Laventeliset jogurttipurnukat

Kivistössä

Ihastuin Ranskassa viime jouluna jogurttiin, joka myydään kauniissa laventelin värisissä lasitetuissa savipurkeissa. Tavoitteenani oli syödä kahdeksan purkillista, jotta saan sievistä purnukoista sarjan kotijogurtille ja -viilille. Vihdoin tänä kesänä urakoin tehtäväni loppuun, ja purkit päätyivät Kivistön hyllyyn.  Niihin tehtiin heti jogurttia ja naapurin tontilla käytiin ahomansikkavarkaissa aamiaista varten.

Kotijogurtti

1 l kulutusmaitoa
2 dl turkkilaista tai bulgarianjugurttia
1 rkl maitojauhetta

Kuumenna maito hitaasti kiehuvaksi. Jäähdytä se 40-asteiseksi ja lisää jogurtinsiemen ja maitojauhe. Sekoita tasaiseksi ja laita yhteen isoon tai useaan pieneen tarjoiluastiaan. Pidä seos hiukan alle 40-asteisessa uunissa* viitisen tuntia, kunnes se on hyytyneen oloista. Peitä ja siirrä jogurtti jääkaappiin; sen pitäisi säilyä hyvänä noin viikon verran.

* Uuni oli minulla sopivan lämpöinen marjapiirakan paiston jälkilämmössä, pelkällä uunin valolla. Liian kuumassa jugurtti ei saa olla, mutta viileämmässäkin se happanee hieman pidemmällä ajalla, lämpöisellä ilmalla vaikka keittiön pöydällä (ei kylmällä kivellä tai rosterilla tosin) keittiöpyyhkeiden alla yön yli.
 

Kommentit

Janoinen persilja

Aaaah! Nuo purkit! Ihanatihanat. Ja tietenkin niitä saa ainoastaan Ranskasta?

MariMaalla
Kivistössä

Eikös? :) Jogurttien valmistaja on La Fermiere, joka nettisivuillaan väittää tuovansa (joitain) maitotuotteitaan myös Suomeen, mutta en ehkä pidättelisi hengitystä... Ehkä jostain lähempää Ranskaa saattaisi myös löytyä kaupoista. 

Vieraiiija (Ei varmistettu)

Onnistuiko jogurtti hyvin? Itse kun keväällä tein niin tuli ihan hyvää, mutta jokseenkin kokkareista. Täytyy kokeilla taas uudelleen.

-Riikka (Vatsasekaisin Kilinkolin)

MariMaalla
Kivistössä

Riikka: tuli hyvän makuista, koostumus jotain viilin ja jogurtin väliltä, mikä  ei kuitenkaan syöjiä haitannut. Valutin kuitenkin seuraavaa satsia hyytymisen jälkeen noin 30 min ja sekoitin tasaiseksi ennen purkittamista ja jääkaapittamista. Täydellinen koostumus!

Kommentoi