Mausteinen leipävanukas
Syksyisenä viikonloppuna on autuasta istua yksin kahvikupin ääressä hämärässä keittiössä aamuauringon vähitellen siilautuessa ikkunasta sisään. Siinä kelpaa pohdiskella päivän Tärkeitä Puuhia, kuten haravointia ja pilkkeiden tekemistä. Tällaisina aamuina, kun olemme Kivistössä miehen kanssa kahdestaan, intoudun joskus myös tekemään jotain nopeaa ex-temporeherkkua aamiaiselle.
Keskiviikkona saa jo haaveilla viikonlopusta, eikös? Vaikka tosin leipävanukas tekisi varmasti millaisen katastrofiaamun tahansa heräämisen arvoiseksi. Tässä versiossa erityistä suloisuutta päivään valmistautumiseen tuovat kaneli ja kardemumma sekä oman puun omenasose.
Leipävanukas
8-10 viipaletta (kuivahtanutta) vaaleaa leipää tai pullaa
omenasosetta tai omenahilloa
voita tmv
1 muna
3 dl maitoa
(2 rkl sokeria)
1 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
Voitele leipäviipaleet ja rasvaa samalla pieni uunivuoka. Vatkaa haarukalla munan rakenne rikki ja sekoita maitoon. Sekoita joukkoon kaneli ja kardemumma sekä sokeri. Jos käytät vuokaan pullaa tai vahvasti sokeroitua omenahilloa, sokeri kannattaa jättää pois.
Kastele leipäviipaleet mausteiseen munamaitoon ja asettele viipaleet voideltu puoli ylöspäin uunivuokaan kerroksittain. Laita kerroksien väliin omenasosetta. Kun vuoka on täynnä kaada loppu munamaito vuokaan. Paista 170 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes pinta on hieman ruskistunut ja vanukas tanakoitunut. Nauti aamukahvin kanssa sellaisenaan, lämpimänä.