Tarinoita ja uunipuuroa tattarista

tattriuunipuuro4.2.jpg

Ruokaharrastukseni alkaa olla jo sukulaisteni tiedossa ja onpa jopa yli kahdeksankymppinen isotätinikin löytänyt tänne blogin puolelle. On ollut mukavaa huomata, että kirjoitukseni lämmittävät häntä myöskin näytön takaa. En olisi itse alkujaan uskonut, että nettiavaruuteen lähetetty julkinen postaus voi vertautua kirjeen tuomaan iloon.

 

tattriuunipuuro2.jpg

Vanhempien sukulaisten kasvava uteliaisuus puuhailujani kohtaan heijastuu onneksi myös kolotuskertomusten ja uratenttien vähenemisenä kahvipöytäkeskusteluissa. Usein puheenaiheeksi nouseekin niin uudet kuin iän ikuisetkin ruuanvalmistuksen raaka-aineet. Erityistä huomiota on saanut tattari, jonka juuret juontavat suvussamme kannakselle asti. Tattarilla olen itsekin aloittanut tämän blogin ruokaosuuden. Ensin testissä olivat hiutaleet, sittemmin jauhot ja idätetyt jyvät. Nyt maukkaat suurimot saavat viimein osansa aivan sellaisenaan kookoksisen ja kardemummaisen uunipuuron muodossa.

Kertoessani omista tattarikokeiluistani isotätini monesti muistelee, kuinka heillä uunissa haudutettiin mehevää venäläisvaikutteista tattaripuuroa. Johanneksessa asuessa jyvät puuroon saatiin kannakselta taikka rajan takaa, jolloin likaisempien jyvien puhdistus vaati oman aikansa. Lopullinen tattaripuuro syntyi kuitenkin muiden askareiden lomassa uunissa hiljalleen hautuen voin taikka sian rasvan pehmittäessä kuivia ryynejä. Suolainen uunipuuro sopikin siten myös iltaruuaksi, eikä ylijäämästäkään ollut haittaa. Isotätini kuin myös äitini muistelevat pappan paistelleen edellispäiväistä tattaripuuroa runsaassa voissa, jolloin jämä muuntautuikin pappalle vielä mieleisempään muotoon. Tämän voin hyvin uskoa, sillä paistaessani omaa puuronjämääni alkoi sen pinta muistuttaa rapeaa granolaa ja vieläkin rapeampaa se olisi ollut, jos en olisi säästellyt kookosöljyn määrässä. Pappa taisikin ruokatrendien suhteen olla oikea edelläkävijä.

 

tattriuunipuuro5.jpg

Uunipuuron etu tai haitta on sen pitkä valmistusaika. Viikonloppuna sen voi antaa rauhassa paistua uunissa itse puuhastellen samalla muuta, lukien lehteä taikka jatkaen vielä unia. Tunnin odotus on kuitenkin arkena liikaa, mutta onneksi nykyuunin voi ajastaa. Mikä onkaan ihanampaa kuin herätä herkulliseen kardemummaan, lämpimän kodin tuoksuun?

Seuraavan ohjeen myötä toivotan sinulle rentouttavaa viikonloppua aamupuuroa hauduttaen taikka helppoa maanantaita sunnuntai-illan valmistelujen ansiosta.

 

tattriuunipuuro3.jpg

Kookoksinen ja kardemummainen uunipuuro tattaristayksi vuoallinen, neljälle 2dl tattarisuurimoita6dl kookosjuomaa/ kookosriisimaitoa1rl kylmäpuristettua kookosöljyä½ tl kardemummaahimalajansuolaa Annoksen päälle150g kaurajogurttia125g mustikoita 200°C50min ravintojakauma1 annos täytteineen 322kcal7g proteiinia, 9%48g hiilihydraatteja, 64%8,9g rasvaa, 27%

 

Tattaripuuro aamulla

 1. Laita uuni kuumenemaan 200°C:n.
 2. Huuhtele tattarisuurimot huolellisesti.
 3. Kuumenna kattilassa käyttämäsi maito ja lisää sen joukkoon mausteet sekä öljy.
 4. Laita suurimot vuoan pohjalle ja kaada joukkoon maitoseos.
 5. Paista puuroa uunin keskitasolla noin 50min kunnes neste on imeytynyt, suurimot ovat kypsiä ja pinta hieman ruskistunut.
 6. Tarjoile mieli jogurttisi ja mustikoiden kera. Seuraavana aamuna voit paistaa ylijäämän.

 

Tattaripuuro ajastettuna aamuksi

 1. Aloita valmistus edeltävänä iltana huuhtelemalla suurimot ja kaatamalla ne uunivuokaan.
 2. Kaada jyvien joukkoon maito (kuumentamaton), mausteet ja sulatettu kookosöljy. Sekoita puuroainekset keskenään.
 3. Laita vuoka uuniin ja aseta ajastus uunisi ohjeiden mukaisesti. Omamme vaatii tiedon paistoajasta sekä ajankohdasta, jolloin puuron tulee olla valmis nautittavaksi. Paistoajaksi kannattaa nyt laittaa kokonainen tunti, sillä maitoa ei lämmitetä etukäteen.
 4. Mene nukkumaan.
 5. Herää kardemumman tuoksuiseen taloon ja nosta lämmin aamiaisesi pois uunista.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *