Helppoa tarjottavaa

Piiraat on mitä helpoin tarjottava, kun kylään on tulossa vieraita. Itse tein viikonloppuna ystävän vierailun varalle kasvispiirasta kaapissa olleista tykötarpeista. Ja nyt sitten ehkä puuduttavankin tylsä kuvasarja viikonlopun piiraasta (sen tekeminenhän ei ole mitenkään vaikeaa).

1. Tee pohja. Vähän pehmeää voita, jauhoja ja omassa tapauksessani myös sitruunatuorejuustoa (+ vähän kylmää vettä). Alusta taikina kiinteäksi ja kiposta hyvin irtoavaksi.

210812a.jpg

2. Taputtele taikina piirasvuoan pohjalle. Itse en voidellut vuokaa, ja tämänkertainen taikina irtosi siitä valmiina moitteettomasti.

210812b.jpg

3. Pilko ja raasta päälle ne rehut mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Itse laitoin sipulia suikaleina, paprikaa ja herkkusientä paloina sekä kesäkurpitsaa ja porkkanaa raastettuna. En kypsentänyt kasviksia etukäteen. Puristinkin siis raastetusta kesäkurpitsasta vähän nestettä pois, ettei piirakka lillu nesteessä.

210812c.jpg

4. Levitä päälle juustoraastetta. Tee muna-kermaseos. Itse käytin vajaat kaksi desiä maustettua ruokakermaa ja kaksi munaa ja oli ihan riittävästi nestettä. Eikä siis jäänyt kanamunaisenmakuiseksi (inhoan sellasta). Muna-ruokakermaseokseen on myös helppo lisätä mausteet. Nyt huomio! Lisää riittävästi suolaa; itse laitoin hieman liian vähän.

210812d.jpg

5. Laita uuniin ja paista jossain parinsadan asteen kieppeillä olevan uunin keski- tai alatasossa puolisen tuntia. Sen verran siis että pohja kypsyy ja muna-kermaseos hyytyy jne. 

210812e.jpg

6. Anna vetäytyä kunnolla (siis ainakin puoli tuntia) ja nauti hyvässä seurassa.

210812f.jpg

7. Nauti rääppiäisiä seuraavana päivänä esimerkiksi kylmäsavulohen kanssa lounaaksi. Nams! 

210812g.jpg

Piirakat on tosi helppoa tarjottavaa, mutta jostain syystä sitä tulee tehtyä tosi harvoin. Niin pohjaa kuin täytteitäkin voi muokata ihan oman maun mukaan ja sopimaan siihen mitä kaapista milloinkin löytyy. Kuidukkaamman saa kun käyttää paljon juureksia täytteenä ja pohjan tekee täysjyväjauhoista. Leseitäkin pohjataikinaan voi laittaa. Jos ei halua esikypsytellä täytettä, valmistuu raastetuista juureksista tehty piiras ihan yhtä nopeasti kuin vesipitoisemmistakin vihanneksista tehty. 

Nyt alkaa, kun kauppojen hevitiskit alkaa notkua syksyn kotimaista satoa, ei muuta kuin juureksia ja vihanneksia kärryyn ja piirasta tekemään.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.