Paris, mon amour (II)

Lempipaikkojani Pariisissa -kirjoituksen toisessa osassa tarkastellaan Pariisia suurten tunteiden kautta, syödään erinomaisesti ja humputellaan.

Suurten tunteiden Pariisini:

Pont Alexandre III

Mahtipontisuudestaan huolimatta Pont Alexandre III -silta kuuluu Pariisin suosikkeihini. Silta rakennettiin Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyyn ja sen nimi muistuttaa keisari Aleksanteri III:n ja Ranskan presidentin vuonna 1892 solmimasta allianssista. Silta on belle époquen tyylinnäyte, koristeltu girlandeilla ja puttojen ympäröimillä haarautuvilla katulampuilla.

Tour Eiffel

Mikä lie tässä teräsrunkoisessa rakennuksessa oikein kiehtoo, mutta vatsanpohjassani kutkuttaa aina, kun näen vilauksen Eiffel-tornista (ja tunteen jakavat varmaankin noin kuusi miljoonaa muuta ihmistä). Eiffel muistuttaa myös lukuisista rakkaista muistoista. Minä ja sisareni juomassa viiniä Marskentällä heinäkuisena yönä, jolloin tosin humalluimme lähinnä nuoruuden huumasta. Mieleen tulee myös kaikki ne useat kerrat, jolloin olen ihastellut Eiffeliä Palais de Chaillot’n puolelta ja ajatellut, että tässä sitä taas ollaan.

Opéra Garnier

Ei liene kaupunkia, jossa oopperatalo ei kätkisi sisäänsä lukuisia salaisuuksia, suuria tunteita tai intohimoja. Charles Garnier’n vuosina 1860-1875 suunnittelema Opéra Garnier ei ole tässä suhteessa poikkeus. Itse rakennus on tietenkin voimallinen metafora oopperan suurille tunteille: se on hurjan pramea, barokkimainen linna, joka on koristeltu ylenpalttisesti.

Musée Picasso

Picasson taiteeseen erikoistunut museo oli suljettu yli viiden vuoden ajan 2009-2014. Kun vihdoin vierailin siellä ensimmäistä kertaa kaksi kesää sitten, olin pakahtua onnesta. Museo on aivan uskomattoman upea. Museorakennus Hôtel Salé lienee yksi Marais’n upeimmista kaupunkipalatseista ja barokkityylistä huolimattaan, rakennus sopii todella hyvin Picasson ja hänen aikalaistensa taiteen näyttämöksi.

Hôtel des Invalides & Église du Dôme

Invalidikoti perustettiin Ludvig XIV:n aikaan osana armeijan uudelleen organisointia. Valtaisa, luostaria muistuttava kompleksi rakennettiin vuosina 1671-1674. Invalidikirkko lienee yksi Pariisin vaikuttavimpia kirkkoja, sillä se on jäsennetty ankaran matemaattisesti. Rotundan läpimittaa on käytetty kaikkien muiden tilojen perusmittana.

Nautinnoille:

L’Hôtel13 Rue des Beaux Arts

Pariisin ihanin hotelli. Mikä muukaan se voisi olla? Paikka jossa Oscar Wilde eli ja kuoli yli varojensa. Jacques Garcia vastasi hotellin sisustuksesta ja se on hyvin poikkeuksellinen. Ahhhh…

Hôtel Costes239 Rue Saint Honoré

Ja nyt kun aloitin puhumaan Jacques Garcian neroudesta, mieleeni tuli totta kai myös ikoninen Costes.  Hotellin ravintola ja baari ovat the place to be.

Pariisissa en tilaa kalaa, mutta mereneläviä kylläkin, esimerkiksi coquille Saint Jacques eli kampasimpukoita ja ostereita, bien sûr. Vuohenjuustosalaatti, salade au chèvre chaud, on myös varma valinta, samoin erilaiset terriinit. Jälkiruoaksi tietenkin tarte aux pommes, omenapiirakkaa, tai crême brulée.

Ralph’s173 Boulevard Saint Germain

Ihastuttava Ralph’s on raikas ja moderni. Patio lienee yksi kaupungin mukavimmista.

Balzar49 Rue des Écoles

Vanhan brasserien mutkatonta tunnelmaa.

Mama Shelter109 Rue de Bagnolet

Philippe Starckin sisustama ravintola, baari ja hotelli ihastuttavat. Ravintola sopii moneen menoon ja fiilikseen.

Berthillon31 Rue Saint Louis en Ile

Kaupungin paras (ja kuuluisin) jäätelökauppa kaupungin upeimmalla alueella.

Ostoksille:

Galeries Lafayette40 Boulevard Haussmann

Ei ole Pariisia ilman Lafayette-kierrosta.

Merci111 Boulevard Beaumarchais

Le Marais lähialueineen ei aiheuta minussa sen kummempia tuntemuksia, mutta Merci-putiikista pidän.

7L, 7 Rue de Lille

Ensiksikin: Rue de Lillea on aina ihastuttava kulkea. Toisekseen: mikäli etsii muoti- tai taidekirjoja, 7L-kirjakauppaa parempaa saa etsiä. En tosin tiedä, millainen fiilis siellä on nyt Lagerfeldin kuoltua.

Shakespeare & Co37 Rue dela Bûcherie

Pariisin kuuluisin kirjakauppa…eikä syyttä. Hyvin paljon englanninkielisiä kirjoja myös. Mesta voi olla hyvinkin (raivostuttavan) täynnä ja silloin onkin parempi tulla takaisin myöhemmin.

Mariage Frères, useita sijainteja, esimerkiksi 13 Rue des Grands Augustins

Yksi Pariisin viehättävimmistä teesalongeista (ja myös Helena Petäistön suosikki!). Thé sur le Nil on to die…onneksi nettikauppa toimittaa Suomeen.

Lue myös:

Lempipaikkojani Pariisissa

Musée Bourdelle

Rakkaudesta Pariisiin

kulttuuri museot-ja-nayttelyt
Kommentit (2)
  1. En ole vielä käynyt Pariisissa, mutta jonain päivänä <3

    1. Some day! Ja ihan varmasti tuut ihastumaan 🙂 <3 <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *