Kirsikkakastike

Kivistössä

Tein japanilaisen juustokakun seuraksi viime viikonloppuna pikaisen ja helppoakin helpomman kastikkeen hapankirsikoista.

Mausteena kastikkeessa oli tonkapapua, jonka vaniljainen, vahva, viileä ja monimutkainen aromi häivähtää hieman  karvasmantelia. Niinpä se sopii erinomaisesti luumarjojen makua korostamaan, onhan niiden kivessä luontaisesti samanlaista vivahdetta. Puhutaan tonkapavusta myöhemmin hieman lisää, mutta katsotaan ensin resepti.

Hapankirsikkakastike

1 lasipurkillinen (680g) hapankirsikoita
1,5 rkl maizenaa
3 rkl sokeria
1/2 pieni tonkapapu raastettuna tai 1/2 vaniljatangon siemenet

Liuota maizena pieneen määrään kirsikoiden lientä. Siivilöi loppu liemi kattilaan ja jätä kirsikat odottamaan vuoroaan. Sekoita liemen joukkoon maizenaliuos ja sokeri. Raasta puolikas tonkapapu seokseen tai kaavi mukaan puolikkaan vaniljatangon siemenet. Kuumenna pienellä lämmöllä hitaasti kuplivaksi varovaisesti välillä pohjaa myöten sekoitellen.

Kun kastike kuplii, kaada joukkoon kirsikat, sekoita ja kuumenna vielä nopeasti kuplivaksi. Jäähdytä. Tarjoa esimerkiksi (japanilaisen) juustokakun tai jäätelön kanssa tai pienenä jälkkärinä kermavaahtopallosella.

Näitä hapankirsikoita muuten löytyy saksalaisena purkituksena ainakin lähes kaikkien suppareiden hyllyistä.

Ja siitä tonkapavusta. Olen viimeisen muutaman vuoden aikana vähitellen kasvattanut kiinnostustani tätä ryppyistä mustaa tuoksuvaa papua kohtaan, kun kotiin tilaamamme ranskalainen Saveurs käyttää sitä resepteissään yhtä itsestäänselvyytenä kuin vaniljaa. Sitä saa Suomestakin ainakin Decanterista.

Tonkapavussa on samaa kumariinia, josta jossain vaiheessa puhuttiin paljonkin kanelin yhteydessä. Se on maksalle myrkyllinen aine, ja siksi tonkapavun myynti on kielletty mm. USAssa. Vaaralliset pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, etteivät ne maustamiskäytössä täyty, eikä tonkapavulla kannatakaan ylimaustaa: liikaa käytettynä vahva ja erityinen aromi varmasti varastaa kaiken huomion ruoalta. Tonkapapua käytetään paljon paitsi elintarviketeollisuudessa esim. jäätelöiden ja liköörien mausteena, myös kosmetiikkateollisuudessa mm. parfyymeissa.

Kotikeittiössä sillä on paikkansa jälkiruoissa, erityisesti suklaa tykkää sen seurasta. Tonkapapua käytetään myös suolaisten ruokien mausteena, esimerkiksi pataruoissa, äyriäisten tai lisäkekasvisten kanssa, mutta epäilenpä, että minulla reaktio olisi samanlainen kuin vanilja-äyriäis-kala -yhdistelmissä: ne eivät mahdu suuhuni samaan aikaan. Olen itse maustanut tonkapavulla mm. panna cottan ja clafoutis'n, ja omenapiirakka, riisivanukas ja tietysti hilloideat odottelevat tekolistoilla. Ja jonkinlainen tonkapulla-ajatuskin muhii takaraivossa. Eikä se ihan heti lopu varastoista kesken: pieni määrä riittää pitkälle ja purkissa on vielä pitkälti toistakymmentä papua jäljellä.

Kommentit

Soul Kitchen

Mahtavaa, nyt on ohjeet koko settiin! Ajattelin olla ihana ja tehdä cheese-o cake-oota synttärikakukseni, tätä sille kaveriksi koska oli niin loistava yhdistelmä,  ja sulatan näillä työkavereiden sydämet.

MariMaalla
Kivistössä

Joo, erinomainen idea! Multa officekaverit kainosti tilasivat setin. Kuulemma saa tuoda ihan koska tahansa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Vau - tonkapapu on minulle ihan uusi tuote. Pitääkin hankkia ja kokeilla !

Vierailija (Ei varmistettu) http://uneliasblogi.blogspot.com

Ah, tämän takia rakastan ruokablogeja! En ollut ennen edes kuullut tonkapavusta, nytpä olen :) Kiitos vinkistä ja kuvailusta!

MariMaalla
Kivistössä

Hei vierailija ja vierailija! Kiva kun kommentoitte, nyt vaan papujen ostoon ;)

Akvamarin (Ei varmistettu) http://villavalpuri.blogspot.fi

Tuossa kastikkeessa olisi voinut vaikka uida. Ihan mielettömän herkullista ja sopi tosiaan juustokakun kanssa kuin nenä päähän! Vieläkin tulee vesi kielelle, kun vain ajatteleekin näitä herkkujanne!

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu) http://jokihakakokkaa.blogspot.fi/

Tonkapapu on ihan uusi tuttavuus mullekin! Miekenkiintoista!
Ja tää kastike on varmasti ollut hyvää tuon huikean juustokakun kera...

MariMaalla
Kivistössä

Akvamarin: mieti mikä megaluokan huijaus, se tuo jotain hienoa kastiketta ja sitten paljastuu, että ohje on kuin suoraan jostain köksänkirjasta ja 10-vuotiaskin osaisi sen tehdä! ;)

Jokihaka: maailman yksinkertaisin tehdä ja sopii lähes kaikelle. Täydellinen kombo :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Oijoi! Rakastan kirsikoita, joka muodossa. Miten mulla on mennyt ohi nää hapankirsikat kauppojen hyllyillä, pitääpä etsiä, kotimaista satoa odotellessa. Kiitos, kuulostaa ihanalta!

Jytis (Ei varmistettu) http://herkkujakoukku.blogspot.com/

Ja kappas, jäi nimi pois edellisestä viestistä. Mutta siis voi kuolaus.

MariMaalla
Kivistössä

Jytis: niin minäkin rakastan! (Paitsi limaisia cocktail-kirsikoita). Ostettiin toissakesänä heräteostoksena kirsikkapuu Kivistöön mutta se on aika vauva vielä: saatetaan joutua odottamaan hilloamissatoa jokunen vuosi.. Pohdin just, pitäiskö käydä hakemassa näitä yksi tölkillinen vielä ja tehdä aamuisin kirsikkajugurttia.

Riitta (masutoaitemu) (Ei varmistettu) http://www.masutoaitemu.wordpress.com

Kastike oli herkullista, olisin voinut lappaa sitä Jasulla lusikalla! Tonkapavut menivät heti ostoslistalle.

MariMaalla
Kivistössä

Riitta: tämän voi musta ihan hyvin halutessaan tulkita kiisseliksi ja pistää kohti ääntä sellaisenaan!

Minnan (Ei varmistettu) http://minnankeittokirja.blogspot.fi/

Tonkapapu itselle ihan uusi juttu, tämä menee ehdottomasti kokeilu listalle.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.