Nyt tai ei koskaan – Lopeta sokeri
Kaksi viikkoa sokerittomuus kokeilua on nyt kolmannen viikon tienhaarassa. On aika tehdä päätös ja luovuttava sokerista kokonaan. Nyt katkaistaan kerrasta. Jos olet kuitenkin jo vähentänyt sokeria ja lisännyt hyviä rasvoja, matka sokerittomuuteen ei ole enää niin pitkä ja haastava, miltä se saattaa kuulostaa.
Kuluneet kaksi viikkoa ovat sujuneet minulta yllättävän hyvin. Sokerittomuudelleni jouduin hieman myöntymään töissä, kun eräs työkaverini saapui töihin leveästi hymyillen ja kantaen banaanileipää sanoen ”Iris, I made a bananabred that you can also eat”. Joutuessani sanomaan ei kiitos italialaisen tarjoamalle tiramisulle, skotin skonsseille, ruotsalaisten sahrami- ja porkkanakakkusille sekä espanjalaiselle appelsiinileivokselle, en voinut enää olla ottamatta palasta minut huomioivasta leivonnaisesta. Hyvin mielin sen nappasinkin, sillä koeviikollahan tässä vielä mentiin.
Ensimmäinen viikko ei tuonut suuriakaan muutoksiani ruokavaliooni, nipistin sokeria sieltä mistä pystyin. Etunani on etten ole ikänä ollut mikään varsinainen herkkuhirmu, mutta marjojen perään himoitsen sitäkin enemmän. Vielä mustikkahimo ei ole yllättänyt, johtuen osin Tanskan pakastealtaiden nihkeästä tarjonnasta sekä epäilystä maitoallergiasta, joka on poistanut lautaseltani rahkan sekä heran kaipaamasta seuralaisiaan.
Toisella viikolla olen ohjelman mukaisesti antanut huomiota rasvoille ja päivittäinen ravinnonsaantini onkin muuttunut tukevampaan suuntaan. Wilson kuitenkin rohkaisee rasvojen napsimiseen, sillä poistuvan tilalle on saatava jotain uutta ja lisäksi hän lohduttaa, että kuurin edetessä ja kehon päästessä tasapainoisempaan tilaan elimistö oppii paremmin tuntemaan tarpeensa, jolloin rasvojenkin mieliteko asettuu paremmin kohdillensa.
Maidottomuus sekä sokerittomuus vaativat pientä asennemuutosta ja totuttujen tapojen uudelleen ajattelua – Tarvitseeko aamiaisen olla makea taikka tuleeko fruktoosipitoisen jälkiruuan kruunata onnistunut illallinen? Toisaalta uudet säännöt keittiössä rohkaisevat minua kokeilemaan kaikkea uutta. Omiin tapoihinsa kun juurtuu yllättävän nopeasti ellei päätä rikkoa kaavaa.
Tahdostani onnistuminen puhdistuskuurillani ei varmasti tule olemaan kiinni. Vaikeimmaksi olenkin kokenut oikeiden tuotteiden ostamisen kaupasta ja pelkona ei ole niinkään repsahdus vaan huomaamaton virhe ostoksia tehdessä kun esimerkiksi sokeritonta ja lehmänmaidotonta maitoa on vaikeasti saatavilla.
Mitenkäs teillä on sujunut sokerittomuuskokeilujen kanssa?
Kuten alussa sanoin, nyt on aika lopettaa sokeri kerrasta. Kyseinen päätös ei kiellä sokeria loppuiäksi, mutta sokerista irtautuminen vaatii hetkellisen stopin. Kun kuuri on kulunut loppuun voi ruokavalioon taas palauttaa omalle keholle sopivan määrän makeutta.
Yleinen sääntö tästä eteenpäin on että syöt vain ruokia, jotka sisältävä alle 3-6 grammaa sokeria 100g/ml kohden. Maitotuotteiden kohdalla 4,7g sokeria 100ml kohden on laktoosia, kun tämä määrä ylittyy tuotte sisältää lisättyä sokeria. Kevyt tuotteiden kohdalla makua kompensoidaankin usein sokerilla, minkä myötä parempia valintoja ovat rasvattoman majoneesin tilalla tavallinen majoneesi ja vähärasvaisen jogurtin tilalla maustamaton ja täysirasvainen jogurtti. Alla Sarah Wilsonin helpottava lista aineista, jotka sinun tulee karsia ruokavaliostasi tästä aamusta lähtien ilman poikkeuksia.
Lopeta kerrastatuoreet ja kuivatut hedelmät ja marjathedelmämehutkuivatut kasvikset esim. kuivattu tomaattimysli ja myslipatukathillotsokeria sisältävät maustekastikkeet esim. tomaattikastike, balsamiviinietikkamaustetut jogurtithunajaagavepalmu- ja kookossokerisuklaa, sokeriset virvoitusjuomat…
Päästäkseen täysin eroon sokerista kaupassa on todellakin luettava huolella tuoteselosteita ja opittava tunnistamaan piilosokerit, jotta sokerin kuuden teelusikallisen saantisuositus ei pääse enää ylittymään. Etenkin kastikkeiden kohdalla saa olla tarkkana niin kotiin ostoksia tehdessä kuin ulkona syödessä. Sokerittomuus ei kuitenkaan tarkoita mauttomuutta. Jollei sinulta jo löydy seuraavia tuotteita keittiöstäsi suorita kastikevaihdos viimeistään nyt – Grillauskastike dijonsinappiin, balsamiviinietikka omenaviinietikkaan ja makea chilikastike tamarikastikeeseen. Omia kastikkeita tehdessäsi hyödynnä myös erilaisia öljyjä, sitruunaa sekä mausteita.
Loppuun vielä suora sitaatti Wilsonin Irti sokerista kirjasta, joka muutti kirjan selailuni syvälliseksi lukemiseksi ja sai minut tarttumaan haasteeseen.
Aloita puhtaalta pöydältä.
Ohjelma ei vie sokeria elämästäsi pysyvästi. Se auttaa kuitenkin aloittamaan puhtaalta pöydältä, niin että tunnistat kehosi tarpeet (ehkä ensi kertaa elämässäsi). Se on mahdotonta kun sokeri kuormittaa elimistöä, sillä syömisestämme tulee mielitekoihin ja verensokerin vuoristorataan reagoimista. Emme syö oikeaan nälkään ja tarpeeseen.
Elimistömme puhdistuminen kestää noin kaksi kuukautta.
Sen jälkeen voit itse valita.
Kurpitsakaurapuuro
Vaikka olen kiinnostunut sekä paleotyylisestä ruokavaliosta että raakaruuasta, kattilan lämmössä hautunut kaurapuuro kuuluu yhä suosikkiruokieni joukkoon. Jokaisella on varmasti ruoka-aines, joka tuntuu hellivän oikkuilevaa mahaa. Minulle tuo on juurikin kaura lämpimän puuron muodossa.
Viikonloppuna lupasin paljastavani yhden kurpitsareseptin lisää ja täyttäen lupaukseni tarjoilisin teille kurpitsaista kaurapuuroa, joka on kevyt lasku täydelliseen sokerittomuuteen. Talvikurpitsa on oiva lisä tulevien viikkojesi ruokavalioon, sillä maultaan se on mieto, mutta hieman makeahkoja. Isosta kurpitsasta kannattaakin kerralla valmistaa kunnon satsi herkullista sosetta ja pakastaa sitä tulevia päiviä varten. Tanskassa talvikurpitsa kuuluu vielä varastokasviksiin, mutta jollei sitä Suomessa ole enää saatavilla hyödynnä puuroissa porkkanoita taikka punajuuria. (Huomaathan, että porkkanapuuron reseptin hunaja ja rusinat ovat hetkellisesti pannassa). Valmistatpa puurosi mistä kasviksesta tahansa kruunun sille antaa täyteläinen kookos, josta sinulle on apua varmasti taistelussa sokerinhimoa vastaan.
kurpitsasose 1 hokkaido kurpitsa2rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
- Laita uuni kuumenemaan 180°C:seen.
- Pilko kurpitsa pieniksi palasiksi uunin pellille.
- Lisää palojen päälle kookosöljy nokareet ja paista uunissa 30-45min palojen koosta riippuen.
- Soseuta kypsät kurpitsat ja säilö osa soseesta pakastimeen.
kurpitsakaurapuuroyhdelle
100g kurpitsasosettanoin 1dl kookosmaitoa ja n 1dl vettä tai 1 ½ dl kookos-riisijuomaa ja ½ dl vettä40g gluteenittomia kauraahiutaleita½ tl kanelia½ tl vaniljaainkivääriämuskottipähkinääneilikkaahimalajan suolaa päälle5g/3rkl kookoslastujakookosmaitoa/ kookos-riisi-juomaa ravintojakauma
kookosriisi-juomalla
286kcal8,1g proteiinia, 12%41g hiilihydraatteja, 60%8,5g rasvaa, 28% kookosmaidolla416kcal10g proteiinia, 10%38g hiilihydraatteja, 38%24g rasvaa, 52%
- Laita kattilaan kurpitsasose, nesteet ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi.
- Lisää kaurahiutaleet ja anna porista hiljalleen noin 10 min. Lisää tarvittaessa vettä.
- Tarjoile puuro kookosmaidon ja -lastujen kera.
AIEMMAT AIHEESEEN LIITTYVÄT JULKAISUT
vk1: Ensimmäinen luku – Haasteena irtautuminen sokerista
Rasvojen lähteillä kera simppelin siemenleivän
vk2: Vähennä sokeria, lisää rasvaa – Sokeriton kookosgranola