Talkkunapuuro – Isoisovanhempien pikaruokaa

talkkunapuuro2.jpg

Kuivakaapissani tököttää nyt tanakka talkkunapussi. Kauraista talkkunaa olen ripotellut viilin päälle sekä tehnyt siitä maittavan tuorepuuroa. Nostalgisessa hengessä halusin myös koittaa, miltä aivan perinteinen talkkunapuuro maistuu ja kaivoin reseptin esille.

Mielessäni olin varautunut puuron pitkään haudutusaikaan ja hitaaseen aamuun keittiössä. Ounasteluni olivat kuitenkin aivan väärät. Talkkunapuuro onkin oikeaa pikaruokaa. Maatalon kiireiden keskellä talkkunajauhosta on hetkessä valmistettu ravitseva puuro taikka maitohapatteiden lisäke. Aamuisessa keittiössä minun tarvitsikin vain odottaa veden kiehahtamista ja muutamaa minuuttia myöhemmin valmis puuro odotti jo syöjäänsä.

 

talkkunapuuro1.jpg

Nopealla ja maukkaalla pikapuurolla olen aloittanut jo useamman mökkeilijän kalastusaamun. Sen verran malttia keittiössä tulee kuitenkin olla, ettei unohda kruunata puuroaan nokareella kylmäpuristettua kookosöljyä. Puuron pinnalla sulava ja valuva öljy on ehdoton osa nykyaikaan herätettyä perinneruokaa.

 

Talkkunapuuroyhdelle nälkäiselle tai kahdelle maistelijalle 2,5dl vettä1 dl talkkunaa½ tl himalajan suolaa päällekylmäpuristettua kookosöljyämetsämustikoitamaca-jauhettamaitorahkaa

 

  1. Kiehauta vesi ja lisää siihen hieman suolaa.
  2. Sammuta liesi ja sekoita talkkunajauho veteen vispaten.
  3. Anna puuron hautua hetki lämpimällä liedellä. Jos liesi jäähtyy hitaasti, nosta kattila levyn viereen.
  4. Nauti puuro lisukkeineen, unohtamatta ”mieleistä voisilmääsi”.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli

Unohdettu voimaruoka – talkkunatuorepuuro

talkkuna3.jpg

Pitkä oleiluni Suomen rajojen ulkopuolella ilmenee kotiin palatessani innostuksena perinneruokiin ja suomalaisiin raaka-aineisiin. Ulkomaisten superfoodien keskellä moni unohtaakin suomalaiset superruoat, joita metsät ovat tällä hetkellä pullollaan.

Tämänkertaisen kirjoituksen päähenkilö, talkkuna, ei ole unohdettu hämyiseen kuusikkoon vaan loisteputkien loisteeseen, kaupan jauho-osastolle, jonne nykyisin tulee harvemmin poikettua. Talkkunaan törmäsin viiliartikkeleita lueskellessani ja uteliaana lähdin selvittämään, mitä tuo outo kirjainyhdistelmä pitää sisällään.

Talkkuna on vanha suomalainen jauhovalmiste, jonka valmistukseen käytetään maakunnasta riippuen kauraa, ohraa, vehnää, herneitä, papuja sekä näiden yhdistelmiä. Talkkuna valmistetaan keittämällä jyvät ensin vesihöyryssä, jonka jälkeen ne paahdetaan hitaasti uuninarinalla ja jauhetaan kivimyllyllä karheaksi jauhoksi. Talkkunan korkea kuitupitoisuus herätti kiinnostukseni ja kriteerinä gluteenittomuus lähdin loisteputkien loisteeseen.

Kirkonkylän kaupasta löytyikin Hirvelän uunitalkkuna, joka sisälsi ainoistaan gluteenitonta kauraa. Sata grammaa kauratalkkunaa sisältää 396 kcal ja 75.7g hiilihydraatteja, joista huimat 26,3g ravintokuitua. Talkkuna sisältää myös kauran hyviä rasvoja ja proteiinia. Rasvaa sadassa grammassa kauratalkkunaa on 5,8g ja proteiinia 9,7g. Talkkuna ravintosisältö vaihtelee riippuen käytetyistä raaka-aineista, mutta jo muutama lusikallinen, mitä tahansa talkkunaa, takaa päivän kuitutarpeen. Hämäläinen talkkuna on kaikkein kuiturikkain, koska kauran ja ohran sekaan on lisätty herneitä taikka papuja.

talkkuna2.jpg

Talkkunan maku on syvä ja pähkinäisen paahtunut. Kokeilin talkkunaa tuorepuuron sekaan ja sinne se sopii hyvin loppukesän mustikoiden kanssa. Tuorepuuron rakenteeseen talkkuna antaa vaihtelevaa sileyttä tutumpiin kaurahiutaleisiin verrattuna. Mökkiolosuhteissa keittiön kuiva-aine kaappi ammottaa tyhjyyttään ja mielestäni pellava rouhe olisi sopinut rahkapohjaisen tuorepuuron sekaan. Kaurassa on kuitenkin sen verran hyviä rasvoja ja riittävästi kuitua, ettei pellava lusikallisen puute haitannut koostumusta.

Ripottelin talkkunaa myös kesäisen viilin päälle, koska viilivinkkien kautta törmäsin tähän kuitujauheeseen. Makuelämys oli miellyttävä aikamatka menneeseen.

 

TalkkunatuorepuuroYhdelle

 

250g laktoositonta maitorahkaa1 dl laktoositonta maitoa3 rkl talkkunaa3dl metsämustikoitajuoksevaa hunajaa

 

  1. Sekoita kaikki aineet keskenään sekaisin. Tarkkaile maidon tarvetta. Laktoositon maitorahka on muita rahkoja kuivempaa ja vaatii siten enemmän lisänestettä. Käyttäessä jotain muuta rahkaa, et välttämättä tarvitse yhtä paljon nestettä.
  2. Jätä yöksi jääkaappiin tai nauti heti.

 

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Mieli