Boeuf Bourguignon

Pyhäinpäivän illallisemme jatkui itseoikeutetusti burgundinpadalla. Tämä resepti ei oio kulmissa, mutta monivaiheisuus ja huolellisuus palkitsevat. Ja mikäpä toisi muutenkaan paremmin pehmoisuutta säkkipimeään syksyyn kuin herkullinen maalaispata, kauniisti katettu pöytä, kynttilämeri ja pöydällinen ruokaa rakastavia uskollisia ystäviä?

dsc_2587.jpg

Burgundinpataresepteissä on tyypillisesti viiniä keskimäärin 4 dl, tässä maalaisranskalaiseen tyyliin 2 pulloa. Lisäksi pataan heitetään ”isoäidin salainen kikka” eli hieman tummaa suklaata, ja  pikkusipulit karamellisoidaan, mikä antaa koko padalle vastustamattoman pehmeyden. Lupaan, että tätä kokeiltuasi et halua muunlaista burgundinpataa.

Kun  illallinen on nautittu, jäljelle jää yleensä vielä noin litran verran soossia pienillä sattumilla. Se kannattaa kerätä talteen ja laittaa jääkaappiin, keittää seuraavalla viikolla kattilallinen spagettia ja lämmittää padanrippeistä kastike. Herkullista lohturuokaa!

dsc_2627.jpg

Burgundinpata

1 kg hyvää patalihaa, esim naudanpaistia isoina paloina
4 valkosipulin kynttä
50 g jauhoja
0,5 litraa vasikanlientä
1,5-2 pulloa punaviiniä
2 laakerin lehteä, timjamia, persiljaa
suolaa, pippuria
rypsiöljyä
2 palaa 70% suklaata

300 g pikkusipuleita
50 g voita
0,5 dl vettä
30 g sokeria

300 g siankylkeä suikaleina
250 g pieniä herkkusieniä
2 porkkanaa viipaleina

Kuumenna rypsiöljy padassa. Ruskista liha huolellisesti muutamassa erässä. Murskaa valkosipulin kynnet kevyesti ja kuullota niitä hieman. Ripottele jauhot pataan ja kääntele. Kaada liemi ja punaviini pataan, lisää mausteet bouquet garnina (pussissa tai sidottuna) tai sellaisenaan pataan. Lisää suklaa. Hauduta hiljaisella tulella liedellä tai 150 asteessa uunissa vähintään 3 tuntia.

Noin 30 min ennen tarjoilua kuumenna paistinpannu ja sulata voi. Lisää kuoritut pikkusipulit, ripottele päälle sokeri ja kääntele se sulaksi. Sen jälkeen lisää vesi ja anna porista n. 15 minuuttia. Sekoittele aina välillä. Noin  vartin päästä pannulla on paksu karamelli ja meheviksi kypsyneet sipulit. Pidä seos lämpimänä.

Samaan aikaan kuumenna toinen pannu ja lisää sille paloiteltu siankylki. Lisää myös pienet herkkusienet (isot kannattaa puolittaa) ja porkkanaviipaleet. Paista possua, sieniä ja porkkanoita n 10 minuuttia ja lisää ne pataan noin vartiksi. Kun ruokahetkeen on 5 minuuttia sekoita sipulit ja karamelli pataan ja nouki maustenippu pois.

Tarjoa hyvän punaviinin, höyrytettyjen pienten perunoiden ja hyvän maalaisleivän kanssa.

dsc_2638.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.