Vaniljakastike
Mikään ei ole niin hyvää kuin itse tehty oikea, pelkillä keltuaisilla saostettu vaniljakastike. Koska kotimaiset omput tipahtelevat juuri nyt kypsinä syliin, kastikkeen lisäkkeeksi voi pyöräyttää vaikka omenapiirakan tai uuniomenia.
5 dl täysmaitoa tai kerma-maitoa
3 keltuaista
0,25-0,5 dl sokeria makeahampaan mukaan
1 vaniljatanko
Raaputa vaniljansiemenet maitoon, tiputa tanko mukaan ja kiehauta. Anna tangon kiehua maidossa kevyesti n. 5 min. Vatkaa kulhossa keltuaiset ja sokeri, kunnes seos hieman vaalenee. Poista vaniljatanko maidosta ja kaada kiehuva maito munaseokseen koko ajan vatkaten. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Älä päästä kastiketta kiehumaan. Maista kastiketta ennen jäähdyttämistä: jos se maistuu kovin vahvasti kananmunalta, kuumenna vielä hiukan lisää. Ota kattila liedeltä heti, kun se on valmista ja laita kylmään veteen. Tapaan sekoitella kastiketta vielä hetken kylmäksi sen verran, minkä käsi jaksaa.