Punaista ja vihreää – pinaattipannukakkua ja puolukkasurvosta

pinaattipannukakku1.jpg

Ensimmäinen mielitekoni, kun torilta löysin puolukat olivat pinaattiletut ja pannukakut – Yhdistelmä, jossa pinaatti piiloutuu lapsenkin suuhun sopivaan muotoon. Pienenä kaihdoin pinaatin vahvaa makua, mutta nykyisin se lukeutuu lempi kasviksiini. Ensimmäisen puolukkaeräni popsinkin aamuisten pinaattilettujen seurana, mutta viikonlopun kunniaksi päätin paistaa kokonaisen pellillisen pinaattipannukakkua.

 

pinaattipannukakku2.jpg

Äidin pannukakku lukeutui lapsuuden mieliruokiin ja haltioituneena seurasin kohoavia pannukakkukumpuja ja rasvassa käpristyviä reunoja. Malttamattomana odottelin pannukakun jähmettymistä, kunnes pääsin varaamaan parhaimman kulmapalan kullanruskein laitamin.

Lapsuuden  pannukakku ei tosin ollut pinaattinen ja puolukoiden sijaan se nautittiin makean vattuhillon kera. Tästä huolimatta kysyin kuitenkin kokeneemmalta pannukakkuleipurilta perinteisen pannukakun sekoitussuhteita. Äidin herkulliseen taikinaan hujahtaa purkillinen maitoa, viisi munaa ja kolmesta viiteen desiin jauhoja sekä sormituntumalla suolaa ja sokeria. Tätä jonkinlaisena ohjenuorana pitäen paistoin oman pannukakkuni tehden siitä pinaattisen, gluteenittoman ja laktoosittoman. Taikinasta raskaamman tekevän pinaatin myötä en päässyt seuraamaan dyynien muodostumista, mutta hieman malttamattomana jäähtyvän pannukakun kulmasta oli silti pakko repäistä pieni maistiainen.

Odotellessa pannukakun valmistumista tein sen seuralaiseksi simppelin puolukkasurvoksen, jonka makeuttaminen sujui kätevästi banaanilla.

 

pinaattipannukakku3.jpg

pinaattipannukakku4.jpg

 pinaattipannukakku3-4:lle hengelle 7dl mantelimaitoa5 luomukananmunaa1 ½ dl /60g  mantelijauhoja1 ½ dl /60g  tattarijauhoja3 rkl/ 15g psyllium kuitujauhoa200g pinaattia (pakaste)2tl himalajansuolaa20g/ kukkura ruokalusikka kylmäpuristettua kookosöljyä 200°C30 min puolukkasurvos200g puolukoita100g /1 keskikokoinen banaani ravintojakauma1 pala (1/6 taikinasta)143kcal11g proteiinia, 31%11g hiilihydraatteja, 31%6g rasvaa, 38%

 

  1. Laita uuni lämpenemään ja jätä pelti lämpenemään uunin sisälle.
  2. Sulata pinaatti (jos käytät kokkonaisia lehtiä, hienonna pinaatti sauvasekoittimella)
  3. Riko ja sekoita munat.
  4. Lisää munien joukkoon manteli- ja tattarijauhot.
  5. Sekoita taikinaan joukkoon vielä maito sekä psyllium kuitujahe.
  6. Lisää viimeisenä hienonnettu pinaatti ja mausta suolalla.
  7.  Anna taikinan seistä 10-15 minuuttia.
  8. Tiputa nokare kookosöljyä kuumalle uuninpellille. Lusikalla voit ohjata sulavaa rasvaa levittymään tasaisesti.
  9. Kaada taikina pellille ja anna kypsyä noin puolituntia.
  10. Odotellessasi voit soseuttaa puolukoista ja banaanista makean raikkaan survoksen.
  11. Pannukakun pinnan muuttuessa hieman rusehtavaksi nosta se pöydälle jäähtymään. Anna pannukakun jäähtyä noin parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen voit jakaa sen mieleisiksesi palasiksi.
  12. Tarjoille pannukakku valmistamasi puolukkasurvoksen kanssa. Pari palaa nauttimalla pannukakku toimii täyttävänä ateriana.

 

 

 

 

Kommentit (4)
  1. Tuota pannaria pitääkin kokeilla jokin kerta!

  2. P.s. Viikonloppuinen pannukakku pääsi hupenemaan, mutta pinaattihimo jäi. Niinpä läväytin taikinan toistamiseen uuninpellille ja kummallisesti tälläkertaan uuninlasin takanan kohosi varsinainen Sahara. Pinattipannukakusta tuli sittenkin perinteinen pannukakkuelämys.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *