Lounas omasta maasta

Kivistössä

Sunnuntailounas katettu: tomaatti-mozzarella-basilikasalaattia, purjoa ja vahapapuja sekä fenkolia, fenkolitilliä ja fetaa. Perushyvää, josta tulee jotain uskomattoman hienoa, kun kaikki vihannekset on itse juuri käynyt noukkimassa kasvimaalta ja -huoneesta.

Purjoa ja vahapapuja

Putsaa kourallinen pavunpalkoja. Suikaloi yhden purjon vaalea osa. Kuumenna oliiviöljyä ja paista pavut ja purjo. Suolaa. Nosta vadille, purista päälle 1/4 sitruunan mehu ja koristele lehtipersiljalla.

Fenkolia ja fetaa

Viipaloi 1/2 fenkoli ohueksi. Murustele päälle haluamasi määrä fetaa ja lisää hieman (minttu)öljyä. Silppua hieman fenkolin tillimäistä lehdistöä koristeeksi.

Tomaattia ja mozzarellaa

Pilko 5 hyvin kypsää tomaattia. Revi päälle iso kourallinen basilikaa ja 1-2 buffalomozzarellaa. Valele hyvällä oliiviöljyllä, lisää suolaa ja mustapippuria haluamasi määrä.

Kasvimaalla siis kuhisee. Iso osa tämän kesän yrityksistä on tainnut onnistua. Ainoastaan ruusukaali otti niin monen tuholaisen osumaa, että viimeinenkään isoksi ehtinyt ei taida satoa tehdä. Ja kasvihuoneessa munakoiso vasta kukkii, kiitos käppänän kesän. No, molemmat taimet olivat heräteostoksia, joten kestämme pettymyksen.

Purjo oli myös heräteostos taimitorilta. Harvoin heräteostoksilla on näin hyvä hinta-laatu -suhde.

Fenkoli on todellinen yllättäjä. Odotukset eivät olleet korkealla, mutta siinä ne pullistuvat! Salaattiin laitoimme muutaman pienen, jotka olisivat olleet isojen kasvun tiellä. Aromia riitti.

Talvikurpitsat kasvavat kurpitsakaaressa kovaa vauhtia. Niitä tulee (toivottavasti) kahta lajia: keskikokoista keltaista ja butternutia. Kesäkurpitsat kasvavat niiden alla, huonosti organisoituneesta  taimikasvatuksesta selvisivät vihreä ja keltainen sekä pyöreä kasipallo. Oma suosikki, keltainen ufonmallinen kuoli kuljetuksessa/koulimisessa/kylmään. Ensi vuonna uudelleen.

Viljelykierron viimeisessä lohkossa kasvaa erivärisiä vahapapuja ja hernettä maaperää parantamassa.

Kommentit

Voi miten mahtava sato teillä on siellä tulossa! Kyllä nyt kelpasi palata Suomeen sadonkorjuuseen.

Tusla / Soppakellari (Ei varmistettu)

Aikamoista juhlaa! Tällä hetkellä vallitsee kyllä sellainen runsaudenpula, että ei talvella valjujen vihannestiskien äärellä uskoisi. Ihanaa!

Fenkolia ei muuten kannata päästää kovin suureksi. Meillä menivät jotenkin puiseviksi viime kesänä, lin lopsahtivat liian isoiksi.

Ruuskaalit keräsimme lokakuussa vasta, sinne niitä palleroita ilmestyi, vaikka joku ruttiainen oli kiusannutkin. Harsotus pitkälle kesään auttoi edes hieman. Ei siis kannata ihan vielä luopua toivosta sen suhteen

Sini / nautiskellen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Oo, onpa upean näköinen puutarha! Minun muutamat parvekeyrttini kuolivat, kun saivat jostain itselleen vihannespunkkeja... No, ehkä ensi vuonna sitten paremmalla onnella! Täytyy myöntää, että ruoka maistuu miljoona kertaa paremmalta itse kasvatettuna :)

MariMaalla
Kivistössä

Jonna: joo kyllä, puolensa ja puolensa ;)

MariMaalla
Kivistössä

Tusla: kiitos vinkistä, kannattaa siis jo suunnitella mitä fenkolista tekee ja ryhtyä vähitellen toimeen. Ja kannustuksesta kiitos myös, toivomme vielä! Joka kesä oppii jotain uutta: ehkä ensi vuonna jopa selviää kuudesta ruusukaalin taimesta enemmän kuin yksi. Mehän emme harsottaneet riittävän tarkkaan ja ötökät pääsivät kimppuun.Ja niitähän on tänä kesänä riittänyt!

Sini: voi ei! Nyt on ollut kyllä oikea tuholaiskesä. Meillä on onneksi tilliä lukuunottamatta yrtit säilyneet tuhoilta.

Voi Mari, mäkin laitan kyllä ens kesänä, mozzarellan ja fetan siemeniä...;)

 

Voi ei, mikä puujalka! Ihana lounas!

MariMaalla
Kivistössä

Eiku ihana Nanna!

Meinasin kyllä laittaa klausuulin, että maitotuotteet on ostettuja. (Ja oliiviöljy. Ja sitruuna.)

Soul Kitchen

Siinä on kertakaikkiaan kesä lautasilla! Mahtava sato teillä jo nyt ja mitä vielä tuleekaan.

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos Anna/SK! Tunteet vaihtelevat ihastuksesta sadonkorjuupaniikkiin, kun loma on vaihtunut taas kaupunkiin ja työhön ja Kivistössä täytyy ehtiä kaikki viikonloppuisin. Omenasadosta vaikuttaisi tulevan pelottavan hyvä ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.