Idussa on idean siemen

IDÄTYS.jpg

Yhteistyössä Organic Health Oy

Talviset uunijuurekset maistuvat maukkaille, mutta hieman jo varaston vakiokasvisten sijaan kaipaan kevään raikkaita makuja. Kauppojen kasvisosasto loistaa lähinnä tyhjyydellään ja lehtivihreän kaipuuseeni olisi tarjolla vain kalliita ja valmiiksi nuokkuvia yksilöitä. Eihän tuo ole ihme, onhan vasta huhtikuu, ja kesän salaattisesonkiin pitää malttaa vielä hetki.

Tuoreutta ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottelemaan. Olen jo kauan ajatellut, että minun pitäisi idättää omat salaattiantimeni. Idea on jäänyt kuitenkin vain siemenen asteelle. Onneksi  Organic Health Oy huomasi pyrkimykseni ekologisempaan ja terveellisempään syömiseen ja tarjosi minulle mahdollisuutta koettaa omien itujen idättämistä.

 

IDÄTYS4.jpg

Idättäminen on oiva keino vähentää prosessoidun ruuan määrää omassa ruokavaliossaan ja samalla syödä myös edullisemmin ja ekologisemmin. Ennen kaikkea idättäminen on helppo keino rikastuttaa ruokansa ravinnepitoisuutta, sillä siemeniin on varastoitunut kaikki, mitä kasvi tarvitsee uuden elämän aloittamiseen. Idättäminen herättää uinuvat siemenet eloon ja kasvun myötä vitamiinien määrä kohoaa entisestään ja ravinteet muuttuvat ihmiselle helpommin sulavaan muotoon. Iduista saa myös runsaasti kuitua ja suussa rapsahtelevat varret maistuvat ihanan makeilta ja raikkailta. Tuoreet idut tuovat kevään suuhun todellakin sen kaivatun kevään tunnun.

Jos terveys ja tuoreus eivät riitä idätysajatuksesta tekoihin harhaluulona kumoan väittämät idättämisen vaikeudesta. Alkuvalmistelujen jälkeen omaan päivärytmiini tuli sisällytettyä vain siementen huuhteleminen. Uusien tapojen omaksuminen ottaa tosin aikansa ja onneksi äiti olikin paikalla paikkaamassa huonomuistisuuttani. Yhteistoimin säännöllisen huuhtelun myötä siemenet kasvoivat vauhdilla keittiön tiskikaapissa ja satoa oli korjattavissa jo neljäntenä päivänä. Vaikka ikävuosia minulla onkin jo yli kaksikymmentä on kasvunihmeen seuraaminen aina yhtä kiinnostavaa ja innoittavaa ja voisinkin kuvitella idätyspuuhien olevan mukavaa puuhaan kevään odotteluun myös lapsiperheissä.

 

idätys11.jpg

 Sinimailasen siementen idätys

Idätettäväkseni sain siis luomuviljeltyjä sinimailasen siemeniä eli alfalfa. Sinimailanen on niittyjen ja peltojen reunoilla kasvava runsaskuituinen ja proteiinipitoinen palkokasvu. Se kuuluu ravinteikkaimpien itujen joukkoon sisältäen niin kalsiumia ja B-vitamiinia kuin myös C-, D-, E- ja K-vitamiineja. Sinimailanen on myös varma valinta idätysharrastuksen aloittamiseen.

 

Alkuvalmistelutsinimailasen siemeniä *puhdas idätysastia esim.  keitetty lasipurkkipuhdas harsokangas esim. pala ohutta sukkahousuametalli rengas tai kumilanka harson kiinnittämiseen

 

Huomioitamuista hyvä hygienia kaikissa idättämisen vaiheissa

 

IDÄTYS7.jpg

Idätys

  1. Huuhdo 2-3 ruokalusikallista siemeniä.
  2. Laita huuhdotut siemenet likoamaan 2-3dl:n huoneenlämpöiseen veteen noin 7h:ksi.
  3. Huuhtele lionneet siemenet huolellisesti huoneenlämpöisellä vedellä ja siirrä ne idätysastiaan. Huuhtelu on hyvä suorittaa aina huoneenlämpöisellä vedellä, sillä kylmä vesi hidastaa itämistä.
  4. Aseta idätysastian suulle harso tukevasti kiinni metallirenkaalla tai kuminauhalla ja aseta purkki pimeään tiskikaapin alahyllylle noin 45 asteen kulmaan. Näin ylimääräinen vesi valuu pois ja idut saavat riittävästi ilmaa.
  5. Huuhdo siemeniä kahdesti päivässä huoneenlämpöisellä vedellä. Helpoiten huuhtominen tapahtuu lisäämällä idätysastiaasi vettä, asettamalla harsokansi paikoilleen ja kaatamalla astia ylösalaisin tiskialtaan päällä.
  6. Ituja voi poimia syötäväksi jo idätyksen aikana kun ne ovat 1-5cm:n kokoisia. Parhaimmillaan sinimailasen siemenet ovat noin 4-5 vuorokauden ikäisinä, 4-5cm:n mittaisina. Ituja ei kannata syödä liian aikaisin, sillä silloin kaikki ravintoaineet eivät ole vielä ehtineet muodostua. Liian pitkäänkään ei kannata odottaa. Alettuaan kasvamaan idut käyttävät kasvuunsa omia ravintoaineitaan ja samalla maku voi muuttua karvaaksi. Pimeässä kasvavat idut jäävät vaaleiksi ja maultaan miedoiksi. Halutessaan voimakkaampaa makua kannattaa valmiit idut nostaa pariksi tunniksi päivän valoon, jolloin niissä alkaa muodostua lehtivihreää, beetakaroteenia ja C-vitamiinia.
  7. Valmiit idut tulee nostaa jääkaappiin, josta ne on hyvä popsia suuhunsa noin viiden päivän sisällä.
  8. Ituja vois syödä sellaisenaan salaattien lisäkkeinä taikka leivänpäällä. Iduilla voi höystää myös wok-ruokia, mutta terveellisimmillään ne ovat kypsentämättöminä.

 

idätys10.jpg

IDÄTYS9.jpg

Omat siemeneni sain nyt ensikertaa helposti postitse Organic Healtch Oy:n, luomutukun- ja maahantuojan, lähettämänä.  Pienempiä eriä saa kätevästi yrityksen jälleenmyyjiltä, jota ovat niin suuret kauppaketjut kuin pienemmät erikoisliikkeet, kuten Ruohonjuuri. Riippumatta siitä, mistä omat siemenesi hankit, on OH-symboli  sinulle tae herkullisesta luomusta, uusien tuotteiden ja suorempien kontaktien etsimisestä ja etenkin laadusta tinkimättömyydestä. Jos OH on sinulle jo brändinä tuttu, oletko huomannut myös heidän Herkullista luomua bloginsa. Itse olen lisännyt sivuston lukulistalleni saaden sieltä ideoita ja vinkkejä omaan puuhasteluuni ja hyvinvointini edistämiseen. Jos kirjoitukseni ei vielä vakuuttanut sinua idättämiseen ryhtymisestä, lisää innostusta voit hake artikkelista Vihreä, versoava luonnon ihme.

 

IDÄTYS2.jpg

IDÄTYS3.jpg

* Tuote saatu yhteistyönä Organic Health Oy:ltä

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.