Kantarelli-purjokeitto

Kivistössä

... ja kuvamakupala keittiöstä.

Keittiötä piristää sievä vanha leipälaatikko. Siellä säilytetään näkkileipää ja korppuja; tuore leipä tykkää siellä homehtua. Ihan ei siis käyttötarkoitukseensa sopiva. Mutta sievä. Ja käsi ylös, jos tykkää donitsipersikoista!

Kesän kantarellisatoa on jo käyty noutamassa syöntitarpeisiin. Kasvimaalta kiskaistiin yksi liikkis laiha purjo. Pakkasta tyhjennettiin säilöntää silmälläpitäen yhden katkarapupussin verran. Lounas syötiin sateen ropistessa kuistin ulkopuolella.

Kantarelli-purjokeitto 4:lle

1 l kantarelleja
1 pieni purjo
1 isohko peruna
1 l kasvislientä
2 rkl philadelphiajuustoa
öljyä

Katkarapukeko

100 g katkarapuja
1 rkl tilliä hienonnettuna
1 pitkä sipulinvarsi hienonnettuna
1 rkl smetanaa
suolaa ja pippuria

Hienonna hyvin valutettuja katkarapuja hieman. Sekoita joukkoon tilli, sipuli, smetana ja mausteet. Laita jääkaappiin odottamaan.

Paista kantarelleista nestettä pois. Hienonna purjo, ota mukaan myös vihreää, ja kuutioi raaka peruna. Kaada kattilan pohjalle öljyä  ja kuullota purjoa ja perunaa hetki. Kaada kasvisliemi päälle ja keitä. Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää kantarellit. Perunoiden kypsyttyä soseuta keitto ja nosta takaisin hellalle. Lisää tuorejuusto ja keitä hetki, kunnes tuorejuusto on sulanut. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.

Nosta lautasen keskelle katkarapuseosta keoksi. Kaada ympärille muutama iso kauhallinen keittoa. Nauti ruisleivän ja piimälasillisen kanssa.

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.