Ankankoipia ja pommes de terre sarladaises
Talvella mökkeily on parhaimmillaan sympaattista ja kotoista villasukkahiihtämistä ja takan lämmittelyä. Luminen puutarha jättää aikaa kirjoille ja köllöttelylle ja pimeät illat pakottavat rauhoittumaan. Mutta talvimökkeily on myös pilkkihaalarikasoja, kerrastoihin verhoutuneita ihmisiä, pieni keittiön ruokapöytä ihanan ison ja valoisan kuistinpöydän sijaan ja proosallinen sinappituubi syväjäästä sulattavan hernekeiton vieressä.
Siksipä talvellakin tarvitaan joskus sievää ja sivistynyttä, jaloa ja juhlallista! Liisa kattoi viikonloppuna pöydän valkoisin liinoin, punaviinilasit otettiin käyttöön tiskaushaasteista huolimatta ja pöytään nostettiin pullo bordeauxlaista. Ruokalistalla oli Ranskasta jouluruokapaketissa saapuneita ankankoipia ja niiden rasvassa kypsytettyjä perunoita.
Ankankoivet ja perunat sarlatlaisittain
4 kpl ankanrasvaan säilöttyjä kypsiä ankankoipia
1 kg perunoita
2 valkosipulinkynttä
suolaa, mustapippuria
(persiljaa)
Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi. Huuhtele ne muutamaan kertaan väljässä vedessä niin, että tärkkelystä ei enää näkyvästi irtoa veteen. Kuivaa hyvin keittiöpyyhkeen välissä.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja nosta koivet uunivuokaan. Kaavi säilöntärasva mahdollisimman tarkkaan koivista irti. Paista koipia uunissa noin 20 minuuttia kunnes nahka on rapeaa.
Laita puolet purkin rasvasta pannulle ja anna sulaa. Lisää perunat ja paista koko ajan käännellen kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää loput rasvat ja anna hautua pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia lisää. Hienonna valkosipulit ja lisää ne perunoihin noin 5 minuuttia ennen tarjoamista. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi halutessasi persilja.
Tarjoa koko komeus bordeauxlaisen punaviinin ja runsaan raikkaan, rasvaisuutta tasapainottavan vihersalaatin kanssa. Reikäkauha on hyvä tarjoiluväline, jos perunat vielä uivat paljossa rasvassa.