Keltajuuripitsa mustaherukka-balsamicosiirapilla

keltajuuret.jpg

Oman maan antimien hyödyntäminen jatkuu. Olemme halunneet täyttää kasvimaatamme sellaisilla lajikkeilla ja varianteilla, joita muuten ei helposti käsiinsä saa. Niinpä laitoimme rivillisen keltajuuren siemeniä maahan. Niistä saimme 4 onnistunutta yksilöä. Harjoituksia jatketaan ja lannoitusta tehostetaan ensi vuonna. 

Keltajuuri on punajuuren lajitoveri ja hyvin samanmakuinen kuin siskonsa. Sitä voi siis käyttää täysin punajuuren tapaan. Pidän juureksesta etenkin silloin, kun haluan, että kaikki ruoassa ei huuda yhtä ja samaa väriä. Keltainen herkku kun malttaa  jättää tilaa muillekin loistaa.

Ja hei, eipä heitetä näitäkään naatteja pois! Lisuke mille tahansa tai vaikka leivänpäällinen syntyy seuraavasti: huuhtele ja suikaloi lehdet. Murskaa yksi valkosipulin kynsi. Kaada pannulle reilusti oliiviöljyä ja laita valkosipuli hetkeksi kuullottumaan. Lisää suikaloidut lehdet ja paista, kunnes ne alkavat pehmentyä. Lisää hiukan haluamaasi hapokkuutta – valkoviiniä, sitruunaa, valkoista balsamicoa, samppanjaviinietikkaa – ja hauduttele vielä hetki. Suolaa ja pippuroi ja ääntä kohti! Mukaan sopivat hyvin myös esim. paahdetut pinjansiemenet.

Keltajuuripitsa vuohenjuustolla ja mustaherukka-balsamicosiirapilla

pitsa2.jpg

1 pitsapohja*
2 suurta tai 3-4 pientä kelta- tai punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
n. 80 g vuohenjuustoa
mustaherukka-balsamicosiirappia**
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 250-275 asteeseen. Kuori keltajuuret ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Kiehauta kattilassa vettä ja ryöppää viipaleita muutama minuutti. Pysäytä kypsyminen nopeasti kylmässä vedessä ja nosta viipaleet kuivumaan.

Kauli taikina ohueksi ja nosta leivinpaperin päälle. Tuiki haarukalla reikiä pohjaan, jotta se ei innostu kupruilemaa keveän täytteen alla. Pirskottele pohjalle öljyä ja levitä keltajuuriviipaleet päälle. Ripottele pinnalle hieman suolaa ja laita kuumaan uuniin. Paista noin 12 minuuttia, munnes pohja on kypsä.

Murustele kypsän pitsan pinnalle vuohenjuustoa ja pirskottele haluamasi määrä siirappia. Viimeistele muutamalla pyöräytyksellä mustapippuria. Ota siirappi lusikoineen mukaan ruokapöytään, niin jokainen saa lisätä makeutta oman makunsa mukaan.

*Pitsapohja (tehty Martha Stewartin pissaladiere-ohjetta mukaillen)

1,75 dl lämmintä vettä (110 degrees)
0,5 tl sokeria
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
n. 4,5 dl vehnäjauhoja

Kaada vesi kulhoon ja sekoita siihen sokeri ja hiiva, kunnes ne ovat täysin sulaneet. Lisää sitten öljy ja suola ja puolet jauhoista. Sekoita puuhaarukalla ja lisää jauhoja, kunnes taikina on vaivattavaa mutta vielä pehmeää. Vaivaa taikina kimmoisaksi pöydällä, noin 5 minuutin ajan. Öljyä kulho ja laita taikina kohoamaan. Peitä muovikelmulla. Anna kohota noin tunnin ajan.

** Mustaherukka-balsamicosiirappi

Mustaherukoiden ansiosta tässä siirapissa on kaunis burgundinpunainen sävy ja pirteä marjan häivähdys.

0,5 dl mustaherukoita
1,5 dl tummaa balsamiviinietikkaa
1,5 dl sokeria

Keitä mustaherukoita viinietikassa noin 5 minuuttia, kunnes kuori on pehmennyt. Siivilöi marjat pois ja paseeraa niiden liha mukaan viinietikkaan. Nosta etikka uudelleen liedelle ja kiehauta. Kun etikka kiehuu, lisää sokeri. Keitä, kunnes siirappi sakenee paksuksi. Anna jäähtyä.

Tästä määrästä riittää todella moneen pitsaan, eli yli jää varmasti. Laita siirappi jääkaappiin odottamaan uutta käyttöä.  Siirappi käy myös juustolautaselle vuohenjuuston viereen, keitettyjen tai uunitettujen punajuurien kaveriksi, salaatille, mozzarellabruchetalle.. Tönkön jääkaappikylmän siirapin saa juoksevammaksi lämmittämällä siirappia hetken vesihauteessa.

 

 

 

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.