Une femme: Barbara Strozzi

Barbara Strozzi (1619-1677) oli italialainen barokin aikainen säveltäjä ja laulaja. Strozzi oli yksi ensimmäisistä naisista, joka julkaisi ei-uskonnollista musiikkia omalla nimellään.

Strozzi syntyi Venetsiassa vuonna 1619 runoilija Giulio Strozzin aviottomana tyttärenä. Pian syntymänsä jälkeen isä Giulio adoptoi Strozzin. Isällä oli merkittävä rooli Strozzin tukijana. Isä esimerkiksi järjesti konsertteja, joissa Strozzi esitteli teoksiaan. Isä myös lähetti Strozzin säveltäjä Francesco Cavallin oppiin.

Suurin osa Strozzin musiikista on kirjoitettu sopraanolle. Strozzi esittikin usein omia teoksiaan. Hänellä sanottiin olevan yksi aikansa parhaista äänistä.

Strozzin ura säveltäjänä on uskomaton saavutus 1600-luvun Euroopassa. Jos ajattelemme kyseistä ammattia tänä päivänä tai puhumattakaan, keiden säveltäjien teokset ovat kuuluisia, niin vastaukset ovat hyvin miehisiä. On myös muistettava, että Strozzin uran mahdollisti hänen isänsä, aivan kuten myös monien taidemaalarinaisten urat mahdollistivat isä tai aviomies, joka oli ajatuksella suopea ja halusi tukea tytärtään tai vaimoaan.

Kuva: Gambenspielerin, Bernardo Strozzi (c. 1630-40), maalauksen uskotaan esittävän Barbara Strozzia. Taiteilijoiden mahdollisesta sukulaisuudesta ei ole varmuutta.

Lue myös:

Une femme: Lavinia Fontana

Une femme: Sofonisba Anguissola

Une femme: Hildegard Bingeniläinen

kulttuuri musiikki
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *