Juttua hirvestä

130312d.jpg

Siinä mielessä elän kiitollisessa tilanteessa, että metsästystä harrastava puoliso rahtasi viime syksynä pakastimen täyteen hirvenlihaa. Lisäksi sinne ostettiin kokeilumielessä vähän villisikaa ja luomukaritsaa. Eli lihaa löytyy aina. Niinpä laiska kaupassa kävijäkin saa kokoon varsin maittavan aterian pussin pohjalla olleista potuista ja porkkanoista, pöydällä pyörineestä sipulista ja jääkaapin hyllyllä köllötelleestä pekonista. Niin ja hirvenjauhelihasta. Voisiko töistä kotiin palannut mies olla onnellisempi, kun sai eteensä pekoniin käärityn lihamurekkeen… Joku toki voi, mutta minun mieheeni upposi täysin.

Jotenkin muutenkin olen tosi tyytyväinen siihen, ettei meidän tässä taloudellisessa tilanteessamme tarvitse olla huolissaan nälkiintymisestä (no ei nyt muutenkaan, kun on tätä vararavintoa, heh) kun on pakastin täynnä lihaa, jolla nälkä kyllä lähtee. Enkä nyt halua antaa itsestäni mitään barbaarikuvaa. Kun pohjimmiltaan miettii niin hirvihän on tavallaan luomulihaa, onhan se kasvanut vapaana tuolla metiköissä ja mutustellut onnellisena mitä metsän antimia hirvet nyt ikinä syökään. Tokihan se on voinut pistellä poskeensa taimitarhan tehokasvatettuja männyntaimia tms, eikähän kukaan tarkkaan pysty sanomaan mitä minun lautaselleni päätynyt hirvi on suuhunsa laittanut. No joka tapauksessa, varmasti luonnonmukaisemmin kasvanutta lihaa kuin tehotuotettu ja mauttomaksi kasvatettu nauta/sika.

Nyt joku ajattelee, että hyi kamalaa, se eläinhän on ensin juoksutettu henkihieveriin ja sitten julmasti ammuttu, mahdollisesti vielä niin, ettei se kertalaakista kuole. Ensinnäkin, haavakkoja ei saa jättää ja toisekseen ilman metsästystä ei varmaan tarviis kohta enää ajella kehä kolmosen ulkopuolella kun hirvet juoksis jatkuvaan päälle. Sen sijaan elukka on saanut elellä elämänsä onnellisena vapaana jolkotellen siihen asti että on luodista saanut, toisin kuin mikä tahansa muu liha tuolla meidän marketeissa. Toistaiseksi eläin pitää jokatapauksessa aina lopettaa keinolla tai toisella ennen kun lihaa pöytään saadaan.

Itse lihahan on sitten varsin laihduttajaystävällistä vähärasvaisuutensa vuoksi. Moni ei tykkää hirvestä juuri sen takia kun se on kuivaa. No ei sitä paljaaltaan tarvitsekaan vedellä! Eikä se mediumiksi jätetty hirven file ole yhtään sen kuivempaa kuin possun file. Toinen on maku, onhan se varmasti sika-nautaan tottuneelle alkuun melko raju muutos, mutta niin on sekin kun on ensin talvikauden syönyt riistajauhelihaa ja sitten vaihtaa nautaan tai sika-nautaan.

Että sellasta. Onko muilla jotakin kokemuksia riistasta tai mielipiteitä riistan syömisestä?  

Piti kyllä aluksi kirjoittaa ainoastaan siitä, että laiska kaupassakävijäkin sai loihdittua kivan näköistä kotiruokaa kun jaksoi hieman käyttää aivojaan, mutta päädyinkin sitten paasaamaan hirvenlihasta :D

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.