Kannujuomaa voikukista

Kivistössä

Kuka muistaa vielä vuoden takaisen voikukkaviinikokeilumme? Viini on nyt valmista juotavaksi ja olemme toimineet ihmiskoekaniineina. Kovin makeaahan tuo on sellaisenaan juotavaksi, mutta kun tein siitä kesäisen kannujuoman, homma alkoi toimia.

Raikas, yksinkertainen juoma sopii aurinkoisten päivien terassilipittämiseen, eikä mikään kotiviinipeloistani toteutunut. Niinpä nyt uskallan antaa ohjeen juomalle. Tämä on Mirja Von Knorringin yrttikirjasta, itse ohje on the brittien yrttikuningatar Jekka McVicarin.

Jekka McVikarin voikukkaviini

3,5 l voikukan kukkia kokonaisina
4,5 l kiehuvaa vettä
2 sitruunan kuoret (ilman valkoista osaa) ja mehu
1 appelsiini kuoret (ilman valkoista osaa) ja mehu
1,4 kg sokeria
1 tl kuivahiivaa
1 tl viinihiivaa
(450 g rusinoita)

Kerää kukinnot keskipäivällä niin, että ne ovat avonaisimmillaan. Poista kukista mahdollisimman paljon vihreää kantaa niin, että kukka pysyy kokonaisena (tämä kohta oli kyllä silkkaa hepreaa: ei sitä vihreää voi poistaa kunnolla ilman että kukka hajoaa. Noh, mentiin miten mentiin, vähän sinnepäin. Tiedä sitten millaista arvotavaraa olisi tullut, jos pilkulleen olisi noudattanut). Laita kukat suureen kulhoon ja kaada kiehuvan kuuma vesi niiden päälle. Laita kelmu kulhon tai ämpärin päälle ja jätä tekeytymään kolmeksi päiväksi. Sekoita seosta kerran päivässä.

Neljäntenä päivänä kaada sisältö suureen teräskattilaan ja lisää appelsiinin ja sitruunoiden kuoret sekä sokeri. Keitä tunnin ajan välillä sekoittaen. Kaada liemi kulhoon ja lisää joukkoon mehut. Anna jäähtyä ja lisää hiivat. Peitä ja anna tekeytyä kolmen päivän ajan.

Siivilöi liemi puhtaisiin pulloihin. Jos haluat, lisää tässä vaiheessa rusinat.  Sulje pullot ja jätä viileään paikkaan vuodeksi.

Me emme laittaneet rusinoita, mistä varmasti johtuu vahva simainen maku. Jos jaksamme tänä vuonna laittaa ensi kesää varten uuden satsin tulemaan, kokeilemme varmaan pullollisen rusinoilla.

Kannujuoma

Viipaloi puolikas sitruunasta ja appelsiinista. Laita ne kannuun ja kaada päälle viiniä varoen pullon pohjalla olevaa sakkaa. Lisää kuplavettä suhteessa 1 osa viiniä 2 osaa vettä. Lisää runsaasti jäitä. Voit myös jättää sitrukset tekeytymään pelkän viinin kanssa jääkaappiin hetkeksi jos kesäjano ei yllätä just heti.

Inspiroidumme siis luultavasti laittamaan uuden satsin ensi kesää varten, kunhan nuo kolmen päivän sekoitteluorganisoitumiset saadaan järkättyä. Raaka-aineesta ei ainakaan ole pulaa.

Kommentit

Kunnioitettavan kaukonäköistä kokkausta, jos päätös juomisesta pitää tehdä jo vuosi etukäteen. Nostan hattua teille ;-)

Hanna / Chicling (Ei varmistettu)

Bloginne on viikon suosikki oman blogini sivupalkissa. Tykkään tästä todella paljon, ihanan raikas kokonaisuus. Kaunista kesää toivottelen!

http://chicling.blogspot.com/

MariMaalla
Kivistössä

Jonna: joo, kyllä se vuoden odottelu hulluudelta viime vuonna tuntui, mutta hyvin ne sinne kellariin sitten lopulta unohtui. Kotijääkaapissa olisi saattanut jäädä kokeilu kesken.

Hanna: oi, kiitos! Kaunista kesää myös sinne ja onnea kirjan paketointiin! Mielenkiinnolla seuraan projektianne.

Vierailija (Ei varmistettu)

Heeei voititte toukokuun ruokahaasteen! Onnea :)

Mari Pumpkin Jam -blogista

MariMaalla
Kivistössä

Hei ja hui! Kiitos! Nyt siis punomaan juonia :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.