Alkuruokana crème brûlée

dsc_0676_creme.jpg

Pääsiäisen reissulla saimme ensimmäisellä ateriallamme keittiön tervehdyksenä pienet hanhenmaksa-crème brûleet, jotka olivat suurta herkkua. Annos jäi pohdituttamaan. Kotona kaapissa odotteleva, jostain tuliaiseksi saatu  ankanmaksamousse sai kunnian jokunen viikonloppu sitten olla harjoittelukappaleena kun päätin kokeilla tehdä samantapaisen brûléen alkuruokavalikoimaamme.

Ankanmaksa-crème brûlée
4-6 annosta

2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
150g ankanmaksamoussea
4 keltuaista
1 tl raastettua appelsiininkuorta
ruokosokeria

Laita jokaisen vuoan pohjalle pieni nokare ankanmaksaa. Lämmitä kerma ja maito kattilassa. Lisää kattilaan loput ankanmaksasta ja sekoittele, kunnes massa on sekoittunut kunnolla maitoon. Lisää appelsiinin kuori. Vatkaa keltuaiset kevyesti rikki kulhossa. Kaada päälle kuuma maitoseos koko ajan sekoittaen. Jos haluat tasaisen massan, tässä vaiheessa voit siivilöidä seoksen.

Kaada seos vuokiin maksan päälle ja nosta vuoat vesihauteeseen. Paista 190 asteessa noin 20-30 minuuttia (riippuen siitä, kuinka syviä vuoat ovat ja montako brûléetä teet), kunnes massa on hyytynyttä. Nosta jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.

Nosta annokset lämpiämään noin 30 min ennen tarjoamista, jotta ankanmaksan maku pääsee edukseen. Ennen tarjoamista ripottele pinnalle ruokokidesokeria ja paista sokeri rapeaksi kaasupolttimella tai nopeasti kuuman grillivastuksen alla.

mati.jpg.jpg

Alkuruokalautasella oli myös pakkasesta noukittu ystävältä saatu mateenmäti, perinteisesti smetanan ja sipulisilpun kanssa. Sen verran oli alkuruokana herkkuja, että on myönnettävä ettei nyt enää jonkin ajan kuluttua muistu lainkaan mieleen, mikä pääruoka pöytään nostettiin.

 

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.