Voi vitsit, jo toinen joulu peräkkäin ilman graavikaloja yms herkkuja! Se oli varmaan yksi aika alkuvaiheen ajatus meikäläisellä uuden raskausyrityksen myötä. Mutta kokonaisuuden kannalta, hyvin hyvin mitätön asia ja kyllä onnellisuuden määrä raskaudesta on kuitannut ruoka-ainarajoitusharmistukset mennen tullen. Tosin näin viimeisiä viikkoja vietäessä, joitakin kiellettyjen listalla olevien kohdalla on alkanut kasvaa suuri himo saada syödä kyseistä ruokaa jälleen.
Olen siis hyvinkin tietoinen niistä suosituksista, mitä tulee raskauden aikana vältettäviin ruoka-aineisiin ja osan kohdalla jopa (tarpeettoman?) ylitarkka. Toisaalta sitten taas joidenkin ruoka-aineiden kohdalla olen ollut hieman.. joustavampi.
Alla minun ruokarajoitus aakkoset raskauteni ajalla.
Alkoholi on ollut kokoajan ehdottoman no-no. Muistan jopa jättäneeni jonkin suklaan syömättä, koska huomasin (eli suoraan sanottuna maistoin) vasta kotona sen sisältävän appelsiinilikööriä (todennäköisesti naurettavan pienen määrän, millä ei olisi ollut yhtään minkäänlaista merkitystä). En myöskään ole hyväksynyt 0,5 % ”alkoholittomia” viinejä tai siidereitä tms lasiini, vaan jos olen alkoholittoman viinin/kuoharin halunnut, on sen todella pitänyt olla alkoholiton. Ei sillä, ekalla kerralla juotuani alkoholitonta kuohuvaa jouluna, jouduin tarkistamaan useaan otteeseen, että onhan se nyt varmasti alkoholitonta, olo oli meinaan kuin pikku hiprakan laskuvaiheessa pienen kevyen olon ja päänkivistyksen kera. Kaiken kaikkiaan en ole alkoholia suuremmin kaivannut, mutta nyt raskauden loppumetreillä hieman alkaa jo tehdä mieli kuohuviiniä. Olenkin tilannut mieheltä synnäriltä kotiutumista varten piccolo pullon sampanjaa, puoliksi hänen kanssaan nautittuna. Voi olla, että 9 kk alkoholittomuuden jälkeen kyseinenkin määrä kilahtaa sen verran iloisesti päänsäryn kera hattuun, että mies saa ensimmäisen vaipanvaihtovuoron.
Brie-juusto. Voimakas, keskeltä valuva Brie-juusto… omnomnom. Sellaista ei hyvällä tahdollakaan löydy pastöroituna..
Cola. Taisin olla vähän liiankin koukussa Coca-Colaan jossain vaiheessa, joten tästä luopuminen on mielestäni ollut ihan tervettä noin kaikin puolin. Mikään totaalikieltäytyjä en ole kuitenkaan ollut, vaan olen jotain puolikkaan mukillisen verran muutaman kerran sitä juonut.
D-vitamiinivalmisteet yms ravintolisät, raskausajan monivitamiinia ja kalsiumtablettia lukuun ottamatta. Helpompi ottaa jotain ”suosituksen” mukaissa viiterajoissa valmistettua raskausaikana, kuin alkaa itse laskeskelemaan ettei tule mitään liikaa tai jää mistään varmasti paitsi. Mitään noita protskulisäravinteita yms ei tulisi mieleenkään ottaa raskausaikana, vaikka en ole tutkinut tippaakaan onko niistä haittaa/hyötyä.
Einesten kuningas Maksalaatikko on niitä harvoja einesruokia, joista ihan oikeasti tykkään. Raskausaikana en ole kuitenkaan syönyt maksalaatikkoa kertaakaan ja se on toisaalta joinakin kiireisempinä päivinä, kun päivällinen olisi pitänyt saada tosi nopeasti pöytään, harmittanut. Maksaa kai saisi syödä jonkin verran, mutta jostain syystä päätin, että minä en syö, ehtii sitä sitten raskauden jälkeenkin.
Feta. Siis nimenomaan sellainen nimisuojan saanut oikea, ihanan suolainen kreikkalainen feta. Pian saan pilkkoa sinut jälleen salaattiini! Ei sillä, en ole syönyt mitään näitä salaattijuustojakin, vaikka porukka sanoo vedelleensä raskausaikana apettina ”fetaa” yms hyvillä mielin. Tässä suhteessa olen kai mennyt sinne nipottamisen puolelle ja ollut turhankin tarkka. Säännön vahvistaa kuitenkin se poikkeus, että olen Valion salaattijuustoa syönyt muutamia kertoja lämpimässä ruuassa, esim piiraassa tai munakasrullassa, eli uunissa käytettynä. Pääsääntöisesti kuitenkaan ei taloudessamme ole fetaa ja siihen rinnastettavia juustoja nähty.
Graavilohi ja kylmäsavulohi. Ja muikun mäti! Näitä ei tule kovinkaan usein ostettua, mutta usein niitä tapaa juhlissa ja etenkin jouluna ne kuuluvat pöydän vakiovarusteluun. Kieltämättä hieman kuola valui, kun muut veteli joulupäivänä etenkin tuota kylmäsavustettua lohta kitusiinsa. Nämä nyt ovat kuitenkin sellaisia raaka-aineita, että niistä nousee se listeriariski aina aika-ajoin otsikoihin, kun jostain erästä listeriaa on löytynyt. En siis ottanut mitään riskiä ja sijoitin kyseiset raa’at kalatuotteet isolla kuvitteellisella biologinenhazardi merkillä varusteltuna eri puolelle pöytää syömieni raaka-aineiden kanssa ja jääkaapissakin niitä pidettiin ihan ylipaketoituna, kaiken varalta.
Herkut, vaikka eivät ole kiellettyjä, on niitä ollut syy rajoittaa jo ihan oman terveyden kannalta. Ja lapsen terveyden kannalta tietysti. Tässä on sitten onnistuttu toisinaan paremmin ja toisinaan huonommin
Inkivääri on varmaan aika sellainen kiistelty ruoka-aines kiellettyjen listalla. Esim Aasiassa voisin kuvitella sitä käytettävän raskauksista huolimatta ja osa käyttää inkivääriä raskauspahoinvointiin. Itse kuitenkin olen raskausaikana sitä koittanut enemmän tai vähemmän välttää, etenkin tuoretta inkivääriä, vaikka se niin kivan tujauksen porkkanamehuun antaakin. En kuitenkaan ole lähtenyt sille linjalle, että kyttäisin tuoteselosteita etsien tietoa inkiväärin mahdollisesta olemassa olosta mausteiden seassa, koska uskoisin maustamisessa inkiväärin määrän olevan niin vähäinen, ettei sillä ole merkitystä. Mutta siis itse en ole inkivääriä ruokiin lisännyt.
Juustoista olen tiputtanut ruokavaliosta pois ihan kaikki pastöroimattomat juustot. Myös kovat juustot eli ei parmesania, manchegoa tai ylipäätään mitään ihania (haisevia) ulkomaalaisia juustoja. Paitsi kuplivan kuumaksi lämmitettynä, mutta niinkin hyvin harvoin. Kieltämättä siihen pastan päälle hieman kaipaa sitä parmesania ja juustolautaselle jotain muutakin kuin makuuni melko mietoja Valion juustoja. Tiedän olevani tässä asiassa varmasti ylivarovainen, koska jotkuthan syövät raskausaikanaan kovia juustoja, oli ne pastöroituja tai ei. Itse en kuitenkaan ottanut alun perin selvää siitä tarkoittiko tuo pastöroimattomuus varmasti vain pehmeitä juustoja vai myös kovia, joten päätin tehdä asian itselleni helpommaksi ja kieltäytyä pastöroimattomista kokonaan. On muuten pienentänyt kauppalaskua ja varmaan osaltaan rajoittanut painon nousua (ja miehen närästystä), kun meillä ei ole liki 9 kuukauteen herkuteltu viikonloppuisin juustoilla.
Kahvi. Muuta en vaadi kun kupin kahvia aamulla. Jos sitä en saa, niin päänsäryn kyllä aivan varmasti. Testattu on. Jotkut sanovat, etteivät edes pysty juomaan kahvia raskausaikana, kun pelkkä kahvin haju etoo. Itselläni ei tullut tätä ongelmaa, mutta sen kyllä huomasin, että raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana lounaaseen kuuluva kahvi ei enää uponnut. Niinpä jätin sen suosiolla pois ja kahvin juonti tippui kuin itsestään yhteen kuppiin per päivä. Sen sijaan satunnaisesti olen juonut kahvia jopa kaksikin kuppia päivässä raskausaikana, jos olen ollut jossain kylillä ja mahdollisuus hyvään cappucinoon on tarjoutunut, mutta kotona en esimerkiksi ole kahvia keitellyt (ei sillä että olisin keitellyt usein ennen raskauttakaan). Nyt vikalla kolmanneksella minulle tosin on herännyt mieltymys saada iltapäiväkahvia ja olen jopa kotona muutamat iltapäiväkahvit keitellyt miehen tultua töistä. Ja jos olen jossain kaupoilla (siis muualla kuin lähi k-kaupassa), koitan järjestää mahdollisuuden päästä kahvilaan erikoiskahville.
Lakritsi. Nyt uuden suosituksen mukaanhan lakritsi on aikalailla pannassa. Itse olen kuitenkin syönyt lakuja satunnaisesti pieniä määriä koko raskausajan. Olen tässä lakritsiasiassa vähän miettinyt sitä, että tarkoitetaankohan tässä enempi lakritsijuuresta saatavan uutteen määrää vai rinnastetaanko kaiken maailman pilipalinamit jotka kantavat nimeä laku, tähän? Koska eihän monessakaan lakuna kaupassa myytävässä karkissa ole varmasti sitä lakritsijuurta nimeksikään..? Niin tai näin, en väheksy sitä, jos tätä kieltoa haluaa noudattaa tarkoin, koska olenhan itsekin joidenkin ruoka-aineiden kohdalla todella tiukka. Omalla kohdalla totaalinen kielto ei vaan toimi, koska olen toisinaan melkein himoinnut lakuja raskausaikana..
Medium liha on ehkä niitä hankalimpia ruokarajoituksia, jotka oikeasti sitten rajoittaa jo tuota miehenkin ruokailua. Meillä syödään punaisena lihana pääasiallisesti riistaa ja kypsäksi vedetty hirvi tai peura on jotain aivan järkyttävän kuivaa ja kamalan makuista. Jos nyt siis puhutaan kokolihasta. Näin ollen meillä on syksyn riistasaaliista syöty tähän mennessä vasta jauhelihoja, että pihviä lienee tarjolla sitten vauvan syntymän jälkeen ihan arkenakin. Lisäksi huomasin ravintolassa kerran kypsän pihvin ottaessani, kuinka paljon se kypsyys ihan oikeasti vaikuttaa siihen lihan makuun. Tähän medium-kohtaan voisi lisätä myös keitetyt ja paistetut munat.. itse kun tykkään, että keltuainen saisi olla vielä valuva, mutta nyt on paistetusta munastakin tehty suosiolla täysin kypsä. Hieman on tullut kadehdittua miehen hieman vähemmän kypsää versiota.
Mies osti sopivaan saumaan vielä sous vide masiinankin, mutta vähän on jäänyt vähäiselle käytölle, tuon listeriariskin vuoksi.. No kevät ja kesä sitten herkutellen verisillä pihveillä ja 64 asteisilla sous videssa tehdyillä kananmunilla?
Namit eivät ole kiellettyjen listalla, vaikka tavallaan ovat. Liika sokeri saatikka ne kaikki lisäaineet eivät taatusti ole hyväksi, oli tilanne sitten raskaana oleva tai mikä muu tahansa. Silti olen syönyt viimeisen kahdeksan kuukauden aikana varmaan eniten ties minkä värisiä ja makuisia (hedelmä)nameja, kuin koskaan aikaisemmin vastaavalla ajanjaksolla. Ennen herkuttelin mieluummin suklaalla, salmiakilla ja sipseillä. Mutta tytöthän on tehty sokerista?
Omenat kuorineen. Tai päärynät tai mitkä tahansa hedelmät. Olen koittanut pääasiallisesti kuoria raskausaikana hedelmät, koska ajatus sitä mitä kaikkea niiden maailmaa matkanneiden hedelmien kuorien pinnoissa on, ällöttää. Varmasti hätävarjelun liioittelua ja oikein huolellinen pesu riittäisi..
Pellavansiemenet eivät mitenkään aktiivisesti kuulu ruokavaliooni, ainoastaan jos niitä nyt jossain leivässä on seassa. Mutta tietysti nyt sitten olen koittanut valita kaupasta mieluummin leipiä, joissa niitä pellavansiemeniä ei mainosteta olevan vaikka ja kuinka paljon.
Q…
Rasvainen mättö ei ole kenellekään suurina määrinä hyväksi, mutta ylpeänä voin nyt sanoa, että meillä väheni mäkkärissä ja kebuilla käynnit todella paljon raskauden myötä. En totaalisesti ole näistä kieltäytynyt, mutta huomattavasti siis vähemmän on käyty kuin aiemmin. Ja hyvä vaan.
Sushi. Olin juuri oppinut tykkäämään jopa siitä merilevästä sen riisin ympärillä ennen kuin tulin raskaaksi. Mieheltä tilattu synnäriltä kotiutumisateriaksi sushia ja sitä skumppaa, eli kohta pääsen jälleen sushin makuun. Toivottavasti on niin hyvää kuin muistelen.
Turkinpippurit. Olen aina tykännyt salmiakista enemmän kuin hedelmäkarkeista, tosin nyt raskausaikana olen syönyt myös hedelmänameja, kuten aiemmin mainittua. Turkinpippurit on melkeinpä yksi lemppari salmiakkinameista, ja salmiakki on lakun rinnalla siellä kieltolistalla nykyisin. Mutta onpa noita tullut muutama pussi raskausaikana syötyä… hups.
Ulkomaalaiset maitotuotteet. Ainakin pääsääntöisesti olen myös jogurteissa yms koittanut vältellä ulkomaalaisia, jos kotimaistakin on tarjolla. En tiedä onko sillä mitään väliä, mutta onpahan itsellä huolettomampi mieli.
Vaahtomaiset jälkkärit, joissa raakaa kananmunaa. Siis jos kotona meinaisit tehdä jonkun suklaamoussen, on melkein jokaisessa ohjeessa raakaa kananmunaa. Miten sitten lounaspaikoissa yms tarjottavissa mousseissa? Onko niissä raakaa kananmunaa vai pysyykö ne kuohkeina joidenkin muiden suurtaulouskikkojen avulla? En ole jaksanut kysyä, joten olen skipannut mousset. No paljoa en ole varmaan menettänyt.
X? Vähän vähemmän on tullut raskausaikana syötyä sellaista mistä ei ihan tiedä mitä se sisältää, kuin ennen raskautta.
Ylensyönti ei ole ollut mahdollista, koska 1. kolmanneksella ei ruoka niin paljoa maistunut, 2. ja 3. kolmanneksella tilaa on vatsalaukussa vähän ja ylensyönnistä tulee närästys.
Zero-limpparit. Join ennen raskautta limpparit ns zero versioina eli makeutusaineilla makeutettuna. Koska noita makeutusaineita ei suositella, olen vaihtanut limut ihan rehteihin sokeriversioihin. Eikä siinä mitä, ei niitä päivittäin tule juotua, nyt loppua kohden vähemmän jopa kuin alkuraskaudesta, joten eipä kiloja ole ainakaan sokerilimppareista tullut.
Å…
Äyriäiset, siis vaikkapa nyt katkarapu.. Jos ostaa raa’an katkaravun ja sen paistaa, on se varmasti ihan yhtä ok kuin mikä tahansa muukin vaikkapa paistettu kala. Mutta kuinkas monesti tulee ostettua raakaa katkarapua? Meillä yleensä on ainakin ostettu pakastealtaasta löytyviä keitettyjä katkoja, jotka on sitten sulateltu ja valuteltu ja tehty joku kiva katkarapusörsseli. Nuo vastaavat katkaravut sitten taas on tosi haastavia lämpimässä ruuassa, kun on niin pienestä kiinni, etteivät sitkisty. Mutta onko se valutettu ja pakastuksen jälkeen kiehauttamaton esikeitetty katkarapu raskaana olevalle ok? Koska esim (ulkomaalaisia) pakasteherneitä ei ilmeisesti esim suositella keittämättä syötäviksi, olen päätellyt, etteivät nämä keitetyt, mutta sitten pakastetut katkaravutkaan välttämättä ole ok ja olen niitä vältellyt. Ja tämä on sitten ihan omaa päättelyäni ja voin olla hyvin väärässä, korjatkaa te, joilla tästä jotain varmaa tietoa on.
Ööö täytyykö näitä rajoituksia noudattaa imetysaikana? Lähinnä siis tuota listeriariskiä mietin…