Parsakausi on täällä – vinkit parsan käsittelyyn

DSC_8859.jpg

”Parsat kolme euroo!” tekstasi Otto ilahtuneena kaupasta. Halpa parsahan tarkoittaa vain yhtä asiaa: sitä, että kevät on todella alkanut.

Meteorologit puhuvat termisestä keväästä. En ole ihan satavarma siitä, mitä terminen kevät tarkoittaa, mutta ehdottaisin, että termisen kevään alkamiseksi kutsutaan sitä hetkeä, kun parsa alkaa olla edullista sekä mahdollisimman lähellä tuotettua. Perulaista höttöparsaahan nykyajan kehittyneessä maailmassa saa varmaan ympäri vuoden, mutta se ei ole likimainkaan sama asia. Voihan ihminen matkustaakin auringon lämpöön, mutta ei se kesää talviseen pohjolaan tuo.

Parsaahan voi käyttää melkeinpä mihin hyvänsä. Itse suhtaudun parsaan kuitenkin vähän niinkuin kevätaurinkoon: tuskin kukaan käyttää aurinkorasvaakaan kevätaurinkoon sännätessään. Siispä kevään ensiparsatkin syödään varsin naturelleina. Kun suurin parsakiintiö on käytetty, voi sitä käyttää keittoihin, risottoihin, salaatteihin, vaikka mihin.

DSC_8854.jpg

Ajattelin kuitenkin antaa vähän vinkkejä parsan käsittelyyn. Käytän itse käytännössä aina vihreää parsaa, mutta ohjeet soveltuvat toki valkoiseenkin parsaan.

1. Tämä lienee itsestäänselvää, mutta valitse siisti ja hyvinvoivan näköinen parsanippu. Mitä lähempänä tuotettu, sen parempi.

2. Kuori ja pese parsat. Kovin huolellinen ei tarvitse olla (postauksen kuvista näkee, etten itsekään ole kovin huolellinen). Monesti kuulee sanottavan, ettei ohutta kuorta tarvitse kuoria, mutta itse kuorin kyllä aina. On aina vaarana, että kuori on sittenkin liian paksua, jolloin parsan pilkkomiseen tarvitsee käytännössä pienen sahan. Valkoinen parsa sen sijaan on aina niin paksukuorista, että kuoriminen on välttämätöntä. Pestessä kannattaa olla erityisen tarkka kärjen nupussa, sillä siihen jäänee helposti hiekkaa ja muita epäpuhtauksia.

3. Leikkaa parsan juuren kova, puumainen osa pois.

4. Parsan voi kypsentää joko keittämällä, paistamalla pannulla tai uunissa. Itse suosin voita ja paistinpannua. Paista parsoja, kunnes ne pehmenevät hitusen ja saavat pientä paistopintaa. Tarjoile käytännössä minkä kanssa vain, esimerkiksi voisula ja sitruunamehu ovat oivallisia mausteita. Myös parmesan toimii. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei hukuta parsan hentoa ja hienostunutta makua. Jätä siis grillikastikkeet myöhempään kesään.

DSC_8877.jpg

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

On helpompaa suuttua kuin muuttaa toimintaansa

rakkaussalaatti-6_0.jpg

No huh, millaisen kommenttivyöryn Oton viime kertaiset ajatukset ruokaostoksista herättivät. 104 kommenttia, joissa tuli kyllä aiheen koko kirjo esille: parhaita olivat toki ne, jotka totesivat että vittu mikä idiootti, eivätkä esimerkiksi nähneet tarpeelliseksi perustella omaa, eittämättä täydellistä, näkemystään mitenkään. Siinä kommentoijan oma älykkyys ikään kuin korostuu.

Joka tapauksessa postauksen herättämä raivo oli hämmentävää ja vähän jopa ahdistavaa. Osaksi tästä, suuremmaksi osaksi muista syistä Otto ei toistaiseksi jatka bloggaamista. Itse kirjoittanen, jos aikaa tai jotain superspesiaalia kirjoitettavaa mieleen juolahtaa. Älkää siis unohtako meitä! Joka tapauksessa kommenttien kiivas suuttumus puhuu omaa kieltään: aiheesta on selvästi tarpeellista kirjoittaa ja keskustella. On helppo lähteä puolustamaan omaa vakiintunutta tapaansa kuin tarkastella ja tarvittaessa muuttaa omaa toimintaansa.

Muutamaan edellisen postauksen kommenttiin haluankin tarttua.

Moni puolusti raivokkaasti kauppojen omia halpamerkkejä, jotka ovat ihan samaa tavaraa kuin merkkituotteet. Joissain tuotteissa näin on, joissain taas ei. En esimerkiksi vertaisi jättipakkauksissa myytäviä, Puolassa juustonkaltaisista aineista valmistettuja valmissiivuja muihin juustoihin.

Niissäkin tuotteissa, jotka ovat samaa tavaraa eri paketeissa, on varjopuolensa. Halpa hinta ei koostu vain pienemmistä markkinointikuluista tai rumasta pakkauksesta. Kuten jonkun linkkaama Kilpailuviraston selvitys kertoo, on kauppojen halpamerkeillä suuriakin vaikutuksia. Selvitystä varten tehdyssä kyselyssä kävi ilmi moniakin arveluttavia menettelytapoja: Kaupan ostohintavaatimuksilla alkaa olla epäterveitä vaikutuksia tuotteiden laatuun. Hinnankorotusten yhteydessä on suuri riski tuotteen pois putoamisesta. Suuret kaupat vaativat myytäviltä merkeiltä usein kohtuuttomia markkinointirahoja, joille ei kuitenkaan tarjota vastinetta. Markkinointiraha onkin ennemmin kynnysraha. Monesti pienillä valmistajilla voi olla vaarana joutua antamaan uudet tuoteideansa kaupan omalle merkille. Valmistajan oma merkki voi myös jäädä tyystin pois valikoimista.

Halvempi hinta ei siis aina ole pois vain pakkaussuunnittelusta ja markkinoinnista (jotka muuten niinikään työllistävät ihmisiä) vaan todennäköisesti se näkyy myös siellä tuoteketjun tärkeimmässä päässä: tuottajalla.

rakkaussalaatti-2.jpg

Tilannehan on järjetön esimerkiksi munatuotannossa: 60% hinnasta menee myyjälle, 40% tuottajalle. Erityisen kovia polkijoita ovat kuulemma juuri Pirkka ja Rainbow, kertoi eräs munatuottaja. On vaikea kuvitella, miten tilanne olisi parempi muillakaan aloilla. Ei siis kannata olla varauksettoman iloinen ostaessaan halpamerkin Suomessakaan tuotettuja tuotteita. Esimerkiksi Fitness Führer kertoi edellisen postauksen kommenteissa Sauvon säilyketehtaalla valmistetuista Rainbow-maustekurkuista, joita Führer oli ostanut. Sauvon säilykkeen omaa tuotetta ei ollut valikoimissa, kertoi Fitness Führer myös. Sopii aika mainiosti yhteen Kilpailuviraston selvityksen kanssa. Varma en tietenkään voi olla.

Moni hyökkäsi myös raivoissaan kommentoimaan sitä, kuinka törkeää on 1) ylipäätään arvostella ja 2) arvostella varsinkaan yhden ostoskorin perusteella. Hei pliis jengi, antakaa anteeksi kliseinen lausahdus, mutta syytön heittäköön ensimmäisen kiven. Totta on, että jokainen terveellisestikin syövä ostanee joskus jotain kiistatta epäterveellistä. Yhden ostoskorin perusteella ei tosiaan voi vetää vedenpitäviä johtopäätöksiä. Väitän kuitenkin, että jonkinlaisen käsityksen ostoksista kuitenkin saa, ja ilman ostoskorien tarkkailuakin on selvää, että monien ruokailutottumuksissa todella on parannettavaa.

lohipasta.jpgKommenteissa vilisi valtavasti asioita, joihin haluaisin tarttua. Monet toisaalta tuntuivat täysin absurdeilta. Oli vaikea käsittää kirjoittajien ajattelua, koska se oli huomattavan kaukana omista ajatuksistani. Monista kommenteista kuului pula-ajan jättämä kaiku: kaikkea täytyy saada paljon ja aina, huolimatta siitä, onko se jokin edes erityisen hyvää. Hyvänä esimerkkinä pakkauskooltaan ja sisällöltäänkin arveluttavat juustosiivupakkaukset: onko juustoa pakko saada mättää jokaisen leivän päälle? Mistä se kertoo? Jos leipä on hyvää, ei se tarvitse päälleen voita kummempaa. Joskus toki tekee mieli juustoa, mutta koska huonokin juusto on tyyristä, ostan juustoa harvakseltaan ja silloinkin pienissä pakkauksissa, harkittuihin herkkuhetkiin

Jotkut onnekkaat ulkomailla asuvat pääsivät voitonriemuisena kommentoimaan, että täällä syödään ihan samaa paskaa! Ruokakulttuuri on pelkkä myytti, sitä ei ole täälläkään! No ei kai ole, jos vapaaehtoisesti ja oma-aloitteisesti syö mitä sattuu.

Aivan kuin olisi jotenkin tavoiteltavaa, että ruokakulttuuria ei ole tai että se kuolee. 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Syvällistä Uutiset ja yhteiskunta