Proteiinijauheet kiertoon – Sokeriton ja proteiinirikas härkäpapugranola

härkägranola3.jpg

Erilaisia proteiinijauheita taitaa löytyä jo lähes jokaisen kodista. Yleisin hyllyjen täyte on maidosta saatava hera, mutta kasvisperäisiä vaihtoehtojakin on nykyisin runsaasti saatavilla. Maitoallergian myötä olenkin etsiskellyt heralle hyvää korviketta, mutta rehellisesti sanottuna kasvisperäiset proteiinit häviävät heralle maullaan, eikä kaikkia pysty aivan sellaisenaan juomaan. Vieraampien kasvisproteiinien puolesta täytyy kuitenkin todeta, että kehomme pitää vaihtelusta ja siten vaihtelevuus myös proteiininlähteissä olisi kunkin eduksi. Proteiinin lähteiden kierrätyksellä pystyy ennalta ehkäisemään allergioiden ja yliherkkyyksien syntyä.

 

härkägranola4.jpg

Ensisijaisesti moni hankkiikin proteiinijauheet palautusjuomiin, mutta ne sopivat myös rikastuttamaan ravintoarvoja muilla pienemmillä aterioilla. Tämänkertaisessa jutussani esittelenkin sinulle lyhyesti vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä ja tarjoan sinulle idean uusien jauheiden testaamiseen tai hyllyllä kierivien ”vikaostosten” kuluttamiseen sokerittoman ja proteiinirikkaan härkäpapugranolan muodossa

 Proteiinijauheiden keskimääräisiä proteiinimääriä

  • heraproteiini 70-90%
  • munaproteiini 80%
  • riisiproteiini 80-85%
  • hamppuproteiini 50%
  • soijaproteiini 80-90%

 

härkägranola6.jpg

Vaihtoehtoiset ja kasvisperäiset proteiinilähteet

 

Riisiproteiini

Riisiproteiini korvaa parhaiten heran, mutta sen suutuntuma jää hyvinkin jauhoiseksi. Se sopii kuitenkin aminohappo koostumukseltaan hyvin palautusjuomaa tai tukevamman smoothien proteiinilähteeksi.

 

Herneproteiini

Herneproteiinin maku on melko pistävä ja palkokasvina se saattaa aiheuttaa suurina annoksina ilmavaivoja. Sitä kuitenkin voi sotkea riisiproteiinin joukkoon tai käyttää pieninä määrinä ruuanvalmistuksessa.

 

Hamppuproteiini

Hamppuproteiinin maku kuin myös väri ovat hernettäkin tuhdimmat. Makunsa puolesta se ei siis ole ensimmäinen valinta palautusjuomaan, mutta myös sen runsas kuitupitoisuus tekee siitä hitaasti imeytyvän, eikä se siten ole paras valinta pikaiseen palautumiseen. Muilla aterioilla sen runsaat kuidut ovat puolestaan hyväksi vatsallesi.

 

härkäpapugranola.jpg

 Härkäpapugranola

 

2dl gluteenittomia kaurahiutaleita½ dl härkäpapujauhoja½ dl proteiinijauhetta, tässä herneproteiini2rkl mantelivoita3 munan valkuaista1-2 tl aitoa vaniljajauhettahimalajan suolaasteviaa omanmaun mukaan 225°Cnoin 15-20 min

 

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Sekoita valkuaiset ja mantelivoi keskenään mahdollisimman tasaiseksi seokseksi. Mausta seos vaniljalla ja stevialla.
  3. Kaada valkuaisseos kuivien aineiden joukkoon.
  4. Murustele taikina leivinpaperilla peitetylle pellille.
  5. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia tai kunnes granola on mielestäsi tarpeeksi pahtunutta.
  6. Anna granolan jäähtyä ja kuivua kunnolla ennen kuin säilöt sen purkkiin odottamaan seuraavia aamuja.

 

Kommentit (2)
  1. Hyvä jos tämä innostaa sinua kokeilemaan. Jauhoa voi tosiaan käyttää ihan jauhon tavoin. Rouhetta olen heitellyt sellaisenaan vain jogurtin sekaan tai käyttänyt kauran kaverina omenapasitoksessa ilman erikseen keittämistä, mutta hirveästi minulla ei vielä ole käyttökokemuksia siitä ruuanlaitossa. 

  2. Hitsi, tämä kuulostaa kyllä tosi hyvältä reseptiltä. Tuota härkäpapujauhoa voi ilmeisesti käyttää ilman esikypsennystä? Härkäpapurouhehan pitää keitelle ensin kypsäksi.

     

     

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *