Härkäpapucrostinit
Härkäpapuja! Liisa, miten on MAHDOLLISTA, että meillä ei kasva härkäpapuja!? Jotenkin näin kuului tekstiviesti, joka lähti puhelimestani Stokkan vihannesosastolta härkäpapulaarin vierestä. Kauhoin itselleni pussillisen kauniita palkoja pään pulputtaessa resepti-ideoita ja ensi kevään kylvösuunnitelmia. Siitä pussillisesta syntyi lauantainen lounas: nämä crostinit.
Härkäpapucrostinit 4:lle
Salaatti
1 kg härkäpavun palkoja
2 pientä avomaankurkkua tai 1 peruskurkku
1/2 ruukullista basilikaa
1/2 ruukullista minttua
3 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria, hiven suolaa
voimakasta juustoa, esim. pecorinoa
Crostinit
8 viipaletta hyvää vaaleaa leipää
oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
Esikäsittele härkäpavut: avaa palot ja riivi ne. Laita vettä kiehumaan ja varaa viereen kulhollinen jääkylmää vettä. Keitä papuja vedessä noin 3-4 minuuttia, kunnes papujen pinna paksun kalvo muuttuu maitomaisen läpikuultavaksi. Nosta pavut kylmään veteen jäähtymään. Purista papu kuoren sisältä kulhoon ja heitä kuoret pois.
Kuori kurkut, puolita ja kaavi siemenet pois. Leikkaa viipaleiksi ja laita papujen seuraksi. Suikaloi yrtit ja lisää kulhoon. Purista päälle sitruunan mehu ja valuta sekaan öljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita hetkiseksi jääkaappiin maustumaan.
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sivele leipäpalat öljyllä ja hiero pintaa halkaistulla valkosipulin kynnellä. Nosta leipäviipaleet uuniin ja anna paahtua rapeaksi. Nosta lautaselle.
Nosta salaatti kaapista ja kaada tarjoiluastiaan. Vuole päälle juustolastuja. Nosta ruokailijoiden lautasille crostini ja nostele salaattia kastikkeineen runsaasti päälle. Laita juustoa myös tarjolle, jotta jokainen saa halutessaan lisätä sitä annokseensa.
ps. Kuivatut härkäpavut käyvät myös. Muista liottaa ne huolella ja noudattaa keitto-ohjeita!
Näillä ajatuksilla: rentoa viikonloppua itse kullekin!