Sipulit tölkissä
Nämä tölkitetyt pikkusipulit ovat sievyyden ylitsepursuama. Törmäsin kaupassa pikkusipulipussiin, jossa oli lajitelma puna-, kepa-, ja helmisipuleja. Niitä pikkelöin koemielessä salaa jo miettien lautasta, jonka toisella reunalla köllöttää jokin ihana kesägrillattu liha.
Kokonaiset pikkelöidyt pikkusipulit
500 g pieniä sipuleita
3,5 dl omenaviinietikkaa
1,25 dl vettä
0,5 dl ruokosokeria
3 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa
10 mustapippuria
2 maustepippuria
1 tl sinapinsiemeniä
1 laakerinlehti
1 rosmariinin oksa
Aloita sipulien siistimisellä: laita sipulit kulhoon ja kaada päälle kuumaa vettä. Anna levätä vedessä muutama minuutti ja nosta kylmään veteen viilenemään. Vedä pehmenneet kuoret pois ja leikkaa kannasta karvat pois. Älä kuitenkaan leikkaa itse kantaa: se pitää sipulin koossa. Steriloi 1 iso säilöntätölkki.
Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan. Keitä, kunnes sokeri on liuennut. Nosta kuoritut sipulit liemeen, anna kiehua uudelleen ja keitä sipuleita minuutin ajan. Laita sipulit tölkkiin, sujauta mukaan rosmariinin oksa ja kaada päälle lientä niin, että sipulit peittyvät. Lientä jää luultavasti hiukan yli: poimi lopuista tölkkiin mukaan kaikki mausteet.
Laita jääkaappiin maustumaan vähintään viikoksi ennen maistelua.
Kivistön kuisti on talviunilla. Tunnelma on talvipäivänä pysähtynyt ja levollinen. Ikkunoissa kukkii pakkanen ja taimikellot kimaltelevat huurteessa kesää odotellessaan. Valosarja loistaa talvivaloa ja toivottaa illan hämärässä tervetulleeksi pimeältä pihalta. Tässäkin on jotain sykähdyttävää vaikka mieli karkaakin jo kevään valoon ja taimisuunnitelmiin.
Ei siihen enää kauan ole.