Heleät huomenet – chia-vanukas
Kesällä innostun hieman raikkaammista aamupaloista ja tuoreista raaka-aineista puurokattiloiden jäädessä lomailemaan. Edeltävällä viikolla jaoin chia-vispipuuron reseptin samalla mainiten muutaman sanan siementen hyvistä ominaisuuksista. Vispipuuro reseptini on letkeisiin kesäaamuihin sopivan yksinkertainen, mutta chia-vanuukkan valmistus tapahtuu vieläkin vikkelämmin, eikä herkkien aamukorvien tarvitse kärsiä blenderin ulvonnasta. Jos et ole vielä maistanut siemeniä, niin monimutkaisuus ei enää voi olla esteenä.
Maultaan miedot chia-siemenet imevät itseensä moninkertaisen määrän nestettä muodostaen ravitsevan geelin. Yksinkertaisimmillaan geelin ja siten vanukkaat valmistamiseen tarvitaan siementen lisäksi vain maitoa. Itse suosin makeahkoa mantelimaitoa, jolloin omat makunystyräni eivät kaipaa lisämakeutusta. Muiden mattojen, kuten kookosmaidon, kanssa hippunen hunajaa voi olla kuitenkin olla paikallaan.
Siementen miedon maun ansiosta vanukasta on helppo muokata mieleisensä. Maidon valinta on jo yksi osatekijä ja toisena tulevat mausteet. Takuuvarma vaihtoehto ja oma suosikkini on vanilja, mutta myöskin kaneli sopii siementen sekaan. Kuten perinteisten puurojen kanssa myöskin vanukaan kanssa merkittävässä roolissa ovat päälliset ja lisäkkeet. Vanukaan seuralaiseksi sopivat niin marjat, hedelmät kuin pähkinätkin. Toissa aamuna söin vanukkaani raparperihillokkeen kanssa. Olin jo kauan himoinnut äidin raparperipenkin komeita varsia, joista valmistui vedessä hauduttamalla helppo ja raikas hilloke. Tarvittavan hunajan määrä on omantunnon kysymys ja oma versioni onkin monen muun suuhun liian raikasta.
Aterioita miettiessäni minulle on tärkeää sen ravintosisältö. Hieman riippuen kokin ruokalusikan suuruudesta annos vanukasta sisältää noin 250 kcal, 12% proteiinia, 38% hiilihydraatteja ja 50% rasvaa. Vanukas onkin kätevä pohja, josta voi lähteä muokkaamaan lisäkkein runsaampaa taikka kevyempää aamun aloitusta omien päivän tarpeiden mukaan. Makeahko, mutta samalla raikas vanukas sopii loistavasti myös keskipäivää virkistäväksi välipalaksi, joten nyt sitten vain kuorruttamaan vanukasta heinäkuun antimilla. Itselläni on parhaillaan välipalahetki laiturilla mansikoiden alle kätkeytyneen vanukkaan kera.
Chia-vanukasyhdelle 3 rkl chia-siemeniä2,5dl mantelimaitoa1tl vaniljaa