sen synnyttämästä halusta maksimoida lautaselta löytyvät kesän maut ja niitähän tuoreista yrteistä löytyy.

Edellispäivänä vilkuilin loman alussa kirjoittamaani listaa ruoista, joita haluaisin Suomessa maistella taikka kotona kokkailla. Yliviivaamatta löytyivät vielä paistetut muikut sekä pinaattirisotto. Positiivisen ravintolakokemuksen jälkeen paraislaisessa, japanilaisessa ravintolassa ideaa lämpimän riisin ja kalan yhdistämisestä ei ollut enää vaikea myydä muille syömäreille ja niinpä grilli jätettiin hetkeksi jäähtymään.

 

pinaattirisotto3.jpg

Aiemmin, julkaisussa Vihreää voimaa, mainitsin pinaatin olevan yksi kestosuosikeistani hyvien ravintoarvojensa ansiosta. Kaaleille se jää kakkoseksi, mutta kasvikunnan tuotteeksi se sisältää hyvin proteiinia (1,6g/100g) ja on ainakin omalle vatsalleni suurina määrinä ristikukkaisia kaaleja lempeämpi. Innostun aina, jos löydän herkullisen ja helpon tavan lisätä päivittäistä viherannosta salaattien ulkopuolelta ja pinaattirisotto lukeutuu näihin. 

Vitamiinien, kivennäisaineiden ja pienen proteiinilisän ohelle risotto tarjoaa tietenkin täydennystä hiilihydraattivarastoihin ja sopii siten hyvin treenin jälkeiselle aterialle. Vaikka viikon mökkiloma oli hyötyliikunnan täyteinen vedenkantamisineen, puutöineen ja ruohonleikkaamisineen, tuntui salitauko yllättävän paljon pakaroissa ja palkinto poltteesta oli paikallaan.

 

PinaattirisottoNeljälle 2 dl risottoriisiä5 dl kasvislientä150g hienonnettua pakastepinaattia75g tuoretta pinaattia2 valkosipulin kynttä1 sipuli15g parmesaania (voit toki laittaa enemmän)1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyäruohosipulia

 

  1. Pilko sipuli ja kuullota se läpikuultavaksi kattilassa ruokalusikallisessa kookosöljyä.
  2. Lisää joukkoon riisi ja kuullota hetki.
  3. Keitä toisessa kattilassa kasvisliemi.
  4. Lisää kasvislientä riisin joukkoon noin 2dl kerrallaan. Anna riisin kiehua hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen. Lisää seuraava annos nestettä vasta kun edellinen on imeytynyt.
  5. Sulata pannulla paistaen pakastepinaatti, pese tuoreet pinaatinlehdet ja murskaa valkosipulin kynnet.
  6. Kun kaikki kasvisliemi on käytetty ja se on imeytynyt riisiin, lisää sulatettu pinaatti, tuoreet pinaatinlehdet sekä valkosipuli. Sekoita ja keitä hetki. Älä kuitenkaan keitä riisiä ylikypsäksi vaan riisin rakenne saa tuntua.
  7. Lisää lopuksi parmesaani. Jos risotto tuntuu sinusta liian paksulta voit lisätä kiehuvaa vettä.
  8. Tarjoille ruohosipulisilpun sekä lisä parmesaanin kera.

 

LISÄKSIVaikkapa koososöljyssä paistettuja muikkuja

 

 

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma