Kevättä kakussa

Kivistössä

Kivistöön on juurtunut tapa tehdä toiveiden mukainen yllätyskakku synttärisankarille. Liisan synttärit olivat alkukuusta ja viime viikonloppuna oli minun vuoroni keksiä jotain. Toiveina olivat suklaa ja vadelmien vajutus pakkasesta. Niinpä syntyi tämä suklaa-vadelmamarenkikakku.

Marengit
4 valkuaista
250 g sokeria
50 g mantelijauhoa

Suklaatäyte
300 g tummaa suklaata (minulla puolet 55% ja puolet 70%)
3 dl kuohukermaa
1 rkl rommia

Lisäksi
2-3 dl kermaa vaahdotettuna
2 rasiallista / pussillinen pakastevadelmia*

Tee marenkiset kakkupohjat: laita kiertoilmauuni kuumenemaan 180 asteeseen. Varaa kolme peltiä ja piirrä leivinpaperille kolme ympyrää, halkaisijaltaan noin 20cm. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi puhtaassa kulhossa. Lisää sokeri vähitellen sekaan vatkaten joka kerran hyvin. Kääntele lopuksi kiinteään ja kiiltävään vaahtoon mantelijauho.

Levitä marenkivaahto tasaisesti ympyröiksi leivinpapereille ja nosta uuniin n. 20 minuutiksi, kunnes valkuaisvaahto on kovettunut. Jätä jäähtymään uuniin. Jos sinulla ei ole kiertoilmaa,  jokainen pohja kannattaa paistaa erikseen, muuten vain ylin onnistuu, muut jäävät lättäniksi.

Tee suklaatäyte**: rouhi suklaa pieneksi ja laita kulhoon. Kuumenna kerma ja rommi kattilassa ja kaada suklaan joukkoon. Sekoita, kunnes kaikki suklaa on sulanut. Jos kaikki suklaa ei millään sula, voit kuumentaa seosta varovasti kattilassa.

Anna suklaan jäähtyä sen verran, että se ei ole kuumaa, mutta kuitenkin vielä hyvin levitettävissä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Valitse kauneimmat vadelmat kakun päälle ja kierittele täytteeseen tulevat pienessä määrässä tomusokeria.

Kokoa kakku: levitä ensimmäiselle marengille puolet suklaasta ja puolet kermasta. Nosta päälle seuraava kerros, levitä sille loppu suklaa ja täytevadelmat. Nosta päälle kansi ja levitä sille loppu kermavaahto. Kakun kannattaa antaa tekeytyä noin vartti ennen tarjoamista. Täysin jääkaappikylmän kakun suklaa on todennäköisesti aika kovaa, joten anna hetkisen olla kahvipöydässä ennenkuin vieraat istahtavat nauttimaan. Nosta koristevadelmat päälle vasta viimeiseksi.

Lissua juhlittiin kaakun ja kahvin lisäksi pienillä calvados-hömpsyillä. Keväistä muuten, eikös?

* Käytä vain omia tai kaupan kotimaisia pakastevadelmia kuumentamatta. Tällä hetkellä kuumentamattomia ulkomaisia pakastemarjoja epäillään sekä norosta että hepatiitti A:sta.

**Huomioi erilaisten suklaiden erilainen käyttäytyminen! Jos laitat kokonaan 70% suklaata, kerman määrää pitää lisätä: täytteestä tulee muuten liian kovaa. Täysin maitosuklaatäytettä tehtäessä taas laitetaan kermaa vähemmän, suunnilleen 0,5 dl 100 grammaa kohti.

Reseptin inspiraationlähteenä toimi Donna Hayn suklaa-kahvikakku.

Kommentit

Suvi sur le vif

Ihana keväinen fiilis tuli tästä! Ja aika mahti kakku, mun alkoi heti tehdä mieli marenkia. Tosin viime kerralla epäonnistuin omien marenkieni kanssa kun lurautin ruusuvettä aivan liikaa. Tuli saippuaa.

Anna Karhubear

Ah mikä kaakku, olispa mullakin pian synttärit ja joku kakkukeiju leipoisi tällaisen... :)

MariMaalla
Kivistössä

Ruusuveden kanssa saa kyllä olla tarkkana! Jos sitä menee liikaa, tulee syömäkelvotonta. Hetken harkitsin muuten sitäkin tuohon marnegin mausteeksi, mutta näin jälkeenpäin olen tyytyväinen, että hylkäsin ajatuksen.

MariMaalla
Kivistössä

Anna: vaivihkaa sinne tänne vihjailemalla saattaa joskus tulla tuloksia, ainakin aina kannattaa kokeilla :)

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

Aika huippua! Ja pikku calvadoshömpsyt lämmittää aina, varsinkin tänä keväänä!

annemi

Kaunis kakku ja keväinen tunnelma kuvissa :) tykästyin myös tuohon ihanaan tarjoiluastiaan!

annemi / 52weeksofdeliciousness.com

Onnittelut Lissulle. Ihailen taitojasi tehdä näitä muka huolettomia oikeasti taidokkaita kakkuja.

Näyttää, että tuosta vaan syntyy, mutta kun oikeasti alkaa tekemään, niin tajuaa aika nopeasti, että oman kakun reunat ei todellakaan voi jäädä peittämättä. Se sinun viime kesän ihana kakku kummittelee mielessäni. Huomaatko, mitä katkeraa tilitystä ;-)

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

Tiedoksi: omani ovat 21. heinäkuuta. Pidän myös marengista.

Riikka/ Vatsasekaisin Kilinkolin (Ei varmistettu) http://vatsasekaisinkilinkolin.blogspot.fi/

PS. ONNEA LIISA!

MariMaalla
Kivistössä

Annemi: kiitos! Kevätaurinko saa ihmeitä aikaan, vaikka ulkona paukkuisikin pakkanen :)

MariMaalla
Kivistössä

Jonna: Juju on täytteen levittämistavassa. Toisista kohtaa aaltomaisesti enemmän ulos kuin toisista, jossain kohtaa enemmän kermaa kuin toisissa. Ja aina työntää keskeltä reunoille, ei koskaan reunojen myötäisesti, eikä koskaan korjaile reunoilta sisäänpäin. Jos levittää huolella tasaisesti reunoille asti (kuten huolelliset ja tarkat ruoanlaittajat tekevät), tulos näyttää tylsältä. Kun on luontaisesti tämmönen vähän sinnepäin huithapeli, tällaiset syntyy helposti!

MariMaalla
Kivistössä

Riikka: laitamme muistiin! (Tosin tänä vuonna mulla _saattaa_ olla silloin jotain muuta tekemistä, mutta vuoden päästä sitten ;)

MariMaalla
Kivistössä

Jokihaka: juu tällä kelillä kyllä sisäinen lämpöhömpsy kannattaa aina säännöllisesti ;)

Kommentoi