Kirpeän silakan puraisu

Kivistössä

Silakka on yksi ehdottomista suosikkikaloistani sen monipuolisuuden takia. Enkä varmasti ole ainoa, joka näin miettii. Hämmästelin itsekseni talvella Masterchefiä katsoessani, ettei suurin osa kilpailijoista tunnistanut tätä hopeakylkistä herkkua.


Kesäkuumalla ei ehkä tee niinkään mieli perinteistä silakkalaatikkoa, mutta raakakypsytettynä silakasta saa ihanan raikkaan alkupalan. Tätä Kotilieden sivuilta löytyvää reseptiä on testattu ennenkin, mutta siitä on jo joitakin vuosia aikaa.Sen verran sanoisin, että silakat kannattaa nylkeä ennen ensimmäiseen liotusliemeen laittamista tai sitten voi toki jättää takin päälle kokonaan. Nahkahan lähtee irti yhtä helposti kuin tikkari lapselta, kun työntää peukalon fileen ja nahan väliin (kannattaa aloittaa siitä leveämmästä päästä) ja vetää siitä vaan. Toiselle fileen puolikkaalle toistetaan sama kohtelu. Nopeaa ja terapeuttista on tämäkin (vrt. sitrusten fileointi).


Silakkacheviche


600 g silakkafileitä


Liotusliemi:


4 dl vettä
1 sitruunan keltaiset kuorisuikaleet
1 dl sitruunamehua
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria


Mausteliemi:


0,5 dl limettimehua
1 rkl sitruunaöljyä
ripaus suolaa ja sokeria
rouhittua mustapippuria
0,5 dl vettä
2-4 valkosipulinkynttä
1 tl chilipalko
1 nippu kevätsipulia


Tarjolle:


2 avokadoa
4 tomaattia (kypsiä)
salaatinlehtiä
tuoretta korianteria


Poista silakka-fileistä nahka. Sekoita liotusliemi ja anna kalafileiden kypsyä liemessä jääkaapissa n. neljä tuntia.


Kaada silakkafileet siivilään. Sekoita maustekastikkeen ainekset ja kaada liemi silakoille. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia tai seuraavaan päivään.


Halkaise avocadot, poista kivet ja halkaise puoliskot vielä kahtia. Minä yleensä ”nyljen” avocadot tässä vaiheessa. Kuori lähtee yllättävän helposti siitä kapeammasta päästä vetämällä. Sitten vaan avocadot viipaleiksi tai kuutioiksi.


Halkaise (kypsät) tomaatit, poista siemenet ja pilko kuutioiksi tai haluamaasi muotoon.


Minulla oli tarkoitus käyttää tarjoilukuppina endiivin tai punasalaatin lehtiä, mutta niitä ei kaupasta juuri silloin löytynyt. Sen sijaan ostin pari sydänsalaattia, joiden lehdet irrottelin ja huuhtelin ennen esillepanoa. Silppua myös korianteri.


Nosta kalat liemestä ja aseta salaatinlehtien päälle. Ripottele päälle avocadoa, tomaattia ja korianterisilppua. Nauti hyväksyvien huokausten kera. Meillä chevichen kaverina lautasella oli keitettyä perunaa ja Fabienin virvelöimästä, savustetusta hauesta tehtyä rööraa.


Ja teille, jotka vihaatte ruotoja kalassa. Silakassa on melko pienet ruodot ja ne pehmenevät kyllä aivan olemattomiksi näissä liemissä. Rohkeasti siis vaan kokeilemaan!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.